Hayatını Basketbol Sporuna adayan Basketbol Antrenörü Serdar Gökçe; “Köklerimizden aldığımız değerleri ve basketbol kültürünü daha da ileriye taşımak için gecemi gündüzüme kattım, halende çalışmalarımı devam ediyorum, lakin önümüzde büyük engeller var dedi.

Basketbolun yaşaması için gece gündüz demeden çalıştığını, sporcu kazanımı noktasında çaba sarf ettiğini dile getiren Tecrübeli Coach Serdar Gökçe ile özel röportaj gerçekleştirdik.

Basketbol oynayan insan gerçekten kendini fit ve zinde hissedeceğini vurgulayan Tecrübeli Coach Serdar Gökçe, Basketbolun önündeki engelleri ve yapılması gerekenler hakkında önerilerini dile getirdi. Gazetemize özel açılamalarda bulunan Gökçe ile yaptığımız söyleşiden ayrıntılar;

Serdar hocam bize biraz kendinizden bahsedermisiniz?

-ilker Bey Ben, C kategorisi basketbol antrenörü beden eğitimi öğretmeni ve birçok branşta da antrenörlük ve hakemlik belgeleri sahibi bir spor adamıyım uzun yıllar aktif basketbol oynadıktan. Sonra 10 yıldır antrenörlük yapıyorum.

Peki hocam sizce ülke basketbolu nasıl gidiyor?

-ilker bey ne yazık ki ülkemizde basketbol çok gerilemiş durumda özellikle şu anki federasyonun yönetiminde ne yazık ki alt yapılar bitme noktasında hiçbir destek alamadığımız gibi bir dünya vize seminer ücreti gibi masrafları antrenörlerden almaya devam ediyorlar. Özellikle pandemi döneminde kapanan spor okulları ve kurslar da olunca özellikle altyapı antrenörleri cidden çok zor durumda peki nerdeyse açlık sınırında çalışan antrenörden sporcu yetiştirmesini nasıl beklersiniz?

Hiç iç açıcı şeyler duymadık ama sizden birazda Kahramanmaraş basketbolunu değerlendirmenizi rica edeceğim?

-ilker bey şu anda şehrimizde de birçok sıkıntılı durum var bunların en başında aktif spor yaptıran antrenörlerimiz ne yazık ki sporculara lisans çıkartıp yerel liglere katılmıyor. Özellikle il temsilciliği çok uğraşmasına rağmen her kategoride 7/8 takım bulup sağlam ligler kuramıyoruz. Hatta bazı kategorilerde lig bile düzenleyemiyoruz. O zaman ne oluyor çevremizdeki rakipler örneğin Adana Mersin vs yılda 30-40 maç yaparak bölge şampiyonasına gelirken biz 5-7 maçla gidiyoruz ve bu farkı kapatmamız mümkün olmuyor. O yüzden bölge şampiyonasının üstünü görmek gruplardan çıkmak çok büyük şans ve mucize oluyor.

Peki çözüm öneriniz nedir?

-Benim önerim derhal kurumların olaya et atmasıdır. Örneğin Belediye spor yıllardır var ama bakın bakalım kaç senedir takım çıkarıyor mu? Orda bir sürü maaşlı antrenör varken o kadar imkan varken neden liglerde yok. Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyeleri ise hiçbir spor branşında zaten yoklar müsabık anlamda. Gençlik ve spor il müdürlüğü takımları ve birkaç özel takımla maksimum kaç kategori de lig kurulabilir ki?

Hocam biraz daha açabilirmisiniz bu lig kurulma ve yerel liglerle ilgili konuları?

-Bakınız basketbolda u-12 u-14 u-16 u-18 kategorileri önemli katagorilerdir. Bunlara en az dört takım katılmalı ki ligler olsun. Mesela ben kendi çapımda özel çalışan bir antrenörüm ama her kategoride müsabakaya hazırlanan takımlarım var, özellikle kızlarda hedef takımlarım var ama erkeklerde de yensem de yenilsem de maçlara çıkacak hazırlığı yaptım geçmiş liglere siz bakın bu kadar kurumlarda kadrolu sözleşmeli antrenör varken her kategoride kaç takım çıkmış liglere?

Hangi kurum antrenörleri aktif her kategoriye takım çıkarmış?

Belediye takımları neden yok? Diğer kurumların bazı antrenörleri neden sadece bir tek takım ve kategoride liglere katılmış? Sizde basketbolda görev almış bir spor adamı olarak bunları bir incelerseniz görürsünüz ki Kahramanmaraş basketbolunda antrenör olarak geçinen para kazanan kaç kişi bu kazancın hakkını vererek Kahramanmaraş basketboluna hizmet etmiş?

Peki ne yapabiliriz bu şehrin basketbolunu canlandırmak için?

-Bir kere benim görüşüm il temsilcimiz çok uğraşıyor ama yalnız kalıyor. Özellikle kurum amirleri devletteki antrenörlerimizi biraz daha teşvik etmeli onların imkanları daha genişken her kategoride liglerde olmalıdır. Diğer bir önerimde spor okulu açıp para kazanan her antrenöre bütün liglere katılma zorunluluğu getirebilir. İl müdürlüğümüz denetlemelerle bu arkadaşlara lige katılım için gerekli baskıyı oluşturabilir. Son olarak da özellikle özel okullar işin ehli ve üstüne basarak söylüyorum belgeli antrenörleri çalıştırmalıdır. Geçen sezon sizde yakından takip ettiniz ki birkaç kolejimizde belgesiz, bilgisiz antrenör! İle çalışıyor oysaki bu işe emek veren gönül veren adamlar olsa orda bunlar okulların kulüplerini de lige getirerek takım sayısını artırabilir.

Bizim derdimiz sadece basketbolun gelişmesidir bunu unutmayın herhangi bir kimseye değil tüm basketbol paydaşlarına sunuyorum bu önerilerimi.

Birazda sizin çalışmalarınızdan bahsedermisiniz?

-Biz aktif olarak antrenmanlara devam ediyoruz 34 erkek 53 kız sporcumuzla toplamda 87 sporcumuz var. Özellikle altyapıda yani u14, u12 ve u16 da kız ve erkek olarak liglere katılmaya çalışıyoruz lisans çıkarma ve liglere katılma ile ilgili tüm hazırlıklarımızı bitirdik.

Peki uzun orta ve kısa vadede hedefleriniz nelerdir?

-Sizin de malumunuz özellikle kızlarda çok iyiyiz zaten, son beş yılda 7 sporcumuz üst liglere transfer oldu. En son geçen sene süper lige bir kızımız gitti. Sizde haberini yaptınız zaten bu başarılı kızlarımız dağılmasın diye bir 3. Lig takımı kurmak için sizle beraber çok uğraştık ama malumunuz yeterli maddi desteği bulamadık. Bu sezonu kaçırdık, ama gelecek sezon için bu planımız yine var ve şansımızı sonuna kadar zorlayacağız. Zira ilimizin bir lig takımına mutlak ihtiyacı var özellikle belediyelerimize seslenmek istiyorum; Lütfen bu oluşuma destek verin bu şehre bir lig takımı lazım. 1 milyon Nüfuslu bir şehirde hiç basketbol lig takımının olmaması çok acı

Peki hocam bir lig takımı kurmanızın maliyeti ne kadar?

-ortalama 100 bin TL ile bölgesel lige katılınır. Yereldeki sporcularla bu lig gider belki çok üst sıralar zorlanamaz ama 3-4 transferle yaklaşık 150 bin TL ile 3. Lige rahat çıkılır. Futbolla kıyaslarsanız çok düşük bir maliyettir bu. Lütfen sporla ilgilenen kurumların amirlerine bu planıma destek vermelerini rica ediyorum.

Peki antrenörler arasında iletişim nasıl

-İnanılmaz kötü, ben şahsen iki ya da üç antrenör sayarım hakkıyla emek verip liglere katılan bu arkadaşlarla aynen benim gibi basketbol emekçisi çalışıp didinip oyuncu ve takım çıkarmaya çalışıyor. Ama başka bir grup var ki onlar hiç çalışmadan emek vermeden iftira ve dedikodu yaparak diğer antrenörlerin yetişmiş oyuncularını çalıyorlar ve bunların bazıları özel okullarda olduğu için üstüne burs vaadleri ile tüm oyuncularımıza saldırıyorlar. Bunun resmi bir cezası yok ama etik olarak büyük yanlış bunların çalıştığı kurumlar mutlaka takip etmeli. Şehrin sporunda yöneticilik yapan tüm büyüklerimiz birini işe alacaksa detaylı bir sportif araştırma yapmalı üç-beş kulaktan duyma bilgilerle karar almamalı bugün bu durumdaysak bu bedeller bu yüzden ödendi. Çalışana değer verilemezken çalışmadan çalan iftira dedikodu ile kendine yer edinen birçok boş insan bu okullarda kurumlarda çalıştı ve hala çalışıyor.

Son olarak genel olarak önerilerinizi alalım

-Şehir de basketboldan kim bir kere maddiyat kazanıyorsa bunun diyetini bu şehre ödemek zorunda tüm antrenörlerimiz özellikle il müdürümüz ve il temsilcimizin çabalarına destek vermeli bol bol lisans yapıp liglere katılmalı ben buradan birazda yöneticilerimizden bahsetmek isterim.

İl müdürümüz sayın Cemil Boz beyefendi çok mütevazi ve bilgili bir spor adamı ne zaman bir derdimiz olsa anında görüşebiliyoruz ve basketbol için çok çabalıyor, onu yalnız bırakmamamız lazım.

Sayın il temsilcimiz Mustafa Dağlı beyefendi zaten gece - gündüz bu işlerle uğraşıyor. Çok emek veriyor ona da teşekkür borçluyuz. Onikişubat ilçe müdürümüz sayın Kadir Gemci beyefendi sağ olsun tam bir spor adamı tesis olsun başka konular olsun kendisine giden hiçbir basketbol antrenörünü geri çevirmez elinden geleni yapar. Yine şube müdürlerimizden Muhammed Kapuçam beyefendide bu konularla alanı olmamasına rağmen inanılmaz uğraşıyor bizlerden her zaman proje bekliyor. Tabi bizlere destek olan işlerimizi kolaylaştıran Türkoğlu ilçe müdürümüz Şahin Hopur beyefendiye sicil lisans müdürümüz Mustafa Arguz beyefendiye belediye spor müdürümüz Mustafa Orak bey efendiye de sonsuz minnettarız ve teşekkürlerimizi sunarız. Tabi en büyük teşekkürde sizin nezdinizde tarafsız Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine her türlü emeği destekleyen takip eden tarafsızca her şeyi yayınlayan gazeteniz ve bütün benliği ile spor adamı kimliğiyle bu haberleri yapan siz değerli büyüğümüze de şükran borçluyuz. (RÖPORTAJ: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi