Araban Ovası’nda Bereketli Topraklardan Lezzetli Karpuzlar
Türkiye’nin gastronomi kenti Gaziantep’in Araban ilçesinde, yöreye özgü lezzetiyle tanınan Araban karpuzu için 2025 yılı hasat dönemi resmen başladı. Bereketli Araban Ovası’nın verimli topraklarında yetiştirilen karpuzlar, bölge ve ülke genelinde büyük ilgi görüyor.
4 Bin Dönümde Karpuz Ekimi Yapıldı
Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, sezonun açılmasıyla birlikte tarlalarda hummalı bir çalışma yaşandığını belirtti. Altun, “Bu yıl 4 bin dönüm alanda karpuz ekimi gerçekleşti. Tarladan kilogramı 2 liradan alıcı buluyor. Ancak, bunun yarısı işçilere hasat parası olarak ödeniyor, bu da üreticilerin eline net 1 lira geçiyor” dedi.
Çiftçi- Tüketici Arasındaki Fiyat Farkı Tartışılıyor
Başkan Altun, üreticiyle tüketici arasındaki fiyat farkının büyük olduğunu vurguladı. “Araban ilçe merkezindeki manav ve marketlerde aynı karpuz kilogramı 10 liradan satılıyor. Tarladan düşük fiyatla satılması üreticinin emeğinin karşılığını alamaması anlamına geliyor. Üreticilerimizi bu anlamda desteklemeli, küstürmemeliyiz,” ifadelerini kullandı.
Lezzetiyle Bölgeye Özgü Araban Karpuzu
Araban karpuzu, ince kabuğu, tatlı aroması ve yüksek su oranıyla biliniyor. Bölge halkı ve çiftçiler, bu yıl da bol ve kaliteli bir sezon bekliyor. Karpuzun yöresel adı “Araban Baklavası” olarak anılıyor ve Gaziantep mutfağının önemli değerlerinden biri olarak kabul ediliyor.





