Çukurova’yı ve yöre insanının yoksulluğunu, acılarını ve bütün ezilmişliğini anlatır. Folklorik, Toros efsaneleri ve Halk edebiyatının etkisi görülür eserlerinde. Yaşar Kemal'in edebi çalışmalarında halka dönük bir düşünce hakim oldu ve bunu, bir yerde politik düşünce ile birleştirerek yürüttü. Yapıtlarında, halk şiirinde, epopelerde olduğu gibi insan değerlerinden kopmamaya çalıştı.Yaşar Kemal, siyasi görüşü ile sanatının paralel olduğunu, "halk ve doğa"ya inandığını, sanatının proletaryanın çıkarlarının emrinde olduğunu dile getirmiştir. Başlıca eserleri şunlardır:

Eserleri:

Roman: İnce Memet, Orta Direk, Yer Demir Gök Bakır, Ölmez Otu, Deniz Küstü, Ağrı Dağı Efsanesi, Üç Anadolu Efsanesi, Binboğalar Efsanesi, Alageyik, Teneke.

Öykü: Sarı Sıcak, Bütün Hikayeler

Deneme: Ağıtlar, Taş Çatlasa, Baldaki Tuz, Gökyüzü Mavi Kaldı...

                                                                       SARI SICAK

Sarı Sıcak Anadolu halkının yokluğa, açlığa, unutulmuşluğa karşı verdiği insanüstü mücadelenin hikayesidir. Pisliğin, sıcağın, sefaletin ortasında bir avuç insanın hayatla aralarındaki ince bağa sımsıkı sarılışlarının ve hayatta kalma çabalarının dramı yirmi iki hikayede dile getirilir.

Osman, küçücük bedeniyle annesine “Uyandır ana beni öldür yine uyandır.” dedi. Annesi Zeynep, kıyamadı el kadar bebesine de yine de uyandırdı Osman’ını. “Allah kimsenin yavrusunu kimsenin eline düşürmesin” dedi, içinden. Osman koyuldu yola, başladı atı çekmeye. Sıcakta ne sıcak…

Dayandı Osman içinden geliyordu çalışmak ama bedeni taşımıyordu onu. Oturttular Osman’ı köşeye, başına da bir kova su döktüler. Osman bakamıyordu kimsenin yüzüne. Korktu paramı vermezlerse diye de Allah’tan iyi adamdı Mustafa Ağa da verdi Osman’a hakkını. Osman aldı parayı koştu anasına, anası yirmi beşliği üç kez başında döndürüp dudağına götürdü.