Kahramanmaraş’ta fitness dendiğinde akla ilk gelen salonlardan olan Riva Fitness Salonu son teknolojik spor aletleri ve nitelikli hocalarıyla kent halkına hizmet vermeye devam ediyor. Her geçen gün kendini yenileyerek hizmet kalitesini sürdüren Riva Fitness Salonu, fit, sağlıklı ve zinde bir vücuda sahip olmak isteyen insanların taleplerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyor. Bu kapsamda Riva Fitness Salonu’nun tecrübeli hocalarından Bircan Orhan, “Sürekli aynanın önünde durup mükemmel vücuda sahip olmak için hayal kuranlardansanız işte size daha iyi bir vücuda sahip olmanın yolu”

“SIKI BİR VÜCUDA SAHİP OLMANIN EN ETKİLİ YÖNTEMİ DÜZENLİ SPOR”

Hepimizin hayali daha sıkı bir vücuda sahip olmak, Egzersiz programında yapacağın bazı değişikliklerle hedefine hızlı ve emin adımlarla ilerleyeceksin diyen Riva Fitness Salonu Fitness antrenörü ve reformer pilates eğitmeni Bircan Orhan, “Sizlere çağımızın en büyük problemi olan sıkılaşmak ve zayıflamak ile ilgili en etkili ve verimli yöntemlerden olan reformer(aletli)pilates hakkında bilgiler vereceğim.

“ÖNCELİKLE REFORMER PİLATES NEDİR?”

Reformer pilates; tekerlekli bir aleti ileri geri hareket ettirirken direnç oluşturmak için farklı ağırlıklı yay kombinasyonları kullanan yatak benzeri bir spor aletidir.

“PEKİ REFORMER PİLATES NE İŞE YARAR?”

Alet vücut biçimlendirici görevindedir, uzun, yağsız kasların oluşmasına yardımcı olan küçük kas gruplarını hedef alır. Minderde mümkün olandan daha fazla egzersiz yapmanızı sağlar.

Faydalarına gelince; güç, koordinasyon ve denge dahil olmak üzere çeşitlidir.

Ana kas gruplarını güçlendirir. Kitle indeksinizi iyileştirir ve kilo vermeye yardımcı olur.

Merkez (Core) kasların güçlü olmasını sağlar. Duruş ve postürünüzü düzeltir. Esnekliği ve hareket alanını artırır. Denge ve istikrarı iyileştirir. Doğru nefes almayı öğretir. Sakin kalmanızı ve aklınızı odaklamanızı sağlar. Çok sayıda kişi vücudunu şekillendirmek için tercih etse de sporcular kas yaralanmalarını önlemek, daha fazla direnç kazanmak adına aletli pilatesi rehabilitasyon gibi de kullanır. Sizlere biraz da cadillac pilatesten bahsetmek isterim. Cadillac aletinde amaç dayanıklılık ve esnekliğe odaklamaktır. Özellikle germe hareketleri için %75 oranında ekstra etki görülür. Reformerdan farkı, baş aşağı hareketlerin kendinizi çok daha esnek hissettirmesi ve daha rahat esneme sağlamasıdır. Kollar, bacaklar, omuz, bel, boyun ve neredeyse tüm vücut ahenk ve uyum içinde hareket eder böylece çok daha verimli ve keyifli ders yapmanızı sağlar. Son olarak reformer pilatesin sağlık açısından önemine değinmek istiyorum. Daha iyi duruş sağlar ve Skolyoz (omurga eğriliği) u gidermede yardımcı olur. Sırt, bel ya da diz ağrısı çekenler, fiziksel dengede sorunlu olanlarda büyük oranda iyileşmeye yol açar. Kasların uzaması ve sıkılaşmasında etkilidir.

Güçlü kemikler ve esnek bir vücut için mükemmeldir. Kalçayı toparlar ve günlük hareketlerinizde oluşan zarifliği fark edersiniz. Sizlere reformer pilates hakkında elimden geldiğince bilgilerimi aktarmaya çalıştım, inşallah faydalı olabilmişimdir. Reformer pilatesi denemeniz İçin hepinizi Riva fitness & spa spor merkezimize davet ediyor, mutlu ve sağlıklı günler diliyorum” dedi.

“SIKI BIR VÜCUT İÇİN ALTIN KURALLAR”

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak şart ama spor salonuna giden çoğu kişinin öncelikli amacı daha sıkı bir vücuda sahip olmak herkesin hayalidir diyen Orhan, “Sıkı vücut deyince ilk akla gelense düşük yağ oranı, yeterince güçlü ve belirgin kaslar. Sen de bunu başarmak istiyorsan “Circuit (istasyon) antrenmanları mı yapmalı”, ”Kardiyo miktarını mı artırmalıyım?” gibi sorular sürekli aklını kurcalıyor olmalı. Bunlar birbirinden farklı sorular gibi görünüse de aslında asıl sorulması gereken soru şu: “Yağ oranını azaltmak için nasıl bir antrenman sistemi izlemeyim?”

“YAĞ YAKMANIN TEMEL PRENSİPLERİ”

Amaç ne olursa olsun, işin antrenman kısmında temel seviyede takip edilmesi gereken prensipler çok değişmez. Sıkı bir vücut için amaç hem kasları güçlendirmek hem de yağ oranını düşürmek olmalı. Ancak işin ayrıntısına inildiğinde, bunları yaparken dikkat edilecek detaylar sonuçları doğrudan etkiliyor.

“YAĞ YAKMANIN ALTIN KURALI: METABOLİK ANTRENMAN”

Yağ oranını düşürmek ve sıkı bir vücuda sahip olmak için anahtar kelime: ‘Metabolik Antrenman’. Metabolik antrenmanlar, kasları güçlendirip dayanıklılığını artırırken aynı anda nabız atışlarını da yüksek tutmayı hedefliyor diyen Orhan; “Böylece metabolizmanın yükü artıyor, harcanan enerji ve yakılan kalori miktarı da yükseliyor. Bu antrenmanlar hem kasları hem de kalp ve dolaşım sistemini şiddetli olarak çalıştırdığından oldukça zorlayıcı aynı zamanda. Ama öte yandan metabolizma hızının antrenmandan sonraki süreçte de yüksek kalmasını sağlayarak saatler boyunca yağ yakımı sürecini devam ettiriyor” ifadelerini kullandı.

“NEDİR BU METABOLİK ANTRENMAN?”

Fitness Salonu’nun tecrübeli hocalarından Bircan Orhan, “Metabolik antrenmanın özelliklerini şu şekilde açıkladı; “Genellikle kalp atışlarını hızlandırmada etkili olan, çoklu kas gruplarını çalıştıran rezistans (ağırlık) egzersizlerinden oluşur. Aynı egzersizi tekrarlayan setler yerine bir egzersizden diğerine geçilir. Egzersizler arasında dinlenme süresi ya çok kısıtlıdır ya da hiç dinlenilmez.

20 ile 40 dakika arasında sürer. Bu açıdan bakıldığında pek çok circuit tipi antrenman, fonksiyonel antrenman, GFX ve P90X gibi çalışmalar metabolik antrenman niteliğinde. Haftada 2-3 kez bu tarzda antrenmanlar uygulaman, sıkılaşma yolunda çok etkili olaca” dedi.

“SIK YAPILAN BU HATAYA DÜŞMEYİN!”

Dikkat etmen gereken diğer konulara gelirsek, antrenman şiddetini yüksek tutman önemli diyen Bircan Orhan,  “Yapılan hatalardan birincisi, yağ yakma amaçlı egzersiz yapıyorum diyerek egzersizin şiddetini düşük tutmak. Nereden çıktığı bilinmeyen bir efsane olan “Yüksek ağırlık az tekrar kas yapar, çok tekrar düşük ağırlık şekillenmeyi sağlar,” gibi yanlış bir düşünce var. Çok düşük ağırlıklarla yapılan antrenmanlar güç ve kas kaybına neden olabilir, bu da metabolizmanın yavaşlamasını tetikleyebilir. İşte bu yüzden ağırlıkların her egzersizde seni zorlaması çok önemli” dedi.

“KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER, BÜYÜK DEĞİŞİMLER”

Antrenmanların dışında, günün geri kalanında yapacağın küçük değişikliklerle de daha aktif olabilir ve yaktığın kalori miktarını artırabilirsin diyen Fitness Salonu’nun tecrübeli hocalarından Bircan Orhan, “Hayatında başka hiçbir şeyi değiştirmeden günlük sadece 100 kalori fazla yakmaya başlarsan bir yılda 5 kilo verebilirsin! Köpeğini 20 dakika gezdirmen ya da salonun ortasında dans etmen 100 kalori yakmanı sağlayacak. 40 dakika alışveriş yapma ya da 25 dakika temizlik yapma seçeneğin de var tabi. Seçim senin! Son olarak şunu da belirtelim, sıkılaşacağım diye normalde aldığın kalorileri aniden azaltma. Bu hem antrenmanlarda ihtiyacın olan enerjini hem de antrenmanlardan sonraki iyileşme dönemini olumsuz etkileyecek. Bu yüzden bu dönem boyunca sağlıklı kaynaklardan yeterince kalori almaya mutlaka dikkat etmelisiniz” dedi.  (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi