BİK tarafından, Resmi ilan alan gazeteler ve internet sitelerinde çalışan gazetecilere ‘Yalan haber ve dezenformasyon’ konulu bir eğitim verildi.

Bu toplantıya Vali Ömer Faruk Coşkun, Basın ilan kurumu genel müdürü Rıdvan Duran, Büyükşehir belediye başkanı Hayrettin Güngör ilçe kaymakamları, Belediye başkanları, Emniyet müdürlüleri daire başkanları, kurum müdürleri ve çok sayıda bürokrat katıldı.

İki gün süren eğitimde birçok ayrıntılı bilgiye sahip olduk. YALAN HABER VE DEZENFORMASYONLA MÜCADELE “ adı altında verilen eğitimde. Yalan haber vermenin üzerinde duruldu… Vali Ömer Faruk Coşkun’ un konuşmasından sonra, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, kurum olarak hiçbir siyasinin baskısıyla hiçbir siyasetçinin talebiyle karar vermediklerinin altını çizdi. “Artık bu milletin inancına değerlerine hakaret edip devletten para almak yok. Devlete küfredip devletten para almak yok, biz bunun mücadelesini veriyoruz.” dedi. Büyükşehir Belediye başkanı Hayrettin Güngör’ün konuşmalarından sonra, Cihat Zafer Demirel  “Gerçek, güven gazetecilikte neden önemli? Bilgi düzensizliği üzerinde  durdu. Türker Çeltik ise “Haber endüstrisinin dönüşümü; dijital teknoloji, sosyal platformlar yanlış bilgi dezenformasyonun yayılım “konulu geniş bir bilgi aktardı.   

+++++

Geleneksel yayıncılık tıpkı geleneksel gazetecilik gibi, internet siteleri hiç kimsenin kestiremeyeceği yönlerde değişim geçiriyor.

Yayıncılık yönünden internette, internetlere özgü niteliklerle birlikte etkileşim ve kişileştirme gibi sosyal medyanın da daha fazla sözü olacağına dair gelişmeler var. İnternetin bu kadar ilgi görmesi teknolojinin gelişmesinden kaynaklanıyor. Bununla birlikte, internet gazeteciliğinin yazılı basının önüne geçmesi, gazeteciliğin geleceğinin ciddi bir şekilde tartışılmasını da beraberinde getiriyor. Bundan yerel ve ulusal gazetelerinde etkilendiğini biliyoruz.

Bu gelişmeler bazı gazetelerin kâğıt baskı yerine sanal ortamda yayınlanabileceğine olanak tanımaktadır. Gazetelerin dijital hale gelmesi de hem okuyucu hem de sosyal medya sitelerini önemli hale getiriyor. Teknolojinin bu kadar gelişme sağlaması, birçok mesleğin işlevini kolaylaştırdığı gibi ortadan kalkamasın da neden oluyor.

Bu tür hizmetleri internette sunan gazeteler, hem birbirleriyle yarış eder hem de hizmetlerini rekabete açmış olur. Günümüzde artık haberler, hava durumları ve reklamlar cep telefonuna gelmektedir. Ayrıca cep telefonları pek çok bankacılık ve birçok işlemler gerçekleştirilmektedir. Özellikle genç yaşta olanların haber alma yönünden gazeteleri değil, artık sanal ortamda-genelde iş ortamında haber almayı tercih ettikleri bilinmektedir.

Elbette yazılı basın hala önemli. Gazete bulunduğu yerin hafızası ve arşivi olmaya devam etmekle beraber, yoğun denetimler altında doğru bilgiye ulaşmanın en sağlam yoludur. Her şeyin dijital hale gelmesi ve yazılı basının altından kalkamayacak boyutta, girdilerin artması da bu gelişmelerin önünü açmaktadır

Önümüzdeki süreçte internet yasası çıkacak bu yasanın hayata geçmesiyle siteler ciddi boyut kazanacaktır.