Uzun yıllardan beri Kahramanmaraş’ta deprem konusu gündeme gelir. Hatta bir ara yanılmıyorsam ceset torbaları bile dağıtılmıştı. Hatırladığım kadarı ile  de ilimizde olası bir depremin doğudan batıya doğru olacağı yine uzmanlar tarafından dillendirilmişti.
Son olarak Elaziz depreminden sonra yine Türkiye’nin değişik bölgelerinden deprem olabilir haberleri söylenmeye başlandı. Bunlar içinde şehrimizin de adı geçiyor, özellikle Türkoğlu hattı üzerin de söylemler yoğunlaşıyor.

Maraş Pusula internet sitesinde JMO Kahramanmaraş Temsilciliği (Jeoloji Mühendisleri) tarafından yapılan açıklaya dikkatleci okudum. İsterseniz önce bu basın açıklamasının sonundaki önerileri sizinle paylaşıp, sonra da her zaman olduğu gibi değerlendirmemizi yapalım.

Sonuç bildirgesi aynen şöyle:

JEOLOJİ MÜHENDİSTLERİNİN ÖNERİLERİ

Zemin etüt raporlarında detaylı olarak verilmiş zemin parametrelerine uygun yapılmamış binalar tespit edilip gerekli önlemler alınmalıdır.

Diri fay haritasında belirlenmiş fayların detaylı araştırılması ve fay tampon bölgeleri oluşturulmalıdır.

Zemin-yapı etkileşimin iyi irdelenmesi, özenle ve emekle belirlenmiş zemin parametrelerine göre değerlendirilmemiş statik hesaplar ve buna bağlı devam eden inşaatlar tekrar irdelenmeli gözden geçirilmelidir.

● Özellikle Bünyesinde Jeoloji Mühendisi olmayan ilçe belediyelerimize acil olarak konusunda uzman Jeoloji Mühendisleri alınarak hazırlanan Zemin Etüt Raporlarının incelenmesi ve kontrol edilmesi hayati önem taşımaktadır.

İlimizde olası depremde yıkılması kaçınılmaz olan ve mühendislik disiplininden uzak eski yapıların kontrollü olarak yıkılarak, yerlerine jeolojik ve jeoteknik parametrelere uygun dizayn edilen yeni yapılar yapılmalıdır.

ÇOK ÖNEMLİ OLAN ÖNERİLER BUNLAR

● İlimizin mevcut İmar planları acilen gözden geçirilmeli jeolojik-jeoteknik açıdan sakıncalı alanlar tespit edilmeli ve gerekli önlemler alınarak yapılaşmaya açılmalıdır.

Deprem eylem planları acilen hazırlanmalı, olası depremde toplanma alanları belirlenerek buralarda deprem konteynerlerinin hazır halde bulundurulması önem arz etmektedir.

JMO Kahramanmaraş il temsilciliğine bağlı Jeoloji Mühendisleri olarak şehrimiz için yapılacak her türlü jeolojik araştırmalar da elimizi taşın altına koymaya hazırız.”

Allah razı olsun bu arkadaşlardan, ne güzel hem bir sivil toplum örgütü olarak üzerlerine düşeni yapmışlar, hem de bundan sonra da ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını belirtmişler. Şimdi top diğer kurumlarda ve tabi ki biz vatandaşlarda.

Yani şunu öğrendik. Deprem bizim gerçeğimiz, evet ölüm gelecekse mutlaka bizi bulur ancak bize düşen gerekli tedbirleri önceden almaktır.

DEPREMİ YAŞAYANLARA KULAK VERİN

Bu yazıyı kaleme aldığım sırada bir deprem zede şunu söylüyordu: “ Aldığınız nefesin kıymetini bilin!” Evet hayat güzeldir, yaşamak da güzeldir. Bunun için önlemler almamız bizim üzerimize vaciptir.

Mesele deprem çantası meselesi, bunu herkes hazırlayabilir. Öyle ki, deprem çantası olan bir ailenin ikisinin kurtulduğuna şahit olduk. Nitekim o haberi sosyal medyadan kendim herkes ile paylaştım. En azından arabamızda böyle bir çanta olmalı. Sonra evlerimizi sigorta yaptırabiliriz. İhmale gelmez, aynı eksiklikler benim içinde söz konusu ancak hemen yapacağım inşallah!

Sonra belediyemize önemli görevler düşüyor. Medya üzerinden gereksiz paylaşımlar yapacağımıza, buna benzer bilgilendirici paylaşımlar yapılabilir.

Evet, Kahramanmaraş fay üzerinde olan bir şehir ve Türkiye’de öyle, öyle ise depremlerden ders çıkartıp, gereken önlemleri almalıyız. Sonuç olarak tedbir bizden, takdir Allah’tan(cc)

Peki kalın sağlıcakla.