Antalya’da son günlerde deniz yüzeyinde yoğun şekilde görülen dev denizanaları balıkçıların ağlarını doldurmaya başladı. Özellikle poyraz rüzgarı ve ters akıntının etkisiyle Antalya Körfezi’ne giren denizanalarının bazı bölgelerde yoğunluk oluşturduğu belirtildi. Balıkçılar ağlarını denizden çektiğinde yüzlerce denizanasıyla karşılaştıklarını ifade ederken uzmanlar özellikle kıyıya vuran denizanalarına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Bilimsel adı Rhopilema nomadica olan ve ağırlığı 10 kilograma kadar ulaşabilen türün Akdeniz’de görülen en büyük denizanalarından biri olduğu ifade edildi.
Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (1)
ANTALYA KÖRFEZİ’NDE 5 METREKAREYE BİR DENİZANASI
Son günlerde Antalya Körfezi’nde su yüzeyinde yoğun şekilde görülen denizanaları balıkçılar için ciddi sorun oluşturuyor. Balıkçılar denize attıkları ağları çekerken ağların yüzlerce denizanasıyla dolduğunu belirtiyor.
Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (17)
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, yapılan gözlemlerde bazı bölgelerde 5 metrekarelik alanda neredeyse bir denizanası bulunduğunu söyledi. Bu yoğunluğun özellikle poyraz rüzgarı ve denizde oluşan ters akıntı nedeniyle ortaya çıktığı ifade edildi.
Gökoğlu, bu türün her yıl belirli dönemlerde Akdeniz kıyılarında görülen bir geçiş hareketi olduğunu belirtti.
Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (7)
AKDENİZ’İN EN BÜYÜK DENİZANALARINDAN BİRİ
Bilimsel adı Rhopilema nomadica olan denizanasının Kızıldeniz kökenli olduğu ve Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e ulaştığı biliniyor.
Uzmanlara göre bu tür Akdeniz’de görülen en büyük denizanalarından biri olarak kabul ediliyor. Bazı bireylerin ağırlığı 10 kilograma kadar ulaşabiliyor.
Denizanalarının su yüzeyine yakın bölgelerde yoğunlaşması hem balıkçılar hem de kıyıya gelen vatandaşlar için dikkat edilmesi gereken bir durum oluşturuyor.

Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (9)

Gezme merakıyla direksiyon başına geçen Gizem, 2 yıldır taksicilik yapıyor
Gezme merakıyla direksiyon başına geçen Gizem, 2 yıldır taksicilik yapıyor
İçeriği Görüntüle
BALIKÇILAR İÇİN BÜYÜK SORUN OLUŞTURUYOR
Denizanalarının yoğunluğu özellikle balıkçılık faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Balıkçılar denize bıraktıkları ağların denizanalarıyla dolduğunu ve bu nedenle avcılığın zorlaştığını belirtiyor.
Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (4)
Ağlara dolanan denizanaları ağların yırtılmasına neden olurken balıkların da ağa girmesini engelleyebiliyor. Ayrıca trol gibi sürüklenen av araçlarında denizanalarının ağ gözlerini tıkadığı ve bu nedenle avın seçiciliğinin azaldığı ifade ediliyor.
Bu durum balıkçıların hem zaman kaybı yaşamasına hem de yakıt giderlerinin artmasına yol açabiliyor.
Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (6)
UZMANLARDAN DENİZANASI UYARISI
Uzmanlar özellikle kıyıya vuran denizanalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Özellikle çocukların denizanalarına dokunmaması gerektiği belirtiliyor.
Denizanası ile temas edilmesi halinde ciltte yanma, su toplama ve kabarcık oluşumu gibi etkiler görülebiliyor. Bazı durumlarda denizanası parçalarının balıkçıların yüzüne veya gözüne sıçraması da sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Uzmanlar bu yoğunluğun her yıl görülen doğal bir süreç olduğunu ve genellikle Nisan ayının sonu ile Mayıs ayının başında sona erdiğini ifade ediyor.
Antalya Körfezi’nde Dev Denizanası Yoğunluğu Balıkçıların Ağları Doldu (3)

Kaynak: İHA