Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda Genç Diplomasi Derneği tarafından düzenlenen Bosphorus Diplomasi Forumunda önemli mesajlar verdi. Erdoğan, İsrail’in saldırılarının devam ettiği sürece Filistin için ortaya konulan siyasi iradenin sonuçsuz kalacağını vurguladı.
Forumun açılışında konuşan Erdoğan, İsrail hükümetini sert sözlerle eleştirdi. Başbakan Netanyahu ve kabinesini “soykırım kadrosu” olarak niteleyen Erdoğan, “Bu kadro uluslararası mahkemelerde yargılanmalı ve hak ettikleri cezayı almalıdır. İsrail, spor turnuvaları başta olmak üzere tüm alanlarda caydırıcı yaptırımlarla karşı karşıya kalmalıdır.” dedi.
Küresel sistemin büyük bir kriz içinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “İkinci Dünya Savaşı’nın galipleri tarafından kurulan düzen artık işlevini yitirmiştir. Meşruiyetini kural ve ilkelerden alan uluslararası sistem felce uğramış, adalet ve vicdan sessizliğe gömülmüştür.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin tarih boyunca komşularının acılarına kayıtsız kalmadığını hatırlatan Erdoğan, Gazze’de yaşananların sadece Filistin halkını değil tüm insanlığı yaraladığını söyledi. “Bir mum, diğer mumu tutuşturduğunda ışığından bir şey kaybetmez” sözüyle Mevlana’ya atıf yapan Erdoğan, Türkiye’nin barış ve istikrara katkı sunmaya devam edeceğini dile getirdi.
Erdoğan, İsrail’in saldırılarında 66 bine yakın Filistinli’nin hayatını kaybettiğini, 170 bine yakın kişinin de yaralandığını açıkladı. Gazze’deki yıkımın 100 milyar doları bulduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, “Hastanelerimizi yaralı Filistinlilere açtık, bu desteğimiz sürecek. Ancak dünya sessiz kalmaya devam ederse, Ortadoğu’daki ateş tüm dünyayı sarar.” dedi.
Filistin’i tanıyan ülke sayısının 150’yi geçtiğini belirten Erdoğan, bu gelişmenin önemli olduğunu ancak geç kaldığını ifade etti: “65 bin masum can kaybedilmeden önce de bu adımlar atılabilirdi. İsrail’in saldırganlığını durdurmak için herkesin iç muhasebe yapması gerekiyor.”
Forum, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Etkinlikte kısa filmler gösterildi, Genç Diplomasi Derneği yöneticileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdim etti. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Kaynak: Anadolu Ajansı





