Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin Dijital Platformu Kahramanmaraş’ta Bugün TV İlker Yiyen’le Fotospor Programında Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba ve Şalvar Güreşleri Asbaşkanı Şahin Hopur, Güreşte Yeniden bir ivme kazandıklarını ve Güreşle alakalı bilinmeyenleri canlı yayında açıkladı. Bir dönem Türk güreşine damgasını vuran Kahramanmaraş’ın yeniden o eski şaşalı günlerine döndüğünü belirten Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba ve Şalvar Güreşleri Asbaşkanı Şahin Hopur, şehrin güreşçi sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Dünyaya nam salan şampiyonlar yetiştiren ve ‘Güreşçi Yatağı’ diye anılan Kahramanmaraş’ınyeniden o eski günlerinedöndüğünü anlatan Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Şahin Hopur, şehirde bulunan spor kulüplerinin ve güreşeğitim merkezinin güreşçi fabrikası gibiçalıştığını söyledi. Kahramanmaraş’ın eski namına yeniden kavuştuğunu anlatan Hopur, Türk güreşine damga vuracaksporcuların Kahramanmaraş’ta olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ın belli bölgelerinde yapılan Kısa Şalvar güreş turnuvalarınaçok büyük önem verdiklerini anlatan Hopur,“Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba ve Şalvar Güreşleri Asbaşkanı olarak görev yapmaktayım. Şalvar Güreşimizin sorumluluğunu yüklenmiş pozisyondayız. Kahramanmaraş’ta Hartlap Köyü’müzde, Göksun’da, Dereköy Mahallemizde, Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyeleriyle görüşüp, bizim geleneksel spor dallarımızdan birisi olan kısa şalvar güreş şampiyonası yapıyoruz ve Organizasyonlarla devam ettirmeyi düşünüyoruz. Çünkü bizim güreşçilerimizin altyapısını karakucak ve şalvar güreşi oluşturmaktadır. Bu güreşlerimiz nekadar çok yapılırsa, altyapıdan o kadarfazla sporcu yetişir. Hedefimiz bu yıl kısaşalvar güreşimizi Kahramanmaraş ve diğer illerimizde yaşatmaktır” dedi.

“43 ÜLKEDEN MİSAFİRİMİZ VARDI, ANLIMIZIN AKI İLE TURNUVAYI TAMAMLADIK”

Kahramanmaraş'ta İlk sefer düzenlenen Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası 43 ülkeden 300 sporcunun katıldığı organizasyonda Türkiye, takım halinde şampiyon olduğu Dünya şampiyonası hakkında konuşan Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba ve Şalvar Güreşleri Asbaşkanı Şahin Hopur;

“Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası muhteşem bir tabloya dönüştü. Dünya Etnospor Konfederasyonu, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Batıpark Spor Salonu'nda düzenlenen organizasyona 43 ülkeden 300 sporcu katılım sağladı. Bunu yapamazlar diyorlardı bizde anlımızın akı ile bu işin üstesinden geldik” ifadelerini kullandı.   

“BUNDAN SONRA İNŞALLAH DÜNYA SATHINA YAYACAĞIZ”

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Aba ve Şalvar Güreşleri Asbaşkanı Şahin Hopur;

Şampiyonaya katılan bütün antrenör ve sporculara teşekkür ederiz. Şalvar güreşi Kahramanmaraş Yöresine ait. Aba ise Hatay yöresine ait bir spor dalıdır. O günden bu güne başta Dünya Etnospor Konfederasyonumuzun çabası ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuzun desteğiyle burada Dünya Şalvar Şampiyonası yaptık. Kahramanmaraş'a ait olan, bizim değerimiz, kültürümüz olan bu spor dalını bundan sonra inşallah dünya sathına yapacağız” İfadelerini kullandı.

“GÜREŞTE ECDADIMIZIN CESARETİNİ GÖRÜYORUZ”

Ata sporu güreşin tarihinin çok eskilere dayandığını ifade eden Şahin Hopur; “ETNO Spor Konfederasyonu ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası’nın, Milli Mücadele’nin 100. Yılı Kutlama Etkinlikleri kapsamında yapılması, hususi bir anlam ve öneme sahiptir. Ata sporumuz güreşte, ecdadımızın cesaretini, “mazlumun yanında, zalimin de karşısında duran” yiğitliğini görmek mümkündür. Kahramanmaraş’ta güreş müsabakaları 17 yıldır turnuva ve festival şeklinde gerçekleştiriliyordu. Biz bunu 100. Yıla özel Dünya Şampiyonasına dönüştürdük. ETNO Spor Konfederasyonu ve Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’na, bu ortak çalışmadan dolayı teşekkür ederim. Şampiyonaya Azerbaycan, Brezilya, Bosna-Hersek, Hindistan, Arnavutluk, Kırgızistan, Pakistan, Rusya, İran, Kazakistan, Özbekistan, Japonya, Kanada gibi 43 farklı ülkeden 300 sporcu katılım sağladı. Bu yılın diğer bir farkıysa, Altın Kemerli Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban’ın aramızda bulunması bizi kırmayıp yanımızda olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir” ifadelerini kullandı.  (HABER-FOTO: MUSTAFA KÖMÜ)

Editör: Haber Merkezi