Kastamonu’nun dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı, şimdi siyah formuyla küresel pazarda yerini aldı. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’den coğrafi işaret tesciline sahip Taşköprü sarımsağından üretilen “siyah sarımsak”, Almanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar uzanan 6 ülkeye ihraç ediliyor.
Yaklaşık 13 yıl önce yaptığı Güney Kore seyahati sırasında “black garlic” yani siyah sarımsakla tanışan girişimci Halit Cebeci, 2015 yılında bu alana yatırım yapma kararı aldı.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden bilimsel destek, KOSGEB’den ise proje bazlı teşvik alan Cebeci, uzun süren denemelerin ardından fermantasyon yöntemiyle siyah sarımsak üretiminde başarıya ulaştı.
İlk üretimini Kastamonu merkezdeki küçük bir atölyede gerçekleştiren Cebeci, artan talep üzerine üretim tesisini Taşköprü ilçesine bağlı Alatarla köyüne taşıdı. Şu anda 750 metrekarelik modern bir tesiste üretim yapan Cebeci, “Artık sarımsağın anavatanındayız” diyerek gururla konuştu.
Fermantasyon sürecinin tamamen doğal olduğunu vurgulayan Cebeci, şu ifadeleri kullandı:
“Sarımsağı belli sıcaklık ve nem koşullarında 6-8 hafta bekletiyoruz. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan sadece Taşköprü sarımsağını fermente ediyoruz. 2015’ten bu yana tamamen doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz.”
Zamanla ürün çeşitliliğini artırdıklarını belirten Cebeci, “Başlangıçta yalnızca bütün siyah sarımsak üretiyorduk. Şimdi püresi, sirkesi, ‘mürdük’ olarak bilinen tek diş sarımsağın siyah formu dahil 10’dan fazla çeşit ürünümüz var. Bunları market zincirlerine ve restoranlara gönderiyoruz.” dedi.
Siyah sarımsağın sadece gıda sektöründe değil, ilaç ve kozmetik sanayisinde de değerlendirildiğini belirten Cebeci, yeni projelerinden bahsetti:
“Sarımsağın özünden ilaç ham maddesi üretmek üzere bir Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Elde ettiğimiz ekstreden tablet, kapsül ve şurup formunda ürünler geliştirmek için bazı ilaç firmalarıyla görüşüyoruz.”
Cebeci, siyah sarımsağın yüksek katma değer taşıdığını vurgulayarak, “Küçük bir dükkândan başladık, şimdi Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Almanya, Polonya, İngiltere, Bulgaristan, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ürün gönderiyoruz. Hedefimiz ihracat ağımızı daha da genişletmek.” ifadelerini kullandı.
Siyah sarımsağın, klasik beyaz sarımsağa göre besin değerinin daha yüksek olduğunu dile getiren Cebeci, şu bilgileri paylaştı:
“Fermantasyon süreci sarımsağın antioksidan kapasitesini artırıyor. Daha stabil, daha besleyici bir hale geliyor. En önemlisi kokusuz. Bu sayede ofis ortamında bile rahatlıkla tüketilebiliyor.”
Normal sarımsağın midede rahatsızlık yaratabildiğini belirten Cebeci, “Siyah sarımsak kuru erik tadında, yumuşak ve tatlımsı bir aromaya sahip. Artık gurme mutfakların vazgeçilmez lezzeti haline geldi.” dedi.
Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağı, fermantasyonla yeni bir kimlik kazanarak hem Türkiye’nin hem Kastamonu’nun adını dünyaya duyuruyor.
Cebeci ve ekibi, siyah sarımsağı sadece bir gıda değil, katma değeri yüksek bir ihracat ürünü haline getirmiş durumda.
“Siyah sarımsakla Türk tarımının potansiyelini dünyaya gösteriyoruz. Hedefimiz, bu ürünü yalnızca 6 değil, 60 ülkeye ihraç etmek.” – Halit Cebeci
Kaynak: Anadolu Ajansı




