Adana’da Dönercilerden Sıcaklarla Mücadelede İlginç Yöntem: Kalıp Buzla Serinleme
Adana’da hava sıcaklıkları 40 dereceyi aşarken, özellikle döner ustaları, ocak başındaki kavurucu sıcaklarda çalışmak zorunda kalıyor. Dönerciler, dayanılmaz sıcaklara karşı sırt ve göğüslerine kalıp buz koyarak mesailerini sürdürüyor.
Ocak Başında Sıcaklık 60 Dereceyi Buluyor
Adana’nın bunaltan sıcakları, döner ocaklarının yanında çok daha yüksek seyrediyor. Döner ustası Doğan Turhan, "Tezgah başındaki sıcaklık 60 dereceye kadar çıkıyor. Dışarısı 35-40 derece civarında. Bu ortamda çalışmak gerçekten zor. Sağlığımızı korumak için buzlu yöntem geliştirdik" dedi.
Çift Vardiya ve Buzla Çalışma Sistemi
Yoğun sıcaklar nedeniyle çalışma saatlerini azaltan dönerciler, çift vardiya sistemine geçti. Bazı ustalar ise günün en sıcak anlarında, sırtlarına ve göğüslerine kalıp buzlar bağlayarak çalışmayı sürdürüyor. Ustalar, günde ortalama 4 kalıp buz kullanıyor.
“Ekmek Parası İçin Mecburuz”
15 yıldır dönercilik yapan Doğan Turhan, "Buz olmadan dayanmak imkansız. Ancak bu şekilde çalışabiliyoruz. Şimdiye kadar sağlık sorunuyla karşılaşmadık. Ekmek parası için mecburuz" diyerek zorlu çalışma koşullarını anlattı.
Adana Sıcaklarında Yaşam Mücadelesi
Bir diğer döner ustası Mehmet Nuri Erzi, "Adana’da yaz yok, kavurucu sıcaklar var. Gölgesi bile sıcak. İnsan duş alırken bile terliyor. Buzla serinlemeye çalışıyoruz, mecburen sıcaklarla barışık olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.



