Türkiye Futbol Federasyonu’nun ligleri hakkında kararını bekleyen amatör futbolcular, tam bir hüsrana uğradı. 2021 yılı ortalarına kadar liglerinin oynatılmayacağı dedikodularına karşın umutlarını koruyan amatörler, kararın 2021 Ocak ayına ertelenmesini zaman kazanma olarak değerlendirdi.

Futbol liglerinin tümü başlamasına rağmen haklarında bir açıklama yapılmayan Bölgesel Amatör Lig (BAL) takımları, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) son kararı ile tam bir hüsrana uğradı.

Yaklaşık altı aydır antrenman yapmayan oyuncu. Bu lig oynanmazsa bir buçuk yıl yapacak. Bir buçuk yıl antrenman yapmayan oyuncunun futbol hayatı biter. Tüm liglerde Sağlık Kurulu ile ortak çalışıp oynatıyorsunuz da BAL'da ortak neden çalışamıyorsunuz? Bu takımlarda oynayan oyuncular, hocalar, malzemecisi, şoförü, aşçısı vb. insanlar geçimlerini nereden sağlayacak? Bu zor şartlarda amatör futbola gönül vermiş yöneticilerin hevesleri, heyecanları, hedefleri ve ideallerini neden yok ediyorsun?

Ülke futbolunda alt ligler ve amatör ligler olmadan üst liglere oyuncu nasıl yetiştireceğiz? Bizleri yönetenler her şeyde olduğu gibi yine magazinin, popülaritenin ve paranın olduğu üst liglere yönelmiş ve oynatılması için seferber olmuş fakat gelirin olmadığı, tamamen yöneticilerin emekleri ve çoluk çocuklarının rızkları ile uğraş verdikleri ligi oynatmamak, ligin statüsü gibi insan haklarına aykırı bir durumdur. Bu yanlıştan dönüleceğini düşünüyoruz.

YAPMIYORLARSA İSTİFA ETSİNLER!

Amatör sporcular, bu kararı zaman kazanma olarak değerlendirerek, TFF Başkan Vekili ve Amatör İşler Sorumlusu Ali Düşmez ile yönetim kurulunu istifaya çağırdı. Diğer ligler oynanırken amatör liglerin neden oynanmadığını soran sporcular, son TFF Olağan Genel Kurulu’nda açıklanan rakamların nereye harcandığının da detaylarıyla açıklanmasını istediler. Yerel amatör lig giderlerinin 20.323.380 TL, bölgesel amatör lig giderlerinin ise 6.821.747 TL olarak açıklandığına dikkat çeken sporcular, sosyal medyadan “Nasıl bir destek verdiler acaba?” diye sordular. Yine amatorlig.net sitesi de, amatör hakem malzeme giderlerinin 1.699.980 TL olarak açıklanmasına rağmen, İstanbul’da amatör hakemlere son olarak dört sene önce forma alındığına ve başka forma verilmediğini vurguladı.

AMATÖR FUTBOL VE PANDEMİ

Koronavirüs salgını özelindeki sorunlardan yola çıkarak amatör futbol kulüplerinin durumu, futbolcuların sorunları, talepleri ve çözüm önerileri üzerinde durmaya çalıştık. Koronavirüs salgını tüm dünyada bütün spor organizasyonlarını farklı şekillerde sekteye uğrattı. Futbol da dünya çapında devasa organizasyonların düzenlendiği spor dalı olması sebebiyle pandemi den hem en çok etkilenen hem de üzerine en çok tartışma yürütülen konulardan biri durumunda. Türkiye'de pandemi ile sporcu ve taraftar sağlığı tartışması ağırlıklı olarak Süper Lig üzerinden dönse de işin görünmeyen kısmında fazlası var. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 23 Eylül'de aldığı kararla amatör liglerdeki müsabakaları ekim ayı sonuna kadar ertelenmiş daha sonra ise 2021 Ocak ayı işaret edilmişti.  Amatör sporcuların ve kulüp yöneticilerinin pek çoğu karara itiraz ederek faklı bir yönteme başvurulmasını talep etti. TFF'nin kararını açıkladığı günün ertesinde Riva'daki tesislerin önünde toplanan yüzlerce amatör futbolcu "8 aydır açız" diyerek protesto eylemi düzenledi, müsabakaların oynanmasını talep etti. Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile görüşen futbolcular, "sorunlarının çözüleceği" sözünü de aldı ancak henüz konuya dair bir gelişme yaşanmadı.

Pandemi süreci öncesinde sadece meraklısının ilgilendiği amatör futbol kulüplerinin tek derdi koronavirüs salgını değil tabii ki. Ülkede spora ve futbola dair hakim olan "günü kurtarma" ve "kısa yoldan kâr elde etme" zihniyeti, amatör branşlarda çok daha yakıcı sonuçlara yol açıyor.

Bu dosyamızda koronavirüs salgını özelinde yaşanan sorunlardan yola çıkarak amatör futbol kulüplerinin durumu; sporcuların, antrenörlerin, diğer bileşenlerin yaşadığı sıkıntılar ve pek tabii çözüm önerileri üzerinde durmaya çalıştık. Amatör ligler henüz ne olacağı belli olmayadursun, uluslararası statü teşkil eden kupa maçları, milli maçlar, ampute ligleri, basketbol maçları… Hepsi, istisnasız hepsi oynatılıyor.

PEKİ NE OLUYOR?

Misal, TFF’nin yaptığı toplantıdan locaların yüzde 50 kapasiteyle seyirci alabileceği açıklanıyor ancak tribünlere dair bir olay yok. Kaldı ki, localara seyirci alımıyla ilgili girişimin yapılması ne hikmetse bir televizyon kanalında yorum yapan bir hakem eskisinin, Fenerbahçe’nin maçını locada izleyen Acun Ilıcalı’ya dair yaptığı “Orada ne işi var?” yorumunun üstüne gelişiyor. Manzara mı denk geldi yoksa zamanlama mı manidar, buna da tarih karar versin.

PEKİ, ‘GERÇEKTEN’ NE OLUYOR?

Ligler oynatılıyor, kulüpler maçlara çıkıyor ve hatta eski ‘güzel’ günlerdeki gibi milli maç aralarında bol gollü hazırlık maçları da yapıyorlar ama hiçbir şey eskisi gibi değil.

Sağlık Bakanımız, sağ olsun, ayın 15’inde bütün vakalara dair bilgi vereceğini müjdeledi. Artık sunulan resmi rakamlara güvenimiz tazelenebilecek. Öyle ki, okullarımız bile açıldı. Ancak rakamlar, net değil. (Net olsa, neden açıklama yapsın?) Yani ortada, yılın en güvenilir ünlüsünün Seda Sayan seçilmesi gibi bir vaziyet var… Zira Seda Sayan da, hanımefendinin ‘gerçek’ adı değil. Hatta, ona oy verenlere sorsak, gerçek adını da bilmezler kuvvetle muhtemel.

KONUYA GELELİM: GERÇEKTEN DE, NELER OLUYOR?

Velhasılıkelam, vaka / hasta rakamlarının bile şeffaf bir şekilde paylaşılmadığının ayyuka çıktığı bir ortamda tribünlere seyirci almaktan bahsedilebiliyor. Son vakalar ise işin rengini değiştiriyor. Bana göre hayal ama Amatörler açlıktan haykırıyor. Amatör liglerin maç yapmayı bırakın idman yapacak tesislerinin dahi spora elverişinin sorgulanması gerektiği bir ortamda, yüzlerce takıma ‘sağlıklı’ şartlarda maç oynatabileceğine inanan bir federasyon varsa şayet, şimdiye dek oynatmadığı hatadır.

Ancak işin aslı şöyledir; daha geçtiğimiz hafta yazımın girişinde değindiğim, yeni takımı Nevşehir Belediyespor ile çıktığı üçüncü maçta 90+7’de gol atıp takımına galibiyeti getiren tecrübeli Futbolcu Emrah Bedir, koronavirüs testi pozitif çıktığı için maça çıkamadı, kendisini karantinaya aldı.

TFF, amatör veya profesyonel fark etmez, liglerde atılan gollerin kaç pozitif vaka olacağını doğru düzgün hesaplayabilirse, buyursun oynatsın bütün maçları gönül rahatlığıyla. Yoksa mevzubahis futbolsa, TFF inatla Seda Sayan’dan rol çalmaya devam edeceğe benzer…

OYNANAMAZSA NE OLUR?

Amatör ligler oynatılmazsa, ciddi bir oy kaybı olur. Her manada; hem yaklaşan amatör futboldan sorumlu bireycilik olma seçimlerinde hem de genel/yerel seçimlerde bu işin bedeli tahmin edilenden fazla olur.

(Öyle olmayacak olsa, Süper Amatör’den Bölgesel Amatör’e yükseltilen kulüplerin durumlarında bir değişiklik olmazdı. Fakat il bazlı baskılara göğüs geremeyen amatör futbol sorumlusu ‘profesyonel’ abiler yükselecek takımların sayısını artırmaktan başka çare bulamadılar.)

Ancak oynatılınca, vakalar daha da artarken ciddi anlamda sağlık tehditleri, halihazırda sağlıksız sahalarda maç oynayan yetişme çağındaki futbolcuların ye-tiş-e-me-me durumlarını seyre dalan bireyler tarafından yetkin ve etkin isimlere kurulacak olan baskılar ve dahası maazallah alttan kayıp gidecek koltuklar kapıda…

En nihayetinde ne olur: Çark döner, fakat kimin için döneceği son ana kadar belli olmaz.

SADECE BAL'DA 3696 FUTBOLCU VAR

"Profesyonel liglerde birçok takımda vaka örnekleri mevcut ancak maçlar halen oynanıyor. Amatör liglerde ise süreç ile ilgili kararsızlık sürüyor. BAL'ı 12 gruptan ve her grubu 14 takımdan hesap ettiğimizde 168 takım ortaya çıkıyor. Her takımın kadrosunda 22 oyuncu olduğunu düşünürsek, 3696 oyuncu olduğunu görüyoruz. Bu oyuncular geçimlerini nasıl sağlayacak?" (DERLEYEN: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi