Son zamanlarda yediklerimizin zihnimize ve psikolojimize etkisini çok duymaya başladık. Gün içerisinde sağlıklı beslenip ihtiyacımız olan besin değerlerini karşıladığımızda; yeterli besini almadığımız zamankinden çok daha mutlu olduğumuz artık kanıtlandı. Ama bu sandığımız gibi sadece aç olmak veya tok olmakla alakalı değil. Peki bu durum neden kaynaklanıyor?

Sabah sağlam bir kahvaltı yerine acele ile tercih ettiğimiz yol üstü atıştırmalıklar (simit, poğaça vb.), o günü daha depresif ve yorgun geçirmemize sebep oluyor. Bunun sebebi; basit karbonhidratlar, yüksek doymuş yağ ve paketli gıdalardan sağlanamayan vitamin ve mineral. Kahvaltımızın içeriğini tam tahıllar, proteinler, çoklu ve tekli doymamış yağlar, bol miktarda fiber, sağlıklı vitamin ve mineraller ile zenginleştirdiğimizde ise zihinsel ve ruhsal olarak çok daha iyi bir gün geçireceğimiz kesin.

Yani bu durumda meyveler, sebzeler, zeytinyağı, kepekli tahıllar, tavuk ve balık gibi yağsız sağlıklı proteinler ve sağlıklı yağlar içeren Akdeniz Diyeti modeli bize zihnimizi ve psikolojimizi iyileştirmek için umut verici faydalar sağlayacak görünüyor. Şimdilerde birçok zihinsel hastalık beyindeki iltihaplardan kaynaklanmaktadır. Bu iltihaplanma durumunun besin eksikliği ile ilişkili büyük. Son araştırmalar, çinko, magnezyum, omega 3, B vitamini ve D3 vitaminleri gibi gıda takviyelerinin insanların ruh hallerini iyileştirmelerine, kaygılarını ve depresyonlarını hafifletmelerine ve Alzheimer’lı insanların zihinsel kapasitelerini artırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Zihinsel hastalıklar, depresyon sadece beslenme ile tedavi edilemez ve engellenemez fakat beslenme bu durumlar üzerinde azımsanmayacak derecede etkilidir. Hepimiz erken saate sağlıklı bir kahvaltı yaptığımızda ne kadar verimli bir gün geçirdiğimizi veya akşam yemeğini geç saate bırakmadığımızda daha rahat uyuduğumuzu fark etmişizdir. Doğru ve dengeli beslenme sadece zayıflama amacı gütmeyen, bedeninize ve zihninize yaptığınız bütünsel bir yatırımdır. Önerim; görünüşünüzden memnunsanız ve kilo bakımından beslenmenize dikkat etmeye gerek duymuyorsanız bile doğru beslenmenin zihninizdeki etkisini mutlaka gözlemlemeniz ve bu büyülü dünyaya adım atmanız. Yedikleriniz ile psikolojinizi kontrol edebileceğinizi gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Okuyucularımıza sağlıklı, mutlu ve fit yaşamlar diliyorum. Saygılarımla