Ali Kızıltuğ da ömürdefterini kapadı. 1944 yılında Mursal’da başladığı hayat yolculuğunu Ankara’danoktaladı. Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde doğdu Kızıltuğ.Yoksul bir aileye mensuptu. Kalabalıktılar. Yedi kardeş; ana, baba dokuz başhoranta…  Az yetmez çok artmaz. Babası köyün sığır çobanıydı. Başka birgelirleri de yok.  O çocukluk günlerini şöyle dillendirir aşık:

.

“Köyün sığırını babamyayardı

Aldığıyla yedi gardaşdoyardı

Odaya varıncı dayımguvardı

Benim o köylerde çokalacağım var”

               .

               

Geçimsıkıntısından gurbette aradı rızkını. Bir dilim ekmek uğruna Mursal’ı terketti. Terk etti de gönlü orada kaldı. Ankara’da mesken tuttu. Emekliliğindedöndü Mursal’a. Lakin bu kez de hastalık yakasını bırakmadı. Mursal'a doyamadı.Ankara'ya dönmek zorunda kaldı. Ankara’da tedavi gördüğü hastanede Hakk’ayürüdü. Takvimler 13 Aralık 2017’yi gösteriyordu. Kızıltuğ,  73 yaşındacan kuşunu uçurdu.

.

AliKızıltuğ’un asri gurbete sitemini, kahrını anlatan bir deyişi var. Gurbet gezenbizim gibi köy kökenlilerin hislerine tercüman olmuş ozanımız. Bizim köyleri deanlatmış bu deyişinde. Kendi kaderine terk edilmiş, kendi yalnızlığını yaşayaneski yurtları…  Deyişin çok bilinen iki kıtasını yazayım:

.

“Asri gurbet harab etmişköyümü

Bülbül gidip baykuşkonmuş gel hele

Ben ağayım ben paşayımdiyenler

Kapıları kitlemişler gelhele

 

Gel hele de dudu dillimgel hele

Gel hele de ben öliyimgel hele

 

Bir ev burda bir evkarşıda kalmış

Sorun hele bizimkomşular n'olmuş

Kırk senelik ağaçkurumuş kalmış

Bizim köye benzemiyi gelhele

 

Gel hele de dudu dillimgel hele

Gel hele de ben öliyimgel hele”

.

               

AliKızıltuğ kendine özgü yorumuyla halk şiirinin önemli bir temsilcisiydi. 103plak ve 87 kaseti bulunuyor. Kaydedilmiş 2 bin 160 eseri biliniyor. Bueserlerden 550 tanesi başka sanatçılar tarafından yorumlandı. Şiirleri,deyişleri, türküleri kaldı bize yâdigar. Sesi, nefesi… Dünyalar durdukça gökkubbede sadasıyla yaşayacak.

Bende Asri Gurbet’i kendimce çalar söylerim. İçlenirim. Bir hoş olurum.

.

AliKızıltuğ 2011’de İstanbul'da Sivaslı Sanatçılar Birliği tarafından adınadüzenlenen ''Ustaya Saygı''  programında “Yılın ozanı” seçilerek onurplaketi aldı.2012 yılında Ankara Halk Ozanları Derneği  de ''Yılın Ozanı''ödülü verdi Ali Kızıltuğ’a.

.

Avazeyibu âleme salıp giden Ali Kızıltuğ’a rahmet diliyorum. Devri daim ola!