İyi bir uyku; iyi dinlenmiş, kendini yenileyip tamir etmiş, daha güçlü üretici bir beyin ve vücut demektir. İyi bir uyku daha çok sağlık demektir. Yüzlerce araştırma uykunun kalp ve sindirim sistemi sağlığını koruduğunu, ömrü uzattığını ortaya koymuştur. Gece uyuma süresi önemli olduğu gibi uyuduğumuz zamanki uykunun kalitesi de çok önemli. Bazen 5-6 saatlik kaliteli bir uyku 8-9 saatlik kalitesiz bir uykudan çok daha iyidir. Uyku kalitemizi arttırmayı uyuduğumuz ortamı güzelleştirmek dışında besinler ile de sağlayabiliriz. Sadece uyku zamanın da değil gün içerisinde tüketilen besinlerin de uyku kalitesinde oldukça büyük etkisi var. Bazı besinleri daha sık tüketerek daha kolay uyuyabilmek mümkün. Ya da bazı besinlerden dolayı kalitesi uyku çekebilmek de mümkün. Kaliteli bir uyku için tüketilmesi gereken besinler; muz, kivi, fındık, süt, bal ve papatya gibi bazı sakinleştirici bitki çaylarıdır. Tabi ki bu besinler direkt olarak uyumamızı sağlamıyor veya uykumuzu getirmiyor. Günlük beslenmemize yeterli ve gerekli miktarda eklediğimiz bu besinler gece uykumuzun kalitesini arttırıyor. Kaliteli bir uyku için uzak durmamız gereken bazı besinler ise; acı yiyecekler, yağlı yiyecekler, kahve, çay, çikolata ve yağlı yiyeceklerdir. Bu besinleri gün içerisinde tüketmek uyku kalitemizi düşürürken uykuya yakın zamanlarda (akşam saatleri gibi) tüketmek ise uykuya geçişi de zorlaştırır.

Yediğimiz yemeklerin uykumuza etkisi çok olduğu gibi aslında uykumuz da yediklerimize etkili. Bu konuda birçok araştırma mevcut. Ortalama minimum altı buçuk saat uykuyu alışkanlık haline getirmiş 18-50 yaş arasında 96 sağlıklı birey ile 7 gün boyunca yapılan çalışmaya göre; geç saatte yatmak, fazla fast food  ve abur cubur tüketimine  ve  aynı zamanda tüketilen meyve ve sebze miktarının azalmasına yol açıyor. Yine araştırmanın sonuçlarına göre az uyumak özellikle erkek bireylerde fiziksel aktivitenin düşmesine sebep oluyor. Uzun yıllar içerisinde geç saatte uyumuş olmak da daha kalitesiz beslenmeye ve obeziteye neden oluyor. Uyku konusunda yapılan diğer araştırmalar da bunu destekliyor.2013 yılında yapılan bir araştırmada ise geç saatte uyumanın ve kronik uykusuzluğun gece besin tüketimini artırarak kilo alımını tetikleyebileceğini söylüyor.

Besinlerin insana dair her konuya olduğu gibi uykumuza da çok etkisi var. Aynı şekilde uykumuzun da besin seçimlerimize ve kilomuza bile etkisi var. Bu durumda kendimizdeki uykuyla ilgili yanlış alışkanlıkları bulup geç olmadan bunları düzeltmek çok önemli. En önemlisi de çocukların uyku ve beslenme düzenini bu bilgileri göz önünde bulundurarak oluşturmak. Çoğu alışkanlık gibi uyku alışkanlıkları da çocukluktan geliyor.

REYYAN GÜNAL- Diyetisyen

@dytreyyangunal