Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayan afetzedeler, yaşamlarını sürdürebilmek için çeşitli yollara başvuruyor. Bunlardan biri de 62 yaşındaki Neriman Şahan'ın başlattığı ilginç bir girişim.

A W153398 05

Kahramanmaraş’ta Çoban Hüseyin Yıldız: 60 Yıldır Sürüsünün İzinde! Kahramanmaraş’ta Çoban Hüseyin Yıldız: 60 Yıldır Sürüsünün İzinde!

Depremin yaralarının sardığı Hatay’da, ekonomik olarak zor durumda olan ailelere destek olmak isteyen Neriman Şahin, Hıdırbey Mahallesi'nde yaşayan bir kadın. Şahin, mevsiminde topladığı buğday saplarını boyama işlemine sokarak, ilmik ilmik örerek tepsilere dönüştürüyor. Bu el emeği ürünlerini satışa sunan Şahan, kazandığı geliri ailesinin geçimine katkı sağlamak için kullanıyor.

A W153398 02

El İşçiliğiyle Oluşturulan Tepsi Sanatı

Neriman Şahan'ın elinde şekil alan tepsiler, hem estetik bir görünüme sahip hem de işlevsel. Şahan'ın buğday saplarından oluşturduğu tepsiler, kahvaltılık, içli köfte, ekmek, meyve gibi besinlerin sunumunda kullanılabiliyor. Ayrıca bazı müşteriler, bu özgün tasarımları süs eşyası olarak tercih ediyor. Tepsi sanatıyla ilgili konuşan Şahan, "Tepsinin dolgu malzemesi için bu sapları, renkli kaplaması içinse naylon kullanıyorum. Tepsilerin üstüne isim de yazmaya öğrettiler. Ben ilk başladığımda da tepsiye Musa ağacını ismini yazdım" diyor.

Toplumsal Katkı ve Mutluluk

Neriman Şahan, bu işi yaparken mutlu olduğunu ve ailesine katkı sağlamanın memnuniyetini yaşadığını ifade ediyor. Tepsi yapımının yanı sıra evde doğal reçeller yapıp satarak da aile geçimini sağlıyor. Bu şekilde, el emeğiyle oluşturduğu ürünlerle hem ekonomik olarak ailesine katkıda bulunuyor hem de toplumsal anlamda bir işlev üstleniyor.

Muhabir: MELİHA KÜÇÜKÖNDER