Kahramanmaraş'ın coğrafi işareti arasında yer alan tescilli "Maraş Dondurması" sadece Türkiye'de değil, Dünya'nın da dört bir yanında adından ve lezzetinden söz ettirmeye devam ediyor.

Dondurmaya olan beğenisi sonrasında Kahramanmaraş'a keşif için gelen Mısırlı yatırımcı ve iş adamı Nebil El Şarkavi, ülkesine MADO şubeleri açmak ve dondurmayı ülkesinin çeşitli noktalarında satmak için başvuru yaptı.

MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur ile yaptığı görüşmeler sonrasında, Mısırlı heyet MADO Akdeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitime alındı.

Kahramanmaraş mutfağı, dondurmanın sunumu ve satışıyla ilgili 3 günlük eğitimin verilmesinin ardından açılacak şubelerle ilgili protokol imzalandı.

Burada yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın ve Türkiye'nin turizmine yatırım yapmaya devam ettiklerini belirten Mehmet Sait Kanbur, dondurmacılık eğitimi verirken, diğer yandan Türkiye'yi ve Kahramanmaraş'ı anlatmaya çalıştıklarını, gayelerinin her zaman Kahramanmaraş'ı daha iyi yerlere taşımak olduğunu söyledi.

Dünya genelinde şu anda şube açtıkları 40. ülkenin Mısır olduğunu anlatan Kanbur, "Mısır, Kanada gibi Dünya'nın çeşitli ülkelerinden insanları buraya getirip, hem şehri hem ülkemizi hem de dondurmamızı tanıttığımız için çok mutluyuz. Dondurma demek Mehmet Kanbur demektir. Bizim okulumuza Kahire'den de, Çinden de öğrenciler gelecek. Müfredata Çince de koydurdum. Artık Arapça, Çince ve İngilizce dersleri de olacak. Çünkü biz buradan dondurmanın ihracatını yapacağız. Bizim gayemizde bu şekilde istihdam sağlamaktır." dedi.

Mısırlıların Maraş mutfağını ve dondurmasını çok beğendiklerini dile getiren Kanbur, "Sevgileri ve beğenileri yüzlerinden okunuyor. Onun için çok mutlu olduklarını, Mısır'da bunun büyük karşılık göreceğini ve sözünü verdikleri dükkan sayısını ise 10 kat daha arttıracaklarını söylediler." diye konuştu.

Nebil El Şarkavi de Kahramanmaraş'a geldikleri için çok mutlu olduklarını ifade ederek şunları kaydetti:

"Bizim 10 tane sözleşmemiz vardı ama burayı gördükten sonra tüm Mısır'a MADO'yu taşıma kararı aldık. Kahramanmaraş dondurmasını ve mutfağını, bu şehrin yöresel ürünlerini de Mısır'a taşıyacağız. Burayı gördükten sonra 10 dükkan yerine 1000 dükkan açalım dedim."

Şarkavi, Mehmet Kanbur'un sistemine ve dondurmaya bu kadar gönül verilmesine çok şaşırıp, hayran kaldıklarını sözlerine ekledi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi