Vali Gül: Ayazağa'daki Yıkımlar Hafta Sonu Bitecek
Vali Gül: Ayazağa'daki Yıkımlar Hafta Sonu Bitecek
İçeriği Görüntüle
Adana'da kabızlık ve karın ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuran 64 yaşındaki Meryem İnce'ye rektum kanseri tanısı konuldu. Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat edilen İnce, operasyonun ertesi günü ayağa kalkarak yürümeye başladı. Yoğun bakım sürecine ihtiyaç duyulmadan serviste takip edilen hastanın, ameliyatın dördüncü gününde taburcu edilmesi planlandı.
Dört ay önce başlayan sağlık sorunları nedeniyle hastaneye başvuran ev kadını Meryem İnce, yapılan tetkikler sonucunda rektum kanseri olduğunu öğrendi. Tedavi sürecinde kemoterapi ve radyoterapi uygulanan İnce, ameliyat aşamasına geldiğinde eşi Azmi İnce ile birlikte cerrahi yöntemleri araştırmaya başladı.
Robotik cerrahinin Adana'da da uygulandığını öğrenen çift, Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne başvurdu. Doç. Dr. Orçun Yalav ve Öğr. Gör. Dr. İshak Aydın tarafından değerlendirilen hastanın robotik ameliyata uygun olduğu belirlendi.
Operasyonun ardından kısa sürede yürümeye başlayan İnce, sağlık durumunun iyileşmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.
KABIZLIK VE KARIN AĞRISI ŞİKÂYETİYLE HASTANEYE BAŞVURDU
Adana'da yaşayan 64 yaşındaki Meryem İnce'nin tedavi süreci, yaklaşık dört ay önce yaşadığı kabızlık ve karın ağrısı şikâyetleriyle başladı.
Şikâyetleri üzerine hastaneye başvuran İnce'ye yapılan tetkiklerin ardından rektum kanseri tanısı konuldu.
Tanının ardından kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanan hasta, bu süreçleri tamamladıktan sonra ameliyat aşamasına geldi.
Meryem İnce ve 66 yaşındaki eşi Azmi İnce, cerrahi tedavi seçeneklerini araştırmaya başladı.
Araştırmaları sırasında robotik cerrahi yöntemini öğrenen çift, bu teknolojinin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde kullanıldığını belirledi.
Bunun üzerine hastanenin Genel Cerrahi Kliniği'ne başvuran Meryem İnce, doktorlar tarafından ayrıntılı değerlendirmeye alındı.
ROBOTİK CERRAHİYLE REKTUM KANSERİ AMELİYATI YAPILDI
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde Doç. Dr. Orçun Yalav ve Öğr. Gör. Dr. İshak Aydın tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda Meryem İnce'nin robotik rektum kanseri ameliyatına uygun olduğu kararlaştırıldı.
Hasta, gerekli hazırlıkların ardından robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat edildi.
Operasyonun başarılı geçtiği ve hastanın yoğun bakım sürecine ihtiyaç duyulmadan serviste takip edildiği bildirildi.
Ameliyatın ertesi günü ayağa kalkarak yürümeye başlayan İnce'nin, dördüncü günde taburculuk aşamasına geldiği belirtildi.
AMELİYATTAN BİR GÜN SONRA YÜRÜMEYE BAŞLADI
Tedavi sürecini anlatan Meryem İnce, ameliyat öncesinde eşiyle birlikte uzun süre araştırma yaptıklarını söyledi.
Robotik cerrahiyi tercih etme nedenini açıklayan İnce, yöntemin sinirlerin korunması açısından sağlayabileceği avantajları öğrendiğini belirtti.
İnce, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:
“Sinirlere zarar vermeyen bir yöntem olduğunu duyunca robotik cerrahi ameliyatı olmak istedim. Eşimle birlikte günlerce araştırdık. Önce sadece Ankara'da olduğunu duyduk. Sonra Adana'da da üniversite hastanesi olarak Balcalı'da bu teknolojinin kullanılmaya başlandığını öğrendiğimizde çok mutlu olduk.”
Ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinden memnun olduğunu belirten İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hocalarımdan Allah razı olsun, hemen ilgilendiler. Beni hazırladılar ve ameliyata aldılar. Ameliyattan bir gün sonra yürümeye başladım. Yürüdükçe de kendimi daha iyi hissettim. Şu an 4 gün geçti ve taburcu olacağım. Çok mutluyum.”
ROBOTİK CERRAHİDE KÜÇÜK KESİLERLE AMELİYAT YAPILABİLİYOR
Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Orçun Yalav, robotik cerrahinin özellikle karmaşık anatomik yapıların bulunduğu bölgelerde yapılan kanser ameliyatlarında önemli avantajlar sağlayabildiğini söyledi.
Pelvis bölgesinde gerçekleştirilen operasyonlarda cerrahi yöntemin önemine dikkat çeken Yalav, robotik cerrahide küçük kesilerle işlem yapılabildiğini belirtti.
Yalav, yöntemin bazı hastalarda doku travmasını azaltabildiğini ve ameliyat sonrasında hareketliliğin daha erken başlamasına katkı sağlayabildiğini ifade etti.
Robotik cerrahide yaklaşık 8 milimetrelik kesilerle işlem yapabildiklerini anlatan Yalav, açık ameliyatlarda büyük kesilerin hastaların hareket etmesini zorlaştırabildiğini söyledi.
UYGUN HASTALAR 3-4 GÜNDE TABURCU EDİLEBİLİYOR
Doç. Dr. Orçun Yalav, robotik cerrahinin ameliyat sonrası iyileşme sürecine etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yalav, “Açık ameliyatlarda büyük kesiler nedeniyle hastalarımız şiddetli ağrı yaşayabiliyordu. Serviste yürümelerini istediğimizde ağrı nedeniyle hareket etmekte zorlanıyorlardı. Robotik cerrahide ise yaklaşık 8 milimetrelik küçük kesilerle işlem yapabiliyoruz” dedi.
Doku travmasının daha az olmasının hastaların hareket etmesini kolaylaştırabildiğini belirten Yalav, hastanede kalış süresine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Doku travmasının daha az olması hastanın hareket etmesini kolaylaştırabiliyor. Klasik yöntemlerle gerçekleştirdiğimiz bazı ameliyatlarda hastanede kalış süresi 12 güne kadar çıkabiliyordu. Uygun hastalarda 3-4 gün içerisinde taburculuk mümkün olabiliyor.”
Yalav'ın açıklamaları, robotik cerrahinin her hastada aynı iyileşme süresini sağlayacağı anlamına gelmiyor. Ameliyat yöntemi ve taburculuk süresi, hastanın durumuna göre değerlendiriliyor.
REKTUM KANSERİ ARTIK DAHA GENÇ YAŞLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR
Rektum kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Orçun Yalav, hastalığın artık daha genç yaş gruplarında da görülebildiğine dikkat çekti.
Yalav, geçmişte rektum kanseriyle daha çok 60-70 yaş grubundaki hastalarda karşılaştıklarını, ancak günümüzde 40'lı yaşlarda da bu hastalığın görülebildiğini ifade etti.
Ailesel risk faktörlerinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da önem taşıdığını belirten Yalav, özellikle ailesinde bağırsak kanseri öyküsü bulunan kişilerin doktor kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.
Adana'da Rektum Kanseri Olan Kadın Robotik Ameliyatla Sağlığına Kavuşma Yolunda (2)
AİLESİNDE BAĞIRSAK KANSERİ OLANLARA TARAMA UYARISI
Doç. Dr. Orçun Yalav, rektum kanserinde belirtilerin dikkate alınmasının ve uygun tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının önemine değindi.
Yalav, “Eskiden bu hastalığı daha çok 60-70'li yaşlarda görüyorduk. Ancak artık 40'lı yaşlarda da karşımıza çıkabiliyor. Ailesel risk faktörlerinin yanı sıra beslenme alışkanlıkları da önem taşıyor” dedi.
Aile öyküsü bulunan kişilere doktor kontrolünü aksatmama çağrısında bulunan Yalav, şöyle devam etti:
“Ailede bağırsak kanseri öyküsü bulunanların doktor kontrolünü ihmal etmemesi gerekiyor. Tarama testlerinin de yaşa ve kişisel risk faktörlerine uygun zamanda yaptırılması önemli. Kolonoskopi sırasında tespit edilen bazı şüpheli lezyonlara erken dönemde müdahale edilebiliyor. Bu nedenle belirtileri dikkate almak ve taramaları aksatmamak gerekiyor.”
EŞİNİN İYİLEŞMESİ AİLESİNİ SEVİNDİRDİ
Meryem İnce'nin eşi Azmi İnce de tedavi sürecinin ardından yaşadıkları mutluluğu anlattı.
Eşinin sağlığına kavuşma yolunda ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu belirten Azmi İnce, ameliyattan yalnızca dört gün sonra taburculuk aşamasına gelmelerinin kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat edilen Meryem İnce'nin, hastanedeki takip sürecinin ardından taburcu edilmesi planlanıyor.

Kaynak: DHA