Engin Meral’e SPK tarafından 306 milyon TL’yi aşan idari para cezası verildi. Peki Engin Meral kimdir, ne iş yapar ve borsa soruşturmasında neden ceza aldı?

ENGİN MERAL KİMDİR, NE İŞ YAPIYOR?

Engin Meral, uzun süredir ticaret hayatında yer alan bir iş insanı olarak tanınıyor. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Eng Tekstil’in sahibi olan Meral, kamuoyunda özellikle iş dünyasındaki yatırımlarıyla biliniyordu. Ancak son dönemde adı, borsada yaptığı işlemler nedeniyle gündeme geldi.

Borsa çevrelerinde ismi, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BJKAS) hisselerinde yaptığı yüksek hacimli işlemler ve SPK’nın başlattığı soruşturma ile anılmaya başlandı.

SPK’DAN REKOR CEZA: 306 MİLYON TL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), BJKAS pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili yürüttüğü kapsamlı inceleme sonucunda Engin Meral’e 306 milyon 744 bin 34 TL idari para cezası verdi.

Bu ceza, SPK’nın bireysel bir yatırımcıya verdiği en yüksek cezalar arasında yer aldı. Ceza, Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği (VI-104.1) kapsamında verildi ve özellikle şu ihlallere dayandırıldı:

  • Yanıltıcı işlem yapmak
  • Gerçek dışı emirlerle piyasayı yönlendirmek
  • Hisse fiyatını yapay şekilde etkilemek

Kurul, bu işlemlerin piyasa düzenini ve şeffaflığı bozucu nitelik taşıdığına hükmetti.

ENGİN MERAL BORSA SORUŞTURMASINDA NEDEN CEZA ALDI?

SPK tarafından yapılan açıklamaya göre, Engin Meral’in BJKAS hisseleri üzerinden gerçekleştirdiği işlemler, şu maddelere aykırı bulundu:

  • Madde 5/a: Gerçeğe aykırı izlenim yaratmak
  • Madde 5/b: Fiyatları yapay biçimde etkilemek
  • Madde 5/f: Piyasa katılımcılarını yanıltmak

Bu kapsamda, hem bireysel yatırımcıların hem de genel piyasa düzeninin zarar gördüğü değerlendirilerek, Meral’e tarihi düzeyde bir ceza uygulandı.

CEZA ALAN DİĞER İSİMLER KİMLER?

Engin Meral’in adı geçtiği dosyada ceza alan toplam 10 kişi bulunuyor. Bunlar arasında öne çıkan isimler ve ceza tutarları şu şekilde:

İsim

Ceza Tutarı (TL)

Engin Meral

306.744.034

Cem Azizoğlu

106.711.420

Nuri Budakoğlu

93.379.370

Neslihan Kaya

87.303.599

Veysel Karadeniz

29.135.441

Muammer Geçgel

10.398.713

Adem Karataş

8.075.058

Fatih Karadeniz

3.152.377

Toplam ceza tutarı 686 milyon TL’yi aştı.

SPK’DAN “SIFIR TOLERANS” MESAJI

Kızılcık Şerbeti Taşacak Bu Deniz’i Geçti mi? Reyting Lideri Değişiyor mu?
Kızılcık Şerbeti Taşacak Bu Deniz’i Geçti mi? Reyting Lideri Değişiyor mu?
İçeriği Görüntüle

Sermaye Piyasası Kurulu, bu dosya üzerinden manipülasyonla mücadelede kararlı duruşunu bir kez daha gösterdi. Özellikle BJKAS gibi yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği hisselerde yapılan bilinçli yönlendirme girişimlerinin, sert ve net cezalarla karşılık bulacağı vurgulandı.

SPK’nın bu kararı, yatırımcı güvenliği ve piyasa istikrarı açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN