Yayla turizmi başta olmak üzere Kahramanmaraş Turizm kentidir.

Yazın habercisi olan İlk baharla şehrimizde yaşanmaya başlandı.  

İlkbaharın rengi olan yeşile kapılarımızı açalım bu hafta…

Yaşıl… Yaş gibi taze, yaş gibi narin, yaş gibi umut dolu…

Atalarımız “yeşil”e verdikleri olağanüstü değeri ona “yaşıl” diyerek gösterdiler.

“Yaş”ı can, “yaşıl”ı canlı kabul ettiler.

Bundandır ki; yaş kesen baş keser, dediler.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘yeşili görmeyen gözler göz zevkinden mahrumdur’ diyerek Yeşilin önemine değinmiş.

Sadece Türkçede değil, birçok dilde de yeşil; umutla, canlılıkla bağlantılı sözcüklerden türemiştir. Mesela İngilizcede yeşil, “green” sözcüğü ile karşılanır. “Green” sözcüğünün ise büyüme, serpilme anlamına gelen “grow” sözcüğüyle ortak kökten geldiğini görürüz. Almancada yeşil anlamına gelen “grün”, Kuzey Avrupa dillerinde “gron” ve Flemenkçe “groen” de İngilizcedeki karşılığıyla akrabadır. Yeşil, Fransızcada “vert”, İspanyolca ve Portekizcede “verde” sözcükleriyle karşılanır.

Tüm bu dillerde ortak olan şey ise bu sözcüklerin körpe, narin, umut dolu anlamlarını taşımasıdır. Farsçada ise sürpriz bir kelime yeşilin karşılayıcısı olarak çıkar karşımıza: Sebze. Evet, körpe ve narin gibi anlamları da barındıran sebze sözcüğü Farsça’da yeşil demektir. Yeşili ısrarla umutla özdeşleştiriyoruz ama bu, bizim tercihimiz değil göründüğü gibi. Mesela bundan 1100 yıl önce keşfedilen dünyanın en büyük adasının adı neden Grönland’dır? Grönland, aslında “green-land” yani “yeşil ülke”dir. Bilinmeyen, henüz keşfedilmiş, müphem bir ülkeye yerleşmek isteyenlere umut aşılamanın en efektif yolu olarak bu ülkeye bu isim verilmiştir. Çünkü umut, korkudan güçlüdür.

Güvenin ve inancın anlattığı her şey zihnimizde yeşile boyanmış hâldedir. Bunca bankanın ve finans kuruluşunun logosunun yeşile boyanmış olması tesadüf değildir.

Yeşil rânâdır.

Yeşil hayattır. Va’dedilen Cennettir. Rahman suresinde der ki: ”O iki Cennet koyu yeşil renktedir.” Yeşil, akıl edebilene gayrettir.

Yeşil, hangi kültürde adına ne demişlerse desinler; kendi tanrılarıyla özdeşleştirdikleri renktir. Aslında Allah'a inancın rengidir. Kur’an-ı Kerim’de ismi dokuz kez anılan, en çok zikrolunan renktir. Hem de iman edenin içine huzur ve umut dolduran ayetlerde zikredilmiştir yeşil.

İşte onlar için içlerinden ırmaklar akan Adn cennetleri vardır. Orada tahtlar üzerine kurularak altın bileziklerle süslenecekler, ince ve kalın ipekten yeşil giysiler giyeceklerdir. O ne güzel karşılıktır! Cennet de ne güzel bir yaslanacak yerdir!”

Yeşil, Peygamber sancağıdır.

Yeşil, Kaf Dağı'dır.

Yeşil, toprak anadır.

Yeşil Trabzondur, Kahramanmaraştır.

Yemyeşil günlerde buluşmak dileğiyle…