Türkiye Genelinde %63 olarak Faal Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi Kahramanmaraş’ta da kurulacağı sinyali verilirken 2018 yılından bu yana talebin gündeme getirilmemesi can sıkarken Kahramanmaraş Besyo’daki başarısı ilk 20 içerisinde olması da Kahramanmaraş’ın Spordaki başarısını dikkatlere taşıdı.

HER YIL BESYO YETENEK SINAVINA TALEP YÜKSEK!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Her Yıl Yetenek sınavı yaparken 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölümleri Özel Yetenek Sınavlarına 2133 aday başvuru yapılmıştı. KSÜ Avşar Yerleşkesi Atletizm Sahasında 18-20 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen özel yetenek sınavına 2133 aday başvuru yaparken, 3’ü milli sporcu 5’i engelli olmak üzere 420 bayan, 10’u milli sporcu 20’si engelli olmak üzere 1210 erkek aday sınava girdi. Adayların YKS, okul başarısı ve beden eğitimi mesleki uygulama sonuçları esas alınarak başarı sıralaması belirlendi. 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında BESYO Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümüne 25 erkek, 15 bayan, Antrenörlük Eğitimi Bölümü I. öğretime 25 erkek, 15 bayan ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü II. öğretime 25 erkek, 15 bayan olmak üzere toplam 120 öğrenci alınacağı ifade edilmişti.

TALEP VAR, ÇALIŞMA YOK!

Bilindiği gibi Kahramanmaraş Spor’da hiçbir zaman kabuğunu kıramazken Spor kamuoyu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) yapacağı Spor Bilimleri Fakültesi müjdesi ile başarıya ulaşma adına umut bağlamıştı. 2018’den bu yana talebin olmasına rağmen Beden Eğitimleri ve Spor Bilimleri Fakültesi unutularak üstü kapandı. İşte 2018 Nisan ayında KSÜ’ye Rektör olarak atanan Prof. Dr. Niyazi Can’ın Gazetemize yapmış olduğu açıklama;   

CAN; “SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİNİ GÜNDEMİMİZE ALABİLİRİZ”

KSÜ’ye Rektör olarak atanan Prof. Dr. Niyazi Can göreve gelmesiyle akademisyenlerin tepkisini çekerken Spor kamuoyunu yakından ilgilendiren ve ülkemizde birçok üniversiteye kurulan Spor Bilimleri Fakültelerinin Kahramanmaraş’a yapılması hususunda ihtiyacı sorduk ve cevabı ise “gündemimize alalım, kurulursa tabi ki çok iyi olur” dedi.

Eski Rektör Deveci’nin açığa alınmasının ardından yerine atanan KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can görevine hızlı bir giriş yapması ile birlikte kentle üniversiteyi entegre yapacağı proje üzerinde çalışıyor. Rektör Can’ın projesine göre üniversite sahaya inecek, fabrikalar fakülte, sokaklar eğitim sınıfları olacak.

“BU KONUDA TALEPTE VAR ZATEN”

Kısa bir süre önce KSÜ’ye rektör olarak atanan Prof. Dr. Niyazi Can, bir taraftan eski Rektör Deveci’nin tepki çeken uygulamalarına son verirken diğer taraftan da kentle üniversiteyi entegre yapacak dev projeler üzerinde çalışıyor. Hayırlı olsun ziyareti için gittiğimiz Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi ekibine yapacağı çalışmalarla ilgili bilgiler veren Can, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü İlker Yiyen’in “Gündem de Spor ve Beden Eğitimi Fakültesiyle ilgili birçok şehir fakültesini açtı Kahramanmaraş’ta da biliyorsunuz ki spor da büyük bir yol aldı. Böyle bir düşünce var mı?” sorusuna olumlu cevap veren Prof. Dr. Niyazi Can, “Geçen Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile bir toplantı yaptık. Onlarında beklentileri oldu. Şimdi onların bina anlamında bakın Beden Eğitimini belirtmemiştim. Bina anlamında Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunun da fakülteye yükselebilecek ya da fakülteyi götürebilecek binaları yok. Şimdi biz Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu bu haliyle bile biz yine güzel şeyler yapabiliriz. Ama onu da gündemimize alabiliriz. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ( Besyo) belirli bir alanda eğitim-öğretim verebilen bir kurum iken Spor Bilimleri Fakülteleri adından da anlaşılacağı üzeri bilimsel alanlarda çalışmalar yapabilen bu çalışmaları yayınlayabilen ve kendisine yeni birimler bağlayabilen bir kurum olma özelliği taşımaktadır. Şu anda acil gündemimizde değil ama Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu dört yıllık zaten bir yüksek okuldur. Yani orayı bitirenler fakülte derecesinde bir değere sahip oluyorlar.”

“AMA FAKÜLTE OLURSA TABİ DAHA İYİ OLUR”

“Gündemimize alabiliriz. Fakülte olursa daha fazla akademisyen olur. Daha fazla araştırma ve nitelik söz konusu olacak. Besyo ile Spor Bilimleri Fakülteleri arasındaki farkı anlayabilmek için ilk önce bunların yapısından bahsetmek gerekir. Günümüzde yeni fakülteleşmeye gidilsede önceden bu üniversitelerin hepsi Besyo’ydu yani yüksekokuldu daha sonrasında bazı yüksekokulların fakülteleşmeye gidilerek isminin değişmesi ile ortaya spor bilimleri fakülteleri çıkmıştır. Yani verilen eğitim, bölüm ve dersler de herhangi bir değişiklik olmamıştır. Olan değişiklik sadece mezuniyet belgesinde yüksekokul yerine fakülte yazmasıdır. Genel olarak anlatacak olursak birisi yüksekokul birisi fakülte yüksekokullar müdürlük ile yönetilirken fakülteler dekanlıklar ile yönetilmektedir. Spor bilimleri fakülteleri insanların yaşam kalitelerini artıracak, bilimsek eğitim, araştırma ve oluşturulmuş projeler sayesinde sportif ve sosyal amaçlar doğrultusunda sağlıklı insanlar yetiştirilmesinde katkı sağlamak, toplumda sporu bir yaşam tarzı hailene gelmesini sağlamak için faaliyet oluşturan eğitim kurumudur. Mesleki bilgi ve becerileri bir araya getirerek, öğrencilere bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen zekayı verecek beden eğitimi ve antrenör ile spor öğretmeni eğitimleri vermek, bu fakültenin en temel amacıdır.” İfadelerini kullandı. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi