BEKLENEN BİR KARARDI

Federasyonun aldığı karar aslında beklenen bir karardı. Çoğu kulübün isteğine uydu. Bu pandemi döneminde futbolda yabancılar Türkiye’de kaldılar ama basketbolda oyuncuların hemen hemen hepsi kendi ülkelerine gittiler. Bu saatten sonra devam kararı alınsa yabancı oyuncuların çoğu gelmeyebilirdi. Gelselerdi 14 günlük karantina süreci olacak. Temmuz ayında büyük ihtimalle Euroleague oynanacak büyük ihtimalle. Salgın da tam anlamıyla kontrol altına alınabilmiş değil. Bence alınması gereken bir karar. Şampiyon ilan edilmedi, küme düşme de yok. Alt liglerden yükselme de yok. Zaten bir takımın şampiyon olması için o takımın hak etmesi gerekiyor.

ESKİ HEYECAN KALMADI!

Dünyayı etkisine altına alan koronavirüs her alanı vururken futbolu da felç etti. Birçok ülkede askıya alnına Futbol Türkiye’de Haziran ayı içerisinde başlatılması planlanıyor. Basketbol ise Beyaz sezonu ilan etti. Bundan sonra yaşanacak süreç konusunda çalışmalar devam ederken Ligler haziran ayının ikinci haftasından itibaren oynanacağı duyuruldu. Heyecanın koptuğu Türkiye Futbol Liglerinde eski heyecanı yakalamak zora benziyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), takımların hazırlık süreci de göz önünde bulundurulduğunda liglerin en erken haziran ayında başlayabileceğini duyurdu.

FUTBOL KARIŞIK!

TFF Liglerin başlama tarihini netleştirmesi ile akıllara deli sorular geldi. Öncelik yapılan uygulamanın neden üst ligler, paranın dönüşüm yaptığı yerler, ardından alt liglerin neden sessiz kaldığı bir camia… Bunun yanı sıra başlasın demesi kolay, birde takımlara sor! Hazır mı? O da yok, dediğim dedik çaldığım düdük misali. Liglere 12 Haziran'da başlama kararı verildi. Takımlar bu sürede taktiksel ve fiziksel olarak hazır hale gelir mi? Bazı Üst Liglerden alırsan 2, 3 ve BAL’ı onlara uydurmaya çalışırsan çıkacağı sonuç futboldaki ‘bitsin de gidek’ mantığına dönecektir. Amatörü yok saydın 2 ve 3 Lig de 90 takım var, yüzde 73’ü liglerin oynanmasını istemiyor lakin buna inatmış gibi azınlıkla hareket ediliyor.

FUTBOL DA PARA MI?, SAĞLIK MI? YOKSA BİTSİN DE GİDEK MANTIĞI MI?

Liglerin erken bitirilmesine yönelik daha önce yazmıştım. Öncelikle TFF maçların deplasmanlı şekilde oynanacağını söyledi. Bu çok riskli bir karar. Ben olsam tesisleri güçlü olan bir ilde bu maçları oynatırım çünkü her takımın kendine ait bir oteli olur. Bunlardan biri Afyonkarahisar örneğidir. Yeni stadyumu ve 11-12 çalışma alanı var. Uçaklarla sürekli gidip gelmeler engellenir. 12 Haziran tarihi UEFA'nın ülke federasyonlarından "Ligi ne zaman başlatıyorsunuz?" sorusuna verilen bir cevaptır. Ligin başlangıcı, devletin ve özellikle Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun vereceği raporlara göre şekillenir. Eğer devletten koronavirüs tamamen kontrol altına alınmıştır sözü çıktığı gün lig için start alınmalıdır. Takımların saha içi çalışmalarına baktığımız zaman bir koordinasyon göremiyorum. Birçok takım daha sahaya inemedi. Nihat Özdemir'in medya mensuplarıyla birlikte yaptığı basın toplantısından sonra kamuoyunda yaşanan tartışmalar üzerine Türkiye Futbol Federasyonu 'bir açıklama yaptı. Önceliğin insan sağlığı değil, para olduğu" yorumları hepimizi incitmiştir. Futbolda Federasyon Başkanı Nihat Özdemir’in 12-13-14 Haziran’dan tüm ligleri başlatıyoruz açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca’nın günlük vaka sayılarını açıkladığı toplantıda, “Tüm sorumluluk Federasyonda” söylemi insanların kafasını karıştırdı haklı olarak. Ama biz Türkler, her şey de aceleci olduğumuz dan olacak, bu hastalıkta bulaşma riskinin en yüksek olduğu yerleri birer birer hizmete sokmaya başladık. Bu karar doğrumu yoksa yanlış mı? bunu bize zaman gösterecek.

TÜRKOĞLU: “LİGLERİ SONLANDIRIYORUZ”

Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu, dün toplandı. Liglerin devam edip etmeyeceğiyle ilgili kararı verdi. Toplantı sonrasında başkan Hidayet Türkoğlu, “Ligleri sonlandırdık. Hiçbir ligimizde şampiyon ilan edilmeyecek. Küme düşme olmayacak” dedi. Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de basketbol ligleri de ertelenmişti. Bu anlamda Türkiye Basketbol Federasyonu Yönetim Kurulu dün liglerin geleceğine karar vermek için toplantı. FIBA ve TBF Sağlık Kurulu ile tüm kulüplerin görüşleri alındı. Toplantı sonrasında resmi site üzerinden, “Tüm basketbol ligleri sonlandırılmıştır. Hiçbir ligde şampiyon ilan edilmeyecektir. Sezon öncesi ilan edilen statüde yer alan düşme ve çıkma işlemleri uygulanmayacaktır. Liglerin sıralaması ve kulüplerin Avrupa kupalarındaki temsil hakları mevzuata göre belirlenecek ve önümüzdeki günlerde duyurulacaktır” açıklaması yapıldı.

’29 TAKIMIN 24’Ü’

Federasyon başkanı Hidayet Türkoğlu ise bu kararı şöyle yorumladı: “Basketbol için en hayırlı kararlardan biri olduğuna inanıyorum. Her zaman ekip olarak önümüzdeki yılları planlayan ekip olmuştuk. 1,5 aylık süreci kurtarmaktansa önümüzdeki birkaç yılı kurtarmak adına daha sağlıklı adımlar atmamız gerektiğine karar verdik. 16 takımımızın 13'ü liglerin bu şekilde sonlandırılmasıyla ilgili dönüş yaptı. Kadınlarımızda ise 13 takımın 11'i ligin sonlandırılmasına yönelik dönüş yaptı.”

Türkoğlu, "Bu kararla herkesin önünü daha sağlıklı göreceği durum olacak. Herkesin hazırlanma imkanı olacak” diyerek sözlerini noktaladı. Normal sezonda 23 maç sonunda 21 galibiyet alan Anadolu Efes, kadınlarda ise Fenerbahçe zirvede yer alıyordu.

KADINLAR 2021 AVRUPA BASKETBOL ŞAMPİYONASI’NIN FİNALİ İSPANYA’DA OYNANACAK

Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), Kadınlar 2021 Avrupa Şampiyonası final etabının İspanya’nın Valencia kentine alındığını duyurdu. Kadınlar 2021 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın finali İspanya’da oynanacak. Yapılan açıklamaya göre FIBA Yönetim Kurulu, FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel’in idaresinde video konferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda alınan karara göre, 17-27 Haziran 2021 tarihlerinde Fransa ile İspanya’nın ortaklaşa düzenleyeceği Kadınlar 2021 Avrupa Şampiyonası’nın final etabı müsabakaları, İspanya’nın Valencia şehrinde düzenlenecek.

DAĞLI; “ALINMASI GEREKEN BİR KARARDI”

Kahramanmaraş Basketbol İl Temsilcisi Mustafa Dağlı, Koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, Basketbol, Voleybol, futbol ve tüm spor müsabakalarının ertelenmesi kararını olumlu bulduklarını söylemişti. Dağlı, ‘Alınması gereken bir karardı’ ifadelerini kullanırken, vatandaşlara evde kalın çağrısında bulundu. Kahramanmaraş Basketbol İl Temsilcisi ve aynı zamanda Pazarcık Gençlik ve Spor İlçe müdürü olan Mustafa Dağlı’nın açıklamaları şu şekilde: “Olması gereken bir karardı. Sporcu sağlığı, insan sağlığı her şeyden önemli. Tedbir amaçlı olarak önceden Salonlarımız seyircisiz müsabakalara karar verilmişti. Bu sadece Salon sporlarında eğil, bazı liglerde de seyircisiz oynama kararı verilmişti. Geçtiğimiz gün yapılan açıklamayla birlikte, tüm Basketbol maçları ve diğer branşlarda erteleme kararı alındı. Alınan bu kararı olumlu karşılıyoruz. Bu salgının en kısa sürede üstesinden gelinmesini diliyor ve futbolun güzelliklerini kaldığımız yerden yaşamaya devam etmeyi temenni ediyoruz. Bu süreçte başta Basketbol camiamız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza, zorunlu haller dışında, evde kalmalarını rica ediyoruz. Bu salgının üstesinden hep birlikte, dayanışmayla ve yardımlaşmayla geleceğimize inanıyorum. Hidayet Başkanımızın Ligi sonlandırdı. Ülke Genelinde Tüm basketbol ligleri sonlandırılmıştır. Hiçbir ligde şampiyon ilan edilmeyecektir. Sezon öncesi ilan edilen statüde yer alan düşme ve çıkma işlemleri uygulanmayacaktır. Liglerin sıralaması ve kulüplerin Avrupa kupalarındaki temsil hakları mevzuata göre belirlenecek ve önümüzdeki günlerde duyurulacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi