Hong Kong’un Tai Po bölgesinde bulunan ve yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı Wang Fuk Sitesi’nde günlerdir süren büyük yangın, kenti yasa boğdu. Sekiz apartmanın bulunduğu dev yerleşim alanında 26 Kasım’da başlayan alevler, hızla büyüyerek onlarca kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. Resmî açıklamaya göre can kaybı 94’e yükseldi, 76 kişi ise yaralandı.

40 Saattir Kontrol Altına Alınamadı

Yoğun yerleşimin bulunduğu bölgede etkili olan yangın, dış cephe tadilatında kullanılan bambu iskelelerin ve yanıcı izolasyon malzemelerinin tutuşmasıyla kısa sürede büyüdü.
İtfaiye ekiplerinin aralıksız müdahalesine rağmen 40 saati aşkın süredir tamamen söndürülemedi.

Ambulans ve Servis Minibüsü Kaza Yaptı: 10 Kişi Yaralandı
Ambulans ve Servis Minibüsü Kaza Yaptı: 10 Kişi Yaralandı
İçeriği Görüntüle

Arama kurtarma işlerine devam eden ekipler, site sakinlerinden gelen 25 yardım çağrısına hâlâ ulaşamadıklarını belirtti. Yangının büyüklüğü nedeniyle Hong Kong’da 17 yıl sonra ilk kez 5. seviye alarm verildi.

Yetkililer: “Son 70 Yılın En Büyük Yangın Kaybı”

Hong Kong İtfaiyesi, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu açıkladı. Yaralananlar arasında ise 11 itfaiye personeli var.
Yetkililer bu felaketin, son 70 yılda şehirde meydana gelen en fazla can kaybına yol açan yangın olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu.

Soruşturma Derinleşiyor

Facianın ardından güvenlik zafiyetleri ve tadilat sürecindeki uygulamalar mercek altına alındı. Yapılan ilk incelemelerde yangının, binaların cephelerinde tadilat için kullanılan malzemeler nedeniyle hızla yayıldığı tespit edildi.

Polis ekipleri, olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tadilat şirketinin iki müdürü ile danışman mühendis olmak üzere üç kişiyi “taksirle ölüme sebebiyet verme” şüphesiyle gözaltına aldı.Binlerce Kişiyi Etkileyen Dev Site Küllere Döndü

1900’den fazla dairenin yer aldığı Wang Fuk Sitesi, Hong Kong’un en yoğun yaşam alanlarından biri olarak biliniyor. Alevlerin sardığı bloklarda büyük çaplı hasar oluşurken, yüzlerce aile evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Yangının tamamen kontrol altına alınmasıyla birlikte bilanço ve hasar tespit çalışmalarının hız kazanması bekleniyor.

Kaynak: AA