Türkiye’nin son yıllardaki en kapsamlı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarından biri olan Aziz İhsan Aktaş davası, 27 Ocak 2026 itibarıyla Silivri Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde başlayan duruşmayla birlikte yargı aşamasına taşındı. Kamuoyunun yakından izlediği davada, aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 200 sanık hakim karşısına çıktı.

Peki, Aziz İhsan Aktaş davası başladı mı, davada son durum ne, kimler yargılanıyor? İşte dosyadaki tüm çarpıcı detaylar…

Lavaş çetesi lideri Barış Turgut kimdir? Kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor?
Lavaş çetesi lideri Barış Turgut kimdir? Kaç yaşında, nereli, ne iş yapıyor?
İçeriği Görüntüle

AZİZ İHSAN AKTAŞ DAVASI BAŞLADI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 579 sayfalık iddianame, 200 kişilik sanık listesiyle İstanbul’un en büyük yolsuzluk davalarından biri olarak tarihe geçti. Duruşmalar, Silivri’deki yüksek güvenlikli kampüste başladı ve yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor.

İlk duruşmada hem sanıklar hem de avukatları hazır bulundu. Yoğun güvenlik önlemleri alınırken, mahkeme salonuna yalnızca sınırlı sayıda basın mensubu alındı.

KİMLER YARGILANIYOR?
Davada 40’ı tutuklu olmak üzere 200 sanık yargılanıyor. Sanıklar arasında sadece iş insanları değil, belediye başkanları ve kamu görevlileri de bulunuyor. İddianamede isimleri geçen başlıca isimler şunlar:

  • Aziz İhsan Aktaş (örgüt lideri, tutuksuz yargılanıyor)
  • Rıza Akpolat – Beşiktaş Belediye Başkanı (görevden uzaklaştırıldı)
  • Ahmet Özer – Esenyurt Belediye Başkanı (görevden uzaklaştırıldı)
  • Utku Caner Çaykara – Avcılar Belediye Başkanı (görevden uzaklaştırıldı)
  • Zeydan Karalar – Adana Büyükşehir Belediye Başkanı
  • Abdurrahman Tutdere – Adıyaman Belediye Başkanı (göreve iade edildi)
  • Kadir Aydar – Ceyhan Belediye Başkanı
  • Oya Tekin – Seyhan Belediye Başkanı

19 kişi mağdur, İETT ve İstanbul Asfalt gibi kurumlar ise suçtan zarar gören olarak iddianamede yer aldı.

AZİZ İHSAN AKTAŞ NEDEN YARGILANIYOR?
Sanık Aziz İhsan Aktaş, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "rüşvet vermek", "ihaleye fesat karıştırmak", "sahte belge düzenlemek", "dolandırıcılık" gibi çok sayıda ağır suçla itham ediliyor.

İddianameye göre Aktaş, sahibi olduğu firmalar aracılığıyla belediyelerden usulsüz ihaleler aldı, süreçleri rüşvetle yönetti, karşılığında malvarlığı elde etti. 2025’te etkin pişmanlık hükümlerinden faydalandı ve itirafçı oldu. 4 Haziran 2025’te adli kontrolle tahliye edildi.

İDDİANAMEDE HANGİ SUÇLAMALAR VAR?
Aziz İhsan Aktaş hakkında:

  • 42 kez ihaleye fesat karıştırma
  • 10 kez rüşvet verme
  • 21 kez özel belgede sahtecilik
  • 5 kez resmi belgede sahtecilik
  • Örgüt kurma, dolandırıcılık, malvarlığı aklama, gerçeğe aykırı fatura düzenleme

Toplamda: 187 yıldan 450 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat hakkında ise:

  • 26 kez ihaleye fesat
  • 19 kez özel belgede sahtecilik
  • 4 kez rüşvet alma
  • Örgüt üyeliği, haksız mal edinme ve malvarlığı aklama

İstenen ceza: 133 yıldan 337 yıla kadar hapis.

SON DURUM NE?

  • Duruşmalar başladı, yargılama Silivri’de sürüyor.
  • Mahkeme heyeti, ilk oturumda sanık savunmalarını almaya başladı.
  • Süreç boyunca basına sadece belirli içerikler servis edilecek.
  • Kamuoyu, önümüzdeki günlerde özellikle Aktaş’ın verdiği ifadeler ve sanık savunmalarına odaklanacak.

FETİ YILDIZ’DAN AÇIKLAMA
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve hukukçu Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Keşke duruşmalar TV’den canlı yayınlanabilseydi, vatandaş tüm süreci şeffaf şekilde izlerdi" dedi.

Yıldız, dosyanın boyutu ve kamuya etkisi göz önünde bulundurularak daha geniş kamu denetimi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN