Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Bucak bölgesinde tarım yapan İbrahim Erkek, tropikal ürün ejder meyvesinden vazgeçip salatalık ve domates üretimine yönelerek aracısız satış sistemiyle gelirini artırdı.

Ejder Meyvesi Üretimi Beklenen Pazarı Bulamadı

Çiftçi İbrahim Erkek, iki yıl önce atıl durumdaki 2 dönüm tarlasına ejder meyvesi yetiştirmek için sera kurdu. Ancak, ejder meyvesinin pazar sıkıntısı nedeniyle üretimi sonlandırmak zorunda kaldı. Bunun üzerine salatalık ve domates üretimine başlayan Erkek, bu ürünlerin aracılar tarafından düşük fiyatlara alınmasına tepki gösterdi.

Aracıları Devre Dışı Bırakıp Tüketiciye Doğrudan Satışa Başladı

Erkek, aracılar sebebiyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Domates ve salatalığı kendimiz üretip market veya manava vermek istediğimizde çok düşük fiyat teklif ediyorlar. Örneğin 25-30 liraya alıp, 50 liradan satıyorlar. Emeğimizin karşılığı olmuyor. Bu yüzden aracıyı devre dışı bırakıp doğrudan tüketiciye satış yapıyoruz” dedi.

Seranın Zorlu Koşullarında Üretim Devam Ediyor

Eşiyle birlikte çalıştığını ifade eden çiftçi, dışarıda hava sıcaklığı 30 dereceyken seranın içinde sıcaklığın 45 dereceye ulaştığını söyledi. Bu şartlarda büyük emekle üretim yaptıklarını ve yıllık 14 ton hasat aldıklarını ifade eden Erkek, “Serada domatesi 35 ile 45 TL arasında satıyoruz, bu gelir bizi kurtarıyor” diye konuştu.

Yerel Üreticinin Yüzü Aracısız Satışla Güldü

İbrahim Erkek’in uyguladığı aracısız satış yöntemi, küçük üreticilere örnek olurken, doğrudan tüketiciye ulaşmanın çiftçiye daha fazla kazanç sağladığını gösterdi.

Muhabir: Yaşar Onur TÜRKÖN