Kahramanmaraş’ta Devlet Desteğiyle Evler 5 Ayda Yenilendi
Kahramanmaraş’ta Devlet Desteğiyle Evler 5 Ayda Yenilendi
İçeriği Görüntüle
DSÖ'den Chikungunya Uyarısı: Kahramanmaraş Tehlike Haritasında mı?
Özellikle kaplan sivrisineği (Aedes albopictus) ile taşınan virüsün Avrupa’da yerel vakalarla görülmeye başlandığı ve yayılım hızının arttığı belirtildi.
Türkiye’de henüz geniş çaplı bir salgın yaşanmasa da, DSÖ verileri ve yerli araştırmalara göre Karadeniz kıyılarında ve Marmara Bölgesi'nde kaplan sivrisineği popülasyonlarında artış gözlendi. Sağlık kaynaklarına göre Chikungunya hastalığı, Türkiye’de resmi olarak bildirilmesi zorunlu hastalıklar arasında yer almıyor; ancak gözetim altında tutuluyor. Bu durum, olası vakaların fark edilmeden yayılma ihtimalini artırıyor.
Kahramanmaraş’ta İklim Riski Yükseliyor
Uzmanlar, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz geçiş hattında yer alan Kahramanmaraş gibi şehirlerde, artan yaz sıcaklıkları ve nem oranlarının kaplan sivrisineği için ideal yaşam koşulları sunduğunu vurguluyor. Özellikle sulak alanlar, su birikintileri, bodrumlar ve açık atık noktaları sivrisineklerin üreme alanı haline gelebiliyor.
Yaz aylarında serinlemek için dış mekanlarda vakit geçiren vatandaşlar, açık alanlara yayılan sivrisinekler nedeniyle virüs riskine daha fazla maruz kalabilir. Şehirde şu ana kadar kaplan sivrisineğine dair resmi bir vaka tespiti yapılmadı, ancak uzmanlar Kahramanmaraş'ın potansiyel yayılım bölgeleri arasında yer aldığını ifade ediyor.
Chikungunya Virüsü Nedir, Belirtileri Neler?
Chikungunya virüsü, 3-7 günlük bir kuluçka süresinin ardından yüksek ateş, baş ağrısı, cilt döküntüsü, kas ve şiddetli eklem ağrıları ile ortaya çıkıyor. Belirtiler, Zika ve Deng hummasıyla benzerlik gösterdiğinden dolayı kesin tanı koymak zorlaşabiliyor. Henüz virüse karşı geliştirilmiş bir aşı ya da özel tedavi bulunmuyor.
Uzmanlardan Önlem Çağrısı
Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, yerel yönetimlere ve vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor:
  • Su birikintilerinin azaltılması
  • Açık alanlarda uzun süre kalınmaması
  • Vücut koruyucu giysiler giyilmesi
  • Sivrisinek kovucu ürünlerin kullanılması
  • Sağlık kuruluşlarına şüpheli durumların bildirilmesi
Kahramanmaraş’ta iklim değişikliğiyle artan sıcaklıklar ve nem, sivrisinek popülasyonunu destekleyici faktörler arasında görülüyor. Bu nedenle şehirde hem bireysel hem de kurumsal önlemlerin artırılması gerektiği bildiriliyor.

Muhabir: SERPİL KARA