Venezuela, ardı ardına meydana gelen 7,5 ve 7,2 büyüklüğündeki iki şiddetli depremle sarsıldı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremlerin kısa aralıklarla ve farklı merkezlerde gerçekleştiğini açıkladı. Yıkımın en yoğun hissedildiği bölgelerin başında ise La Guaira ve çevresi yer aldı. Depremlerin ardından çok sayıda binanın çöktüğü, altyapının ise büyük ölçüde kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

CAN KAYBI ARTIYOR: 188 ÖLÜ, 1500’DEN FAZLA YARALI

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, yaptığı açıklamada depremlerde 188 kişinin hayatını kaybettiğini, 1500’den fazla kişinin ise yaralandığını duyurdu. Yetkililer, enkaz altında olduğu değerlendirilen 200’den fazla kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bölgede acil durum ekiplerinin yoğun mesai yaptığı aktarıldı.

LA GUAIRA’DA SOKAKLAR KONTROLDEN ÇIKTI

Felaketin en ağır hissedildiği La Guaira bölgesinde, altyapının çökmesi ve güvenlik zafiyeti nedeniyle sokaklarda kaos ortamı oluştu. Depremin hemen ardından bazı bölgelerde organize grupların dükkan ve depolara girerek yağma yaptığı iddia edildi. Görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayılarak uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu.

YAĞMA GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADA YAYILDI

Cep telefonu kameralarına yansıyan görüntülerde, bazı kişilerin boşalan iş yerlerini ve depoları talan ettiği anlar yer aldı. Bu görüntüler, deprem felaketinin yalnızca insani değil aynı zamanda ciddi bir güvenlik krizine dönüştüğünü gözler önüne serdi.

12 ilde "change araç" operasyonunda 32 şüpheli gözaltına alındı
12 ilde "change araç" operasyonunda 32 şüpheli gözaltına alındı
İçeriği Görüntüle

ORDU ALARMA GEÇTİ: YARDIM KONVOYLARINA SALDIRI ENDİŞESİ

Yetkililer, bazı silahlı çetelerin yardım konvoylarına ve gıda-ilaç depolarına saldırı planladığına dair istihbarat alındığını açıkladı. Bu gelişme üzerine Venezuela ordusunun üst düzey alarma geçirildiği ve kritik noktalara sevk edildiği bildirildi. Amaç, yardım koridorlarının korunması ve kamu düzeninin yeniden sağlanması olarak açıklandı. Depremler sonrası hem can kaybı hem de yıkım artarken, ülkede insani kriz ve güvenlik sorunu aynı anda derinleşiyor. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yetkililer uluslararası yardım çağrılarının da değerlendirildiğini belirtiyor. Venezuela’da yaşanan bu çifte felaket, hem yıkıcı deprem etkisi hem de sonrasında ortaya çıkan yağma ve güvenlik kriziyle dünya gündemindeki yerini koruyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ