Dünyanın merkezi, dinlerinbuluşma noktası, güzel ve kutsal şehir Kudüs’te yaşanan sıkıntılar bitmiyor.Tarihin çekişmeleri bugün de aynı şekilde sürüp gitmekte. Kısaca şehringeçmişine baktığımızda bugünün çekişmelerini anlayabilsek de, yaşanan acıların,yapılan eziyetlerin herhangi bir açıklaması yok.

 

Kudüs, MÖ 1000’li yıllardaYabusiler ve Filistinlilerin ortak yaşam alanı olmuştur. Bu bölgede kurulanYahudi Krallığı, Hz. Davud’un Ahit Sandığı ve oğlu tarafından inşa ettirilenSüleyman tapınağı her zaman Yahudiler için önemli olmuştur. Bugün SüleymanTapınağı’nın kalan tek duvarı Yahudilerin gelerek ağladığı, yas tuttuğu haçbölgesidir.

 

Kudüs’te Yahudilerdensonra sahneye çıkan ise Hıristiyanlar olmuştur. Hz. İsa bölgenin karışık olduğubir dönemde burada yaşamış, burada yargılanıp çarmıha gerilmiştir. Bu olaylarasahne olan bölge ve bu bölgede yer alan Diriliş kilisesi ise Hıristiyanlar içinHaç ibadetinin gerçekleştiği alandır.

 

Son olarak bu bölgedesahne alan ise Müslümanlardır. Müslümanlar için Kudüs’ün önemi oldukça büyük.Bu topraklar Hz. İbrahim ve Hz. Lut bölgeye gelip yerleştiğinden beri mübarekkabul edilmiştir. Pek çok peygamberin gelip geçtiği bölge, Allah’ınbereketlendirdiği bir coğrafyadır. Hz. Muhammed’in 3 kutsal mekânımızdan biri olanilan ettiği Mescid’i Aksa, aynı zamanda Müslümanların ilk kıblesi olmaözelliğine sahiptir.

 

Ancak tarihe genel birçerçeve ile baktığımızda, çok önemli bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Allah’ınbu kadar bereketli ve mübarek kıldığı bu topraklar, Hz. Adem’den bu yanapeygamberlere emanet edilmiştir. Hz. Musa, Hz. Davud, Hz. Süleyman ve dahanicesi yaşamıştır bu topraklarda ve son olarak Hz. İsa, onun ardından da Hz.Muhammed gönderilmiştir bu topraklara. Yani bu mukaddes şehri koruma görevi sonolarak Müslümanlara verilmiştir.

 

Bugün yaşanan zulmü isekelimeler ile ifade etmek mümkün değil. Gül bahçesi olması gereken sokaklardanoluk oluk kan akıyor ve Müslümanlara zulmediliyor. Hak, hukuk olmadığı gibi,hoşgörü de yok. Oysa Müslümanlar her zaman hoşgörüleri ile var olmuştuKudüs’te. Bugün ise gösterdikleri hoşgörü ile karşılanmıyorlar. Yaşanan acılaradünya çapında pek çok kılıf uyduruluyor. Osmanlı İmparatorluğu bölgedençekildiğinden beri süre gelen bir kaos dönemi var. Bu kaosun ise çözümünü yenibir kaos sebebinde arıyorlar. Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olaraktanıması bölgenin daha da karışmasına, yaşanan acıların daha da artmasına sebepolmakta… Bu durumun dünya genelindeki yankıları ise durmaksızın sürüyor. Nelerolacağını hep birlikte göreceğiz ama yaşananların yine tarihin en önemliolayları olacağı kesin. Dünyanın merkezinden Kudüs’ten söz ediyoruz. Tarihin enönemli bölgelerinden biri olan Kudüs’ün tarihin bir parçası olmaması mümkündeğil. Bugün Müslümanlara düşen görev ise oldukça büyük ve çetin…

Editör: Haber Merkezi