Gaziantep’te Kadınlar İmece Usulüyle Kışlık Kurutmalık Hazırlıklarına Başladı

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde kadınlar, asırlık geleneklerini yaşatarak kış ayları için kurutmalık hazırlıklarına başladı. Türkiye’nin “kurutmalık deposu” olarak bilinen gastronomi kenti Gaziantep’te, biber, patlıcan, kabak ve acur gibi sebzeler, sıcak yaz günlerinde güneşte kurutularak kış sofralarına taşınıyor.

Gaziantep’te Kadınlar İmece Usulüyle Kurutmalık Hazırlıyor (3)

Şahinbey Belediyesi Desteğiyle İmece Geleneği Sürdürülüyor

Kırsal Muhacirosman Mahallesi’nde imece usulüyle kurutmalık hazırlayan kadınlar, her gün farklı bir evde toplanarak o evin kışlık ihtiyacını karşılamak için çalışıyor. Şahinbey Belediyesi’nin destekleriyle geleneksel yöntemle hazırlanan kurutmalıklar, kadınlar için hem sosyal bir buluşma hem de ekonomik bir katkı sağlıyor. Günün ilk ışıklarıyla başlayan hazırlık sürecinde, patlıcan ve biberlerin içi oyulup ipliklere diziliyor, ardından evlerin teraslarında güneşte kurutuluyor.

Gaziantep’te Kadınlar İmece Usulüyle Kurutmalık Hazırlıyor (2)

Burdur’da 84 yaşında bağlama çalmayı öğreniyor: “İki türkü yeter bana”
Burdur’da 84 yaşında bağlama çalmayı öğreniyor: “İki türkü yeter bana”
İçeriği Görüntüle

Kış Sofralarına Lezzet Katıyor

Kadınlar, akşama kadar çay ve sohbet eşliğinde kurutmalık hazırlıkları yaparken, güneşte kuruyan sebzeler kışın dolma, kızartma ve diğer yemeklerde kullanılıyor. 75 yaşındaki Esma Yıldırım, “Her gün farklı bir evin kışlık ihtiyacı için bir araya geliriz. İmece usulüyle birbirimize yardım ederiz ve yıl boyunca bu ürünleri tüketiriz” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’te Kadınlar İmece Usulüyle Kurutmalık Hazırlıyor (5)

Tuba Yılmaz ise, “Biber ve patlıcan dolması kışın en lezzetli yemeklerimizden. Kurutmalık sebzeler bizim vazgeçilmezimiz. Tüm ürünlerimiz kendi tarlamızdan geliyor ve Mayıs ayından Ekim ayına kadar hazırlıklarımız devam ediyor” dedi.

Gaziantep’te Kadınlar İmece Usulüyle Kurutmalık Hazırlıyor (1)

Birlikte Çalışmak, Birlikte Paylaşmak

Emine Yıldırım, kurutmalık hazırlıklarının geçen ay ortalarında başladığını belirterek, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da komşular ve akrabalarla bir araya geliyoruz. Kurutmalık, tarhana, konserve gibi hazırlıklarımızı birlikte yapıyoruz. Gaziantep’te bu bir gelenek hâline geldi” şeklinde konuştu. Geleneksel yöntemle hazırlanan kurutmalıklar, hem kadınların sosyal hayatını zenginleştiriyor hem de Gaziantep mutfağının coğrafi tescilli lezzetlerini kış boyunca sofralara taşıyor.

Gaziantep’te Kadınlar İmece Usulüyle Kurutmalık Hazırlıyor (4)

Kaynak: iha