Hayatın dijitalleştiği bir dünyada değerli verileri kaybetmek, başa gelebilecek en kötü şeyler arasında bulunuyor. Veri kaybının etkisi, ne tür verilerin kaybolduğuna ve kaybın ne zaman gerçekleştiğine bağlı olarak değişebilir. İş akışınız sırasında tüm önemli verileri düzenli olarak yedeklediyseniz, kaybolan verileri aldığınız yedekten geri yükledikten sonra kaldığınız sürece geri dönebilirsiniz.                                            
Cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşması verilerinizi kaybetmenin nedenleri arasında yer alıyor. Kötü amaçlı yazılıma bağlı olarak bilgisayarınız tamamen silinebilir, verileriniz bozulabilir ya da fidye yazılımına maruz kalırsanız verileriniz kilitlenebilir. 
Kötü amaçlı yazılımlarla mücadele için hazırlıklı olmak yararlı olacağından, sisteminizi sağlamlaştırmak için güçlü araçlar temin edin. Virüsten koruma yazılımları, kötü amaçlı yazılımları algılayıp ortadan kaldırırken güvenlik duvarları, yetkisiz kullanıcıların bilgilerinize erişmesini önler. Cihazınız çalınabilir, üzerine sıvı dökülmesi veya yüksekten düşme nedeniyle mekanik hasara uğrayabilir. Kritik verilerin yanlışlıkla silinmesine yol açabilecek insan hatalarını da hesaba katmanız gerekir. Cihazınızın ve hasarın türüne, verilerinizin değerine bağlı olarak profesyonel bir destek alma seçeneğini düşünmelisiniz.                                                          
Verileriniz yanlışlıkla silinmişse, cihazı kullanmayı hemen bırakın, ancak kapatmayın. Pille çalışıyorsa, şarj cihazına takın. Tüm ağ bağlantısını devre dışı bırakın, eğer bir uçuş modu veya benzeri bir şeye sahipse, bunu etkinleştirin ve ardından uyku moduna geçirin. Cihazınıza kazara sıvı dökülürse, hemen kapatın ve yumuşak kuru bir bezle hızlıca kurutmaya çalışın. Herhangi bir harici ortam bağlıysa, fişini çekin ve onu da kurulayın. Tamamen kuruması için birkaç gün bırakın. Sıvı hasarının miktarına bağlı olarak profesyonel bir servise başvurmanız gerekebilir. 
Cihazınızın güvenliği fidye yazılımı nedeniyle ihlal edilmişse, güvenlik şirketleri tarafından oluşturulan ücretsiz şifre çözücüler bulabilirsiniz. Ayrıca, bu amaç için özel olarak geliştirilmiş çeşitli kurtarma yazılımlarını kullanarak verilerinizi geri almayı deneyebilirsiniz. 

Önlem her zaman tedaviden daha iyidir                                                  
Hassas ve önemli verilerinizi düzenli aralıklarla yedeklemek, çılgınca kayıp verileri kurtarmaya çalışmaktan daha iyidir. Bilinen ve iyi hizmet sunan bir bulut çözümü gibi birden çok depolama biçimi kullanın. 

Kriptometre 4. sezonuna ‘Ersin Düzen’ ile başladı
Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü Bitcoin ve kriptopara işlem platformu BtcTurk tarafından hazırlanan ve yayın hayatına Ekim 2018 tarihinde başlayan Kriptometre, 4. sezonu ile BtcTurk YouTube kanalında devam ediyor. Sunuculuğunu Ebru Baki’nin yaptığı programın ilk konuğu spor yorumcusu Ersin Düzen oldu   Ebru Baki’nin sunuculuğunu üstlendiği Kriptometre, 4. sezonunda her hafta Cumartesi günleri BtcTurk YouTube kanalında izleyici ile buluşuyor.  4. sezon ilk bölümün konuğu 1992 yılında özel bir radyoda meslek hayatına başlayan ve bugüne kadar Star TV, ATV, NTV ve NTV Spor’da çalışarak 2011’den bu yana da TRT’de Stadyum programının moderatörlüğünü yapan deneyimli spor yorumcusu Ersin Düzen oldu.  Düzen, programda Bitcoin’den BtcTurk'ün Millî Takımlar sponsorluğuna ve Cengiz Ünder iş birliğine kadar birçok konuyu değerlendirdi.

MNG Kargo’dan teknoloji altyapısına yatırım
MNG Kargo, son 3 yıllık dönemde teknoloji yoluyla süreçlerini iyileştirmeye odaklanarak; aktarma merkezleri, şubeleri ve IT altyapısına yaklaşık 70 milyon TL tutarında yatırım yaptı. Pandemi sürecinde sunduğu hizmeti tüketicilerin beklentisi ve sosyal mesafe kuralına uygun olarak yerine getirebilmek için, teknolojiye dayalı inovasyonları çok hızlı bir şekilde geliştiren şirketin günlük işlem kapasitesi 700 bin adede yükselirken, yüzde 90 müşteri memnuniyeti sağlanarak önemli başarı elde edildi. MNG Kargo, sektörde bir ilk olan Ar-Ge Merkezi’ni 2017 yılında hayata geçirdikten sonra tüm süreçlerinde müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik gerçek zamanlı çözümler üretmeye odaklandı. 2018 yılında başlatılan teknoloji yatırımları kapsamında sunucu, ağ altyapısı ve depolama üniteleri yeni teknolojilere yükseltilerek 5 kat kapasite artışı gerçekleştirildi. Aktarma merkezlerinin teknoloji altyapısı yenilenerek verinin merkezileştirilmesi ve eş zamanlı yönetilebilmesi sağlandı. Şube hatları ve bağlantı cihazları yenilenirken, saha operasyonlarında kullanılmak üzere 3.500 yeni terminal satın alındı. Son 3 yılda yapılan toplam teknoloji yatırımı yaklaşık 70 milyon TL olurken, pandemi döneminde artan talebe karşılık verebilmek için kapasite artışına yönelik yatırımlara ve hizmet kalitesini artıracak teknolojik uygulamalara hız verildi. Şirket 2021 yılında, aktarma ve teknolojik altyapı yatırımları ağırlıklı olmak üzere 60 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.