Tarihi Konak Küle Döndü, Mahalleli Çözüm Bekliyor
Balbey Mahallesi'nde 426 Sokak’ta bulunan ve tescilli olan tarihi bir konak, gece saatlerinde çıkan yangınla tamamen yok oldu. Yangın, ahşap yapının hızla tutuşmasıyla kısa sürede büyüdü. Mahalle sakinlerinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, dar sokaklar ve park halindeki araçlar nedeniyle yangına müdahale etmekte zorlandı. Yangın, yaklaşık bir saatlik yoğun çalışma ile kontrol altına alınarak söndürüldü. Ancak, tarihi bina tamamen kullanılamaz hale geldi.
Balbey Mahallesi'ndeki Tarihi Yapılar Yok Oluyor
Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, tarihi yapıları koruma konusunda yıllardır ciddi adımlar atılmadığını belirtti. Uyaroğlu, "Kaleiçi'nden sonra surların dışında kurulan ilk Türk mahallesi olan Balbey, hak ettiği değeri bir türlü bulamıyor. Bu mahalle, Eskişehir Odunpazarı ya da Safranbolu gibi cazibe merkezi olmalı, ancak yıllardır herhangi bir gelişme kaydedemedik" diye konuştu. Balbey'deki 42 tescilli konaktan çoğu ya yandı ya da yıkıldı. Uyaroğlu, bu binaların rölöve projelerinin hazır olduğunu ve yangın ya da yıkım durumunda yenilerinin yapılabileceğini ifade etti.
Balbey Yenileme Projesi Hala Beklemede
Balbey Mahallesi’nde bir süredir bekleyen Yenileme Projesi hakkında konuşan Uyaroğlu, "Balbey Yenileme Projesi'nin temeli geçtiğimiz yıl atıldı ancak herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Henüz bir binanın istimlak edilmesi dışında hiçbir çalışma başlamadı" dedi. Projenin birinci etabının tamamlanması için umutlu olduklarını belirten Uyaroğlu, mahalleye hak ettiği değerin verilmesini istedi.
Mahalle Sakinleri Güvensiz Ortamdan Şikayetçi
Mahalle sakinlerinden Canbay Gebizli, Balbey Mahallesi'nin terkedilmiş ve güvensiz bir hal aldığını belirtti. Gebizli, "Bu mahalle Antalya'nın kalbinde olmasına rağmen terkedilmiş durumda. Metruk binalar bağımlılar tarafından işgal ediliyor, güvenli bir ortam kalmadı. Çocuklarımız gece saatlerinde dışarı çıkamıyor, güvenlik sorunları yaşanıyor" dedi. Mahalleli, yıllardır dile getirdikleri sorunlara çözüm bulunmadığını ve bu durumdan bıktıklarını ifade etti.
Tarihi Dokunun Korunması Talep Ediliyor
Yangının ardından mahalle sakinleri, Balbey’in tarihi dokusunun korunmasını ve metruk binaların rehabilite edilmesini istiyor. Muratpaşa Kaymakamı, yangın sonrası incelemelerde bulunarak güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu. Mahalle sakinleri, Balbey'in tarihi değeriyle hak ettiği ilgiyi görmesini ve bir an önce restore edilmesini bekliyor.