"Son 17 yılda balık üretimi 7 kat, ihracatı ise 10 kat arttı"

"Biz 2019 yılında, kendi 2023 hedeflerimizi geçtik"

Kentte 1970'li yıllarda baraj sularında başlayan balık üreticiliği, ilerleyen yıllarda balık kalitesinin beğenilmesi ve karaya kurulan tesislerle birlikte üretimi de arttırdı.

Hem yerli hem de yabancı firmalara da gelir kapısı olan sektörde, baraj suları ve karada kurulan 48 tesiste, 10 bine yakın işçi istihdam ediliyor. Yıllık üretilen 7 bin tona yakın Alabalığın ise 3 bini Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, "Denizi olmayan balık ihracatçısı şehir" ifadesinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ın denizi olmasa da, su kalitesinin yüksek olduğunu ve bunun da bir bilimsel araştırmaya dayandırıldığını belirten Balcıoğlu, bu işi ilk araştırmaya başladıklarında nedenini sorduklarını, Türkiye'de bir çok yerde balık üretilmesine rağmen Maraş'a dışardan gelerek tesis kurulmasının nedeninin Alabalık yetiştirecek en güzel suyun Kahramanmaraş'ta olmasından dolayı olduğunu anlattı.  

Balcıoğlu, son 17 yılda balık üretiminin 7 kat, ihracatının da 10 kat arttığını, 2019 yılında hedeflenen ihracat rakamları doğrultusunda, 2023 hedeflerini Kahramanmaraş olarak geçtiklerini, sadece bir firmanın 36 ülkeye balık ihracatı yaptığını ve bununda kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Ülkenin dört tarafının denizlerle kaplı olmasına rağmen denizi olmadan böyle bir ihracat yapılmasının önemine değinen Balcığlu, "Biz karada gerçekten ciddi ihracatlar yapıyoruz. Seralarda, filelerde yapıyoruz. Bunların hepsi çok büyük emek istediği gibi arkadaşlarımıza da büyük gelir sağlıyor. Bu üretimlerde Kahramanmaraş'ta şu anda 48 adet tesisimiz var. Bu tesislerde 6 bin 700 ton balık üretiyoruz. Bu üretimlerin büyük çoğunluğu Kahramanmaraş kayıtlarında sistem gereği gözükmüyor. Çünkü firmanın asıl ana merkezi Maraş'ta değil de, falanca il de olması ve faturayı onların kesmesinden dolayı onlarda gözüküyor. Biz bunun burada gözükmesini arzu ederiz ama ihraç kayıtlı diye tabir ettiğimiz, Maraş'tan kayıtlı giden ürünler firmanın ana merkezinin bulunduğu il rakamına yazılıyor." dedi.

Balcıoğlu, Türkiye'nin şu anda balık üretiminde Dünya sıralamasında, bin 276 firmasıyla faaliyet gösteren ve 3. gelişen büyük ülke durumunda olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2019 yılında 1 milyar doların üzerinde balık ihracatı yapıldığını, 2020 yılında ise şu ana kadarki ihracat 780 milyon dolar civarında geçtiğini aktaran Balcığlu, sektörün oldukça verimli olduğu ve bu işin Kahramanmaraş'ta başarıldığını söyledi.

 Kahramanmaraş balıklarının en çok Avrupa ülkelerine ve Rusya'ya gönderildiğini söyleyen Balcıoğlu, "Bunu övünçle söyleyebilirim ki, Rus uçağının düşürüldüğü ve Rusya ile ticari ilişkilerimizin zedelendiği dönemde bir domates, bir limon dahi satamadığımız günlerde, çok hoşumuza giden balığımızı biz hiç aksatmadık. Rusya bizim balığımızı hep aldı." diye konuştu. 

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

Editör: Haber Merkezi