İstanbul’da yerel yönetimlere yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Ataşehir Belediyesi bünyesinde ihale, imar ve iskan süreçlerinde rüşvet alındığı iddiaları üzerine geniş çaplı operasyon düzenlendi.

Soruşturma kapsamında aralarında Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in de bulunduğu 18 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, belediye yönetimi ve ilgili birimlerde görevli isimler hakkında ciddi iddialar üzerine soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Soruşturmanın; “rüşvet”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “örgüt üyeliği” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamalarını kapsadığı öğrenildi.

Batman'da 9 yaşındaki Eyüp akıntıya kapılarak can verdi
Batman'da 9 yaşındaki Eyüp akıntıya kapılarak can verdi
İçeriği Görüntüle

Dosya kapsamında şüphelilere ait mali hareketler detaylı şekilde incelendi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları ile HTS kayıtlarının analiz edilmesi sonucu önemli bulgulara ulaşıldı.

Yapılan incelemelerde, yapı ruhsatı ve iskan işlemlerinde rüşvet karşılığında işlem yapıldığına dair ciddi deliller elde edildiği kaydedildi.

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda, belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren firmalardan milyon dolarları bulan rüşvetler alındığı öne sürüldü.

İddialara göre, ruhsat ve iskan süreçlerinin hızlandırılması veya onaylanması karşılığında belirli miktarlarda ödeme talep edildi. Rüşvet miktarlarının ise projelerin büyüklüğüne göre değiştiği tespit edildi.

Soruşturma kapsamında elde edilen bilgiler, belediye içindeki bazı yetkililer ile firma sahipleri arasında organize bir yapı bulunduğunu ortaya koydu.

İddialara göre, alınan rüşvetler belediye içerisindeki görev ve yetki durumuna göre paylaştırıldı. Bu durum, soruşturmanın “örgütlü suç” boyutunu güçlendirdi.

Delillerin toplanması ve şüphelilerin yakalanması amacıyla İstanbul genelinde 45 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, aralarında Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in de bulunduğu toplam 18 kişi gözaltına alındı. İki şüphelinin daha yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

Yetkililer, soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiğini ve yeni gözaltıların olabileceğini belirtti. Dosyada yer alan delillerin detaylı şekilde incelendiği ve sürecin titizlikle yürütüldüğü ifade edildi.

Kaynak: DHA