Günlerdir yazıyoruz alınan kararın yanlış olduğunu ama bir türlü vaz geçilmeyen Futbol iğlerinin oynatılmasına yönelik yeni bir tarih verilmişti, 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneğinin talebi doğrultusunda Ligler oynanmayacak. Çünkü sağlık herşeyden önemli.

Spor Camiası son zamanlarda Korana Virüsten dolayı büyük çalkantıda olduğunu ifade etmiştik. 

Basketbol, Voleybol, Hentbol gibi salon sporları Biz Özerk Federasyonuz ve verilen kararlar ülkeyi büyük şekilde etkiler bu noktada insan sağlığı ile oynayamayız diyerek beyaz sezonu ilan etiler.

Futbol Federasyonu ise absürük bir karala ilahi oynanacak düşüncesi ile hareket ediyor. Hatta para yönünde hareket edildiği ifade ediliyor. TFF Liglerin başlama tarihini netleştirmesi ile akıllara deli sorular geldi. Öncelik yapılan uygulamanın neden üst ligler, paranın dönüşüm yaptığı yerler, ardından alt liglerin neden sessiz kaldığı bir camia… Bunun yanı sıra başlasın demesi kolay, birde takımlara sor! Hazır mı? O da yok, dediğim dedik çaldığım düdük misali. Liglere 12 Haziran'da başlama kararı verildi. Takımlar bu sürede taktiksel ve fiziksel olarak hazır hale gelir mi? Bazı Üst Liglerden alırsan 2, 3 ve BAL’ı onlara uydurmaya çalışırsan çıkacağı sonuç futboldaki ‘bitsin de gidek’ mantığına dönecektir. Amatörü yok saydın 2 ve 3 Lig de 90 takım var, yüzde 73’ü liglerin oynanmasını istemiyor lakin buna inatmış gibi azınlıkla hareket ediliyor diyerek gündeme getirmiştik.

BAL TAKIMLARI ALİ DÜŞMEZ İLE GÖRÜŞTÜ, TAKIMLAR İSYANDA!

Spor Toto Bölgesel Amatör Ligden TFF 3. Lig'e 11 grubun lideri terfi edecektir şeklinde alınan karar sonrasında Bölgesel Amatör Lig şampiyonluk şansları olan takımları isyan bayrağını çekti.

Ali Düşmez ile Bölgesel Amatör Ligdeki 9 takımın toplantısı sona erdi. Ali Düşmez ile Bölgesel Amatör Lig mücadele eden 9 takımın Başkanları ve yöneticileriyle yapılan toplantı sona erdi. Kararın Değiştirilip Daha Adaletli Bir Karar Çıkana Kadar TFF'nin Kapısından Ayrılmayacağız Haklı Mücadelemize Devam Edeceğiz" şeklinde açıklamada bulundu. TFF Başkanvekili ve Taskk başkanı Ali Düşmez ile Bölgesel Amatör Lig mücadele eden 9 takımın Başkanları ve yöneticileriyle yapılan toplantı sona erdi. Toplantı sonunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

 “ADALETLİ BİR KARAR ÇIKANA KADAR TFF’NİN KAPISINDAYIZ!”

 Adıyaman 1954 Spor 2.başkanı Cevher Erdem "Kararın Değiştirilip Daha Adaletli Bir Karar Çıkana Kadar TFF'nin Kapısından Ayrılmayacağız Haklı Mücadelemize Devam Edeceğiz" şeklinde açıklamada bulundu. 9 takımın Başkanları ve yöneticileri toplantıyla ilgili açıklama yaptılar

Bölgesel Amatör Lig mücadele eden 9 takımın Başkanları ve yöneticileri Ali Düşmez ile yapılan toplantıyla ilgili açıklama yaptılar. TFF Başkanvekili ve Taskk başkanı Ali Düşmez ile Bölgesel Amatör Lig mücadele eden 9 takımın Başkanları ve yöneticileriyle toplantı yapmıştı. Bölgesel Amatör Lig mücadele eden 9 takımın Başkanları ve yöneticileri toplantıyla ilgili açıklama yaptılar.

Yapıalan açıklamada ''DEĞERLİ SPOR KAMUOYU;

Hepinizin bildiği üzere tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde ülkemiz büyük bir sınav vermiş ve bu süreçte ortaya koyduğu duruş ile herkesin takdirini toplamıştır.

Yaşanan bu salgın sürecinden elbette ki Türk Futbolu da etkilenmiş ve liglere ara verilmiştir. Daha sonraki yaşanan süreçlerde Türkiye Futbol Federasyonu, ortak akıl ile hareket etme çabası içerisine girmiş ve alınacak kararların kulüpler ile yapılan görüşmeler çerçevesinde verileceğinin altını çizmiştir. Biz Bölgesel Amatör Lig takımları olarak, profesyonel lig temsilcilerinin defalarca görüşmeler gerçekleştirdiğini Federasyon sitesinden, haber kanallarından takip ettik. Fakat bizler, 150 den fazla takımın zor şartlar altında mücadele ettiği bu lig ile ilgili tek bir cümle dahi kullanamadık. Yapmış olduğumuz fakat hiçbir zaman resmiyete dayandıramadığımız görüşmelerde ‘kaderimizin profesyonel liglerde alınan kararlara göre neticeleneceği’ bizlere ifade edilmiştir.

“BİRÇOK TAKIMI ŞAMPİYONLUK İDDİASI SÜRÜYOR!”

Bölgesel Amatör Ligdeki 11 grubun ASKF grup sorumlularından, 10 Mayıs-15 Mayıs tarihleri arasında Bölgesel Amatör Ligdeki kendi sorumlulukları altında olan gruplardaki takımların aranması ve sürecin nasıl sonlandırılması gerektiği ile ilgili bazı sorular sorulması istenmiştir. Grup sorumluları da kulüplerle görüşerek, her grup için rapor hazırlamış ve konfederasyona yazılı olarak göndermişlerdir. Bu raporlarda liglerin devam ettirilebilme ihtimalinin zor olduğu, bu yüzden herhangi bir mağduriyetin de oluşmaması için liglerin oynanmadan sonlandırılması, şampiyonluk iddiası devam eden takımların bir üst lige terfi ettirilmesi talebi genel hatları ile oluşturulmuştur. Hatta bazı raporlarda bu durumun gerçekleştirilememesi halinde, hakkaniyetsiz bir durumun oluşmaması için şampiyonluk iddiası devam eden belli bir puan aralığındaki bütün takımların direk olarak play off sistemi içerisinde maç yaptırılarak çıkan takımların belirlenmesi istenmiştir.

HAKKANİYETLİ RAPORLAR DİKKATE ALINMIYOR

TFF’nin aldığı son kararda amatör kurullar tarafından hazırlanan hakkaniyetli raporların dikkate alınmadığı görülmektedir. Bu süreç TFF yönetiminin Bölgesel Amatör Lig ile ilgili yeterince bilgilendirilmediğini veya bu raporların dikkate bile alınmadığını göstermektedir. Kısacası hem kendimizi ifade edecek bir ortamın bize sağlanmadığını hem de Bölgesel Amatör Lig ile ilgili kurulların yapmış olduğu hakkaniyetli çalışmanın dikkate alınmadığını görmekteyiz.

Geldiğimiz son süreçte 2. ve 3. Liglerde sürekli değişen kararlar sonucunda 8 Temmuz 2020 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonundan yapılan açıklamalarda kendimize 2 satırlık yer bulabilmiş durumdayız. Bu 2 satırlık kararda; statü gereği 9 takımın çıkması gereken 3. Lige 11 lider takımın çıktığı görülmektedir. Yani bu kararla statünün dışına çıkılmıştır.

Hatırlatmak isteriz ki, bu kararın açıklanmasından bir gün önce 2. ve 3. Lig kulüp yetkilileri ile bir görüşme daha yapılmıştır. Muhtemelen bu görüşme ile daha önce oynanmaması kararlaştırılan liglerde play off oynama kararı verilmiş, ligden düşmelerin önüne geçilmiş ve Bölgesel Amatör Lig takımlarının da kaderi profesyonel liglerdeki dizayn içiresinde ortaya konulmuştur. Düşünün ki bu sezon 3. Ligde oynamış olduğu 26 maçta sadece 5-6 galibiyet alabilmiş takımlar 3. Ligde oynamaya devam etme hakkı kazanmıştır. Fakat oynamış olduğu maçlarda sadece 1 kere 2 kere mağlup olmuş, liderle arasında 1 puan 2 puan, 3 puan fark olan BAL takımlarının şampiyon olabilme hakkı elinden alınmıştır. Eğer 3. Ligden düşmelerde matematiksel olarak bir değerlendirme yapılıyor ise Bölgesel Amatör Ligde bu matematik neden yapılmamaktadır? Ligin bitmesine daha 4 maç ve alınacak 12 puan varken, 3 puan aralığındaki bu takımlar, hangi matematikle izah edilecektir. Bu izahı yapacak kişilere en üst ligimizi örnek olarak gösteriyor ve salgın öncesinde süper ligdeki puan tablosu ile şimdiki puan tablosuna bakmalarını istiyoruz.

“BAL ADALETSİZ BİR STATÜYE SAHİP!”

Farklı medya organlarında yapılan haberlerde Profesyonel Liglerdeki takımların, profesyonel takım sayılarının artırılmasını istemedikleri belirtilmiştir. Bunun sebebi olarak da gelecek sezonki gelirlerindeki oluşacak azalma olarak gösterilmiştir. Eğer bu haberlerin doğruluk payı var ise; profesyonel liglerdeki takımların yanlış yönetilerek borç batağının içerisinde olmasının sebebi de kurtuluş yolu da Bölgesel Amatör Ligde alnının teri ile mücadele eden, hiçbir geliri olmayan fazladan profesyonel olacak takımlar değildir.

Hatırlatmak isteriz ki hiçbir geliri olmayan bu takımlar; adaletsiz bir statüye sahip BAL ligi içerisinde büyük mücadeleler vermektedir. Camialarına gönül vermiş insanların, esnafının, taraftarının destekleri ile var olmaya çalışmakta, düzenlenen kampanyalar ve sporun- sporcunun en büyük destekçisi olan devletimiz sayesinde ayakta durmaya çalışmaktadırlar.

Bugün itibari ile Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden ve lider takımlar ile arasında sadece 1-2 ve 3 puan fark olan 9 takım ile birlikte tahkim kuruluna, kararın iptali için başvurumuzu yapmış bulunmaktayız. Bu kulüplerin birçoğunun şehir takımı olduğunu ve illerinde profesyonel takımları da bulunmadığını belirtmek isteriz.

Biz bu ülkenin evlatlarıyız. Sizler bizim sesimizi duymasanız da biz Türkiye Futbol Federasyonuna spor insanları olarak saygımızı göstermeye devam edeceğiz. Elbette ki bize değer verecek olan vicdanlı ve hakkaniyetli birileri bizi görecek ve duyacaktır.

Sağlık boyutu başta olmak üzere; sosyal, psikolojik ve ekonomik etkileri tarihe geçecek ve belki de düzeni değiştirecek bir dönemde; toplum düzeyinde pozitif etki yaratacak, arkamızda bizleri destekleyen milyonlarca insanımızı mutlu edecek bir kararın alınması gerektiğini düşünmekteyiz. TFF yönetim kurulunun almış olduğu vicdanları sızlatan, eşitlikten ve hakkaniyetten uzak bu karardan acilen dönmesini ve uğradığımız mağduriyeti ortadan kaldırmasını beklemekteyiz.

Kendi mutluluklarınızı başkalarının umutları ve mağduriyetleri üzerine inşa etmeyin. Lütfen camialarımızı dikkate alın ve bizleri görmezlikten gelmeyin'' denildi.

Editör: Haber Merkezi