Türkiye, gıda israfıyla mücadelede radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Diyanet'in hutbede dikkat çektiği israf sorunu, Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu'nu harekete geçirdi. Hazırlanan yeni düzenlemelerle otellerdeki açık büfe konsepti ve serpme kahvaltılardaki "kişi başı zorunluluğu" tarih olabilir. Bu kararın hem gıda enflasyonunu düşürmesi hem de israfın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Serpme Kahvaltıda Kişi Sayısı Dayatmasına Son!
Restoranlarda sıkça karşılaşılan serpme kahvaltıda kişi sayısı dayatması, yeni düzenlemeyle sona eriyor. Artık 3 kişi, 2 kişilik kahvaltı siparişi verebilecek. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, bu uygulamanın israfı büyüttüğünü ve masadaki ürünlerin yarısının çöpe gittiğini belirtiyor. Düzenleme ile bu dayatmayı sürdüren işletmelere yaptırım uygulanması planlanıyor.
Otellerde Açık Büfe Yerini A La Carte Sisteme Mi Bırakıyor?
Otellerdeki açık büfe sistemi, israfın en çok yaşandığı alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Bingöl, "İnsanlar her şeyden alıyor ama yemiyor, milyonlarca lira çöpe gidiyor" diyerek bu durumun ciddiyetine dikkat çekti. Gıda enflasyonuyla mücadele kapsamında, otellerdeki "her şey dahil" sisteminin yerini a la carte düzene bırakabileceği belirtiliyor. Bu sayede, misafirler sadece yiyecekleri kadar sipariş vererek israfın önüne geçmiş olacak. Hazırlanan raporun önümüzdeki iki ay içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulması ve düzenlemenin 1 Ekim sonrası meclise gelmesi bekleniyor.





