Kahramanmaraş Kapalı Çarşı başta olmak üzere AVM’ler ve birçok Çeyizlik eşya satan iş yerleri hareketlilik yaşıyor. 

Vakaların artıp yeniden kapanma kararı çıkmasından endişe edenler peş peşe düğün kararı alıyor... Piyasa canlanmaya başladı ancak yüzde 30'dan fazla artan maliyetler düğün yapacakları bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. Çünkü sadece mekan kirası 15-20 bin lira...

Düğünler için verilen izin uzun süredir planlarını erteleyen binlerce çift, "Ya yeniden kapanırsak" endişesiyle harekete geçti. Düğün mekanları günde 2 etkinlik için anlaşma yaparken, e-ticarette mobilya ve beyaz eşya alışverişleri yüzde 30 arttı.

Türkiye'de yılda 500 bin olan düğün sayısının bu yıl 750 bine çıkması bekleniyor. Hem mekanlarda hem de eşyalardaki yüksek fiyat artışı ise evlenecek çiftleri düşündürüyor.

Koronavirüs döneminde uygulanan kısıtlamalarda yapılamayan düğünler evlilik hazırlığında olan çiftlerin tüm işlemlerini askıya almasına neden olmuştu. Bu süreçte düğün salonları, züccaciyeler, gelinlikçiler, mobilyacılar ve beyaz eşyacılar gibi çok sayıda sektör de zor günler geçirdi.

1 Haziran itibarıyla bu alandaki kısıtlamaların azaltılması ise çok sayıda sektörde büyük bir harekete neden oldu.

SATIŞLARDA BÜYÜK ARTIŞ

Sektör temsilcileri ülke genelinde geçen yıl yapılamayan 250 bin düğünle beraber bu yaz 750 bin düğünün gerçekleşeceğini, çok sayıda düğün mekanında yer kalmadığını ve bir günde 2-3 düğün organizasyonunun yapılacağını söyledi. Satışlarda büyük artış Yasakların kalkmasıyla geçen hafta belediyelerin nikah salonlarında oluşan evlilik sıraları kendisini e-ticaret ve mağazalarda da gösterdi. E-ticarette küçük ev aletleri ve mobilya satışlarında yüzde 30 artış yaşandı.

AVM’lerin cumartesi günleri açılması ile birlikte uzun süredir satış yapamayan züccaciyeciler de çeyiz seti satışlarının katlandığını söyledi. Kuaförlerden çiçekçilere kadar çok sayıda dükkânın hafta sonu hareketliliğinin pandemi öncesine yaklaştığını belirten sektör temsilcileri kasım ayına kadar düğünlerin büyük bir ekonomik hareketlilik yaratacağını ancak pandemi öncesine göre düğün yapmanın maliyetinin yüzde 30-40 arttığını belirtiyor.

ASIL YOĞUNLUK TEMMUZ'DA

15 Haziran’a kadar sınırlı sayıda ve ikramsız yapılacak düğünler, 15 Haziran-1 Temmuz arasında yemekli yapılabilecek. 1 Temmuz sonrasında ise nişan ve kına gibi organizasyonlar da serbest olacak. Sektör temsilcilerine göre piyasanın en yoğun günleri de 1 Temmuz sonrasında yaşanacak. Geçen yıl Kahramanmaraş’ta yaklaşık 7 bin çift düğününü planlayıp yapamadı. Bu yaza erteledi. Belki de en yüksek düğün rakamına bu yaz ulaşacak. Düğünlerin güçlü şekilde yapılmasının gelinlikçi, çiçekçi, kuaför, fotoğrafçı, kuyumcu, mobilyacı ve perakendecileri çok hızlı hareketlendirdi.

%80 DOLULUK ORANI VAR!

Maliyetler katlandı, düğün yapmak zorlaştı Çiftler, düğün mekânlarına geçen yıla göre yüzde 15-20 daha fazla ücret ödemek zorunda kaldı ancak asıl maliyet mobilya ve beyaz eşyada görüldü. Pandemide artan hammadde fiyatları bu iki ürün grubuna en az yüzde 40 zam olarak yansıdı. Sektör temsilcileri küçük ev aletlerinde zammın yüzde 70, züccaciye ürünlerinde ise yüzde 50 olduğunu belirtiyor. Yüzde 50'si çeyiz seti AVM’lerin cumartesi günleri de açık olmasının sektörü büyük ölçüde hareketlendi. (HABER: BURHANETTİN BÜYÜKKOL)

Editör: Haber Merkezi