Yazın ortalarına doğru geldik artık. Vücudumuzun belirli bir ayarı vardır. Nasıl bir odanın termometresi varsa, bedenimizin de bir termometresi vardır. Sanırım iklim krizi ile birlikte bedenimizin ruhumuzun ve zihnimizin termometresi şaşmış durumda. Vücudumuz çok sıcakları tolere edemedi. Ve tolere edemediğinde daha çabuk sinirlenmeye ve sabırsız olmaya başladık.

Bugün düşündüm acaba bedenimiz bu sıcağa katlanamazken ruhumuz iç dünyamızdaki yangınlara nasıl katlanabilir? Bencil insanların en yakınlarına verdiği zarar nasıl durdurulabilir?  İnsanların başkasına yaşattığı derin acılar nasıl çözümlenebilir?

Biliyorum dünyanın her ülkesinde ve şehrinde ve her ailenin bir odasında birçok kişi  derin acılarıyla başbaşa kalıyor. En zoru da kişiliği bozuk insanlarla geçinmek oluyor. Kişililiği bozuk bir insan kendini farkında değildir. Onlardan, en çok zarar gören de  bu  insanlarla geçinmek zorunda olan empatik insanlardır.  Bencil insan kördür; bir insanın kalbine ne düşündüğüne ve ona neler yaşattığına. Vicdani değerlerden yoksundur. Onlar için sevebilmek zordur.

İnsan sevebilmeyi öğrenebilir mi? Evet öğrenir ama sevgiye karşı mühürlenmiş insanlar müstesnadır. İnsan sevmek zorunda mıdır? Evet, zorundadır. Sevebilmek, en yakınlarının hayatına karşı bir sorumluluktur. Yoksa , hayat çekilmez olur. 

Sevgiye kör olmak,  bir ateşin içinde kavrulmaktır. Hem kişinin kendisini hem de çevresini yakar. Sanki  bir ateşle birliktesiniz ve ateşin içinde yana yana kavluyorsunuz. Yangınınızı söndüren ise sadece göz yaşlarınızdır.

Terapi odamda gözleri bana çaresizce bakan kadınlar, çocuklar ve erkekler böyle insanların içinde heba olup gidiyorlar.

Yüreğim sadece o odada onlara destek olabilmekle geçiyor. Sadece 1 saat ateşleri sönüyor. Geri kalan 23 saat alev alev vicdan yangınlarıyla geçiyor. Ruhum lâl oluyor. Tüylerimi ürperten,  şefkatten yoksun insanların yaşattığı acılar alev alev vicdanımı yakıyor.

Herşey en baştan başlıyor. Bir ailenin çocuğuna  sevgiyi öğretmesi en büyük hediyedir. Vicdani sorumluğunu yani birini sevme olgunluğunu beceremeyen kimsenin evlenmemesi faydalı olacaktır zíra çocuklarına ve ailesine verdiği zarardan arş-i âlâ titriyor.

Sevgiden yana bereketiniz bol olsun.