TFF 2.Lig’in başlama tarihi 18 Temmuz olarak açıklanmıştı. Ancak 2.Lig ve 3.Lig’de 79 kulübün liglerin oynanmasını istemesi üzerine TFF’yi yeni bir karar almaya zorladı. 2.Lig’de kalan 6 haftanın oynanmamasına kesin gözüyle bakılırken lig için gündemdeki senaryo şu şekilde; liderler direk 1.Lig’e çıkacak, küme düşme olmayacak ve play-off maçları oynatılacak. Corona virüs insan yaşamında birçok dengeyi adeta altüst etti. İnsanlar evlerine kapandı, çoğu ev ofise dönüştürüldü. Peki bu ilginç dönemde evde kendimizi geliştirmek, daha keyifli zaman geçirmek için neler yapmalıyız? Türkiye’de hayat normalleşmeye doğru giderken futbol topu 2, 3. Ve BAL Ligi için sahalara dönüyor.

“FUTBOLU 81 İLDE YAŞATMAK VE NEFES ALDIRMAK İSTİYORUZ”

Alt lig kulüpler ile ilgili karar büyük merakla beklenirken Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili ve İcra Kurulu Başkanı Ali Düşmez, önümüzdeki hafta kararın açıklanacağını duyurdu. TFF 2 ve 3.Lig’deki son durum hakkında toplantı yapacaklarını belirten Düşmez, “TFF 2, 3 ve Bölgesel Amatör Lig’in başlaması için şimdilik 17-18 Temmuz tarihini belirledik. Şartlar önemli. Mevsimler ilerliyor. Çok sıcak havalar var. 40-45 dereceyi bulan havalar olacak. Bu haftadan sonra en kısa zamanda yönetim kurulumuz, başkanımızın önderliğinde bir karar verecek. Çeşitli senaryolarımız var. İnsan sağlığını ön planda tutarak futbolu 81 ilde yaşatmak ve nefes aldırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN WHATSAPP GRUBUNDA İSYAN ETTİ

TFF 2.Lig, 3.Lig ve Bölgesel Amatör Lig’in nasıl tamamlanacağı belirsizliğini korurken bu duruma kulüpler büyük tepki gösteriyor.

TFF 2.Lig’in başlama tarihi 18 Temmuz olarak açıklanmıştı. Ancak 2.Lig ve 3.Lig’de 79 kulübün liglerin oynanmasını istemesi üzerine TFF’yi yeni bir karar almaya zorladı. 2.Lig’de kalan 6 haftanın oynanmamasına kesin gözüyle bakılırken lig için gündemdeki senaryo şu şekilde; liderler direk 1.Lig’e çıkacak, küme düşme olmayacak ve play-off maçları oynatılarak sezon tamamlanacak.

1928 Bucaspor Başkanı Cihan Aktaş, alt ligler için kurulan ve kulüp başkanlarının olduğu WhatsApp grubunda liglerin başlatılmamasına tepki gösterdi.

Ajansspor’dan Salim Manav tarafından yapılan haber şöyle: Süper Lig'den sonra TFF 1. Lig de başladı. Buna karşın TFF 2. ve 3. liglerinin akıbeti belirsizliğini koruyor. Bu liglerin oynanıp oynanması konusunda karar oluşturmak isteyen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi, kulüplerden ıslak imzalı görüş talep etmişti. Bunun üzerine 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği Derneği, daha önce Whatsapp grubu üzerinden yaptığı anketi resmileştirdi. Dernek, 89 kulübe "Ligi oynamak istiyor musunuz istemiyor musunuz" diye sorup ıslak imzalı cevapları da aldı. Ajansspor daha önce bu anket sonucunu da okurlarına duyurmuştu. Buna göre geri dönüş yapan 87 kulübün 79'u liglerin kalan bölümün oynamak istemediklerini belirtmişti. Kulüpler genel olarak da, play-off oynatılıp oynatılmamasını konusundaki inisiyatifi de TFF'ye bırakmıştı. Ancak sular durulmuş değil. Alt liglerde yer alan kulüp başkanlarının kurduğu Whatsapp grubunda 1928 Bucaspor Başkanı Cihan Aktaş isyan etti!

Aktaş, "Ligler oynanmasın, 'Beyaz Sezon' ilan edilsin" yönünde ortaya atılan önerilere sert tepki gösterdi. Whatsapp grubuna attığı mesajda, adaletli bir çözüm üretilememesi halinde maçların oynatılarak sezonun tamamlanmasını istedi.

“BİRİLERİNİN ETEĞİNİN ALTINA SAKLANMAYIN”

Aktaş, "Biz bu yıl milyonlarca lira para ve emek harcadık, ayıptır. Kimse kimsenin eteğinin altına saklanmasın. Bu ortamı kurtuluş olarak göreceğimize, erkek gibi bugüne kadar yaptığımızı ve olduğumuz durumu kabullenip emeğimizin karşılığı olan olarak düşeceksek düşelim, çıkacaksak çıkalım. Şu an play-off bile oynamadan liglerin iptali konuşuluyor. Liglerin olduğu gibi tescilini hedefleyenler birilerinin eteğinin altına saklanmasın. Biz oynamak istiyoruz" diye yazdı. Aktaş'ın bu sert çıkışına diğer başkanlar ise sessiz kaldı. TFF 3. Lig'de mücadele eden 1928 Bucaspor, 49 puanla 4. sırada; yani play-off potasında bulunuyor.

2’NCİ LİG VE 3’ÜNCÜ LİG KULÜPLER BİRLİĞİNİN DEDİĞİ OLDU

TFF 2’nci Lig ve 3’üncü Lig Kulüpler Birliği Derneği Başkanı Volkan Can, alt lig kulüplerinin koronavirüs nedeniyle çok etkilendiğini ve 2’nci ve 3’üncü Lig’de kalan 6 haftanın tamamını oynamak istemediklerini açıkladı. Lig 1'incileri tescil edilsin, 2 ile 9'uncu sıralar arası takımlar play-off oynasın düşüncesi de mevcut. Bu play-off maçları da tek maç üzerinden oynansın Bu sezon düşme kalksın. Tüm maçların oynanması durumunda 300’den fazla maç oynanacak ve bunun da insan sağlığına etki edeceğinden dolayı öneriler ön plana çıkmıştı.

OYNAMAK İSTEMİYORLARDI!

TFF 2. Lig ve 3. Lig Kulüpler Birliği bir açıklama yaparak Türkiye Profesyonel Futbol Derneği'nin yaptığı açıklamayı eleştirdi. Yapılan açıklama şöyle; Yaklaşık 2 aydır tüm dünyayı ve bununla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan COVİD-19 Coronavirüs salgını inanılmaz boyutta ve telafisi mümkün olmaya tahribatlara neden olmuştur. Bu bağlamda bizlerde içerisinde bulunduğumuz ve yer aldığımız futbol sektöründe de bunu en derinden hissettik ve hissetmeye de devam ediyoruz. 2 ve 3 futbol liglerinde yer alan kulüplerimizin bu süreç zarfında ciddi kayıplara uğramış olmanın yanı sıra kendi asli görevlerini futbolcularına karşı bir şekilde yerine getirmeye çalışmıştır. Bunları da birçok kulüp kendi öz imkanlarıyla bir şekilde telafi etmeye çalışsa da gelirin olmadığı giderin çokça olduğu bir yerde zorlu bir kıskacın içerisinde yer almıştır.

TFF ÇOK RİSKLİ BİR KARARIN EŞİĞİNDEN DÖNÜŞ YAPTI!

Liglerin erken bitirilmesine yönelik daha önce yazmıştım. Öncelikle TFF maçların deplasmanlı şekilde oynanacağını söyledi. Bu çok riskli bir karar. Ben olsam tesisleri güçlü olan bir ilde bu maçları oynatırım çünkü her takımın kendine ait bir oteli olur. Bunlardan biri Afyonkarahisar örneğidir. Yeni stadyumu ve 11-12 çalışma alanı var. Uçaklarla sürekli gidip gelmeler engellenir. 12 Haziran tarihi UEFA'nın ülke federasyonlarından "Ligi ne zaman başlatıyorsunuz?" sorusuna verilen bir cevaptır. Ligin başlangıcı, devletin ve özellikle Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun vereceği raporlara göre şekillenir. Eğer devletten koronavirüs tamamen kontrol altına alınmıştır sözü çıktığı gün lig için start alınmalıdır. Takımların saha içi çalışmalarına baktığımız zaman bir koordinasyon göremiyorum. Birçok takım daha sahaya inemedi. Örneği Kahramanmaraşspor. Sahaya inenlerde var Mesela Sakaryaspor. Onları da irdeleyecek olursak; Oyuncular birbirlerinden uzak koşular yapıyor, özel toplarıyla çalışıyor. Ancak tesislerde duş almadan evlerine gidiyor. Bu çalışma ortamında eğer oyuncular taktik antrenman için çift kale maç yapamazlarsa birlikte oynama alışkanlığı konusunda sıkıntı yaşarlar. Ne zaman bütün oyuncular birlikte çalışma ortamı yakalarlar o zaman futbol start alabilir. Takım oyunu diyorsak toplu çalışmak şart.

SON SÖZÜ TFF YÖNETİM KURULU VERECEK!

Spor Camiası son zamanlarda Korana Virüsten dolayı büyük çalkantıda.  Basketbol, Voleybol, Hentbol gibi salon sporları Biz Özerk Federasyonuz ve verilen kararlar ülkeyi büyük şekilde etkiler bu noktada insan sağlığı ile oynayamayız diyerek beyaz sezonu ilan etiler. Futbol Federasyonu ise absürük bir karala ilahi oynanacak düşüncesi ile hareket ediyor. Hatta para yönünde hareket edildiği ifade ediliyor. TFF Liglerin başlama tarihini netleştirmesi ile akıllara deli sorular geldi. Öncelik yapılan uygulamanın neden üst ligler, paranın dönüşüm yaptığı yerler, ardından alt liglerin neden sessiz kaldığı bir camia… Bunun yanı sıra başlasın demesi kolay, birde takımlara sor! Hazır mı? O da yok, dediğim dedik çaldığım düdük misali. Liglere 12 Haziran'da başlama kararı verildi. Takımlar bu sürede taktiksel ve fiziksel olarak hazır hale gelir mi? Bazı Üst Liglerden alırsan 2, 3 ve BAL’ı onlara uydurmaya çalışırsan çıkacağı sonuç futboldaki ‘bitsin de gidek’ mantığına dönecektir. Amatörü yok saydın 2 ve 3 Lig de 90 takım var, yüzde 73’ü liglerin oynanmasını istemiyor lakin buna inatmış gibi azınlıkla hareket ediliyor. Karar önümüzdeki haftada TFF Yönetim kurulunun alacağı karar doğrultusunda netleşecek.

Editör: Haber Merkezi