Virüsün en çok etkilediği alanlardan biri spor. Salgının kontrol altına alınamadığı birçok ülkede müsabakalar ertelenmiş durumda. UEFA’da da EURO 2020’nin 1 yıl ertelenmesi kararı alındı.

Hal Böyleyken Futbola Erken final girmişti. Şimdi antrenmanlar ve Liglerin ertelenmesi ile birlikte Evde Kalınmıştı. Liglerin tescili, Liglerin ertelenmesi derken evde sıkılan sporular idmanlarını evde yapmaya devam etmişlerdi. Peçete akımıyla başlayan spor Evde hayat var’a dahil olmuştu. Şimdi ise Kulüpler Online antrenman sistemi ile yola devam ediyor. Kahramanmaraşspor’umuzda bundan faydalanıyor.

İşleyen Demir Pas tutmaz diyerek yola devam ediliyor. Sırada ise Liglerin ne zaman başlayacağı konusunda meraklı bekleyiş var.

FİFA SÖZLEŞMELER SEZON SONUNA BIRAKTI!

Futbolcu sözleşmeleriyle ilgili soru işaretlerini FİFA ortadan kaldırdı. FIFA, sezon sonu bitecek futbolcu sözleşmelerinin ligler tamamlanana kadar geçerli sayılacağını açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle etkilenen oyuncu sözleşmeleri ve transfer sistemi ile ilgili çalışmalarını sürdüren FIFA, aldığı kararları paylaştı. FIFA Konseyi tarafından alınan karara göre, sezon sonu sona erecek futbolcu sözleşmelerinin ligler tamamlanana kadar uzatılacağı bildirildi. Gelecek sezona ilişkin sözleşmelerin ise sözleşmenin başlangıç tarihi yerine liglerin başlayacağı tarihten itibaren geçerli olacağı ifade edildi. Ayrıca kulüp ve futbolcuların bir araya gelerek maaş indirimi veya ertelemesi konusunda anlaşmaları önerildi. Bu anlaşmanın sağlanmaması durumunda ise FIFA'nın tarafların ekonomik durumlarını değerlendirerek karar vereceği vurgulandı. 

18 FUTBOLCUNUN NORMAL SÖZLEŞMASİ DEVAM EDİYOR

TFF 2.lig Kırmızı grupta mücadele eden Kahramanmaraşspor 'da 18 oyuncunun sözleşmesi devam ediyor. Temsilcimiz Kahramanmaraşspor başta olmak üzere 2. Ve 3. Lig takımları Korona Virüsü sebebiyle ertelenen maçlar sonrası Teknik Direktör eşliğinde online olarak bilgisayar başından başladı.

Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grupta mücadele eden temsilcimiz, Kahramanmaraşspor, Covid-19 salgını sebebiyle ertelenen maçlar nedeniyle herkes evlerine gönderildi. Teknik Direktör Bülent Akan hazırladığı program çerçevesinde hazırlıklarına devam eden futbolcular yaşanan bu zorlu süreci ülke olarak birlikte aşacaklarına inandıklarını söylediler. Salgın tehlikesi sebebiyle evlerine dönen ve antrenmanlardan mahrum kalan futbolcuların performansları ve formlarının düşmemesi için yeni bir formül geliştirildi. Teknik Direktör Bülent Akan tarafından tüm oyunculara talimat verildi ve herkes belli bir program dahilinde online görüntülü antrenmanlara başladı. Temsilcimiz Kahramanmaraşspor da tüm oyuncular görüntülü görüşme marifeti ile online antrenman programına dahil edildi. Piserro Kahramanmaraşspor antrenörleri tüm oyunculara özel program ile antrenman yaptırmaya başladı. Tüm oyuncular online antrenman ile formda kalacaklar ve yemek programlarına kadar takipte olacaklar.

SÖZLEŞMESİ DEVAM EDEN OYUNCULAR

TFF 2.lig Kırmızı grupta mücadele eden Kahramanmaraşspor 'da Ahmet Gül, Ali Alperen Erdoğan, Bayram Çetin, Caner Bulut, Ebubekir Berke Tambay, Eren Nergiz, Gürcan Gözüm, Hakkı İsmet Şimşek, Hüseyin Yılmaz, Hüseyin Cihan Avcu, Muhammed Enes Yılmaz, Murat Çoşkun, Orhan Evci, Recep Türköz, Safa Ali Memnun, Sefa Saz, Selahattin Öztürk ve Selçuk Özcan'nın sözleşmesi devam ediyor.

9 OYUNCUNUN SÖZLEŞMESİ SIKINTIDAYDI!

31 Mayıs 2020 itibariyle 9 oyuncunun sözleşmesi bitecekti. Futbolcu sözleşmeleriyle ilgili soru işaretlerini FİFA ortadan kaldırdı. FIFA, sezon sonu bitecek futbolcu sözleşmelerinin ligler tamamlanana kadar geçerli sayılacağını açıkladı. Bu doğrultuda TFF 2.lig Kırmızı grupta mücadele eden Kahramanmaraşspor 'da 31 mayıs 2020 itibariyle, 2017-2018 sezonunda takıma katılan ve 70 maçta forma giyen kaleci Özkan Karabulut, 2018-2019 sezonunda takıma katılan ve 52 maçta, 13 gol atan Cerem Talha Dinçer,  42 maçta forma giyip 4 gol atan, Fatih Kamacı, 33 maçta forma giyen ve 1 gol atan Fatih Çiplak, sezon başında takıma katılan ve  26 maçta, 9 gol atan  Haluk Türkeri, 20 maçta forma giyen Gökhan Payal, 26 maçta forma giyen Rıdvan Türker, 20 maçta forma giyen Nuri Melih Mursal ve devre arasında Gençlerbirliği'den kiralık gelen ve 1 maç oynayan Emre Gündoğdu'nun  sözleşmesi bitecekti. Sezon sonuna kaldı. Yeni sezonda bu oyuncuların takımda kalıp kalmayacağı şimdilik bilinmiyor. 

YETİŞİRSE OYNAT, RİSK VARSA KAPAT!

Nisan sonuna kadar tehdit ortadan kalkarsa ligler hızlandırılmış bir programla tamamlanacak. Hayati risk devam ederse, UEFA ve FIFA’yla görüşülecek ve 8 haftası kalan lig oynanmamış kabul edilecek.

Futbolseverlerin en çok merak ettiği konu Süper Lig ve alt liglerin durumu ne olacak? TFF Başkanı Nihat Özdemir, üç senaryonun konuşulduğu süreçle ilgili iki ihtimali (tabii değişmezse) ortadan kaldırdı. Özdemir, ligin şu anki haliyle tescilinin ve play-off'un söz konusu olmadığını söyledi. Ve öne çıkan en güçlü ihtimal (ki kulüplerin büyük çoğunluğu da bunu istiyor) ligin oynatılarak bitirilmesi yönünde. Ancak tabii burada önemli olan da koronavirüs salgınının seyri. İşte dünyayı etkisi altına alan ve insanları eve kapatan koronavirüs tehdidine karşı yol haritası...

SAHADA BİTİRELİM!

TFF’nin planına göre; eğer koronavirüs salgını nisan sonuna kadar kontrol altına alınır ve hayat normale dönerse mayıs başında liglerin hızlandırılmış bir fikstür uygulaması ile sahada neticelendirilmesi. Bu takvimde haftada üç maç var. Böylece Süper Lig’in kalan 8 haftası 40 gün bir dilimde sonuçlandırılmış olacak. Burada akla gelen, bazı futbolcuların sözleşmelerinin Mayıs 2020 itibariyle sona ermesi. Bunlar ne olacak? Süreç uzarsa oynayabilecekler mi? İstisnai duruma bağlı olarak mukavelelerde sezonun bitmesi baz alınacak.

ULUSLARARASI UYUM

Federasyonun öncelikli bu A planında sadece TFF’nin görüşü değil, FIFA ve UEFA’nın da hareket planı ile tavrı da büyük önem arz ediyor. Her ne kadar federasyonlar özerk olsa da millî maçlar, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi gibi takvimlerin de planına dikkat etmek gerekiyor. Olası bir çakışma durumu, hem futbolcular, hem kulüpler hem de uluslararası boyutta problemleri beraberinde getirebilir. Ancak FIFA ve UEFA’nın 2020’deki organizasyonlarla ilgili kararına bakıldığında birçok etkinliğin ertelendiği aşikâr.

TALİMAT NE DİYOR?

Öncelik ligin oynanarak bitmesi gibi görünse de diğer ihtimal ise FIFA ve TFF talimatlarında da yer alan mücbir sebeplerden dolayı tamamlanamayan liglerin durumu. TFF Müsabaka Talimatı 26. Madde 3. Fıkra’nın özetine göre TFF, herhangi bir nedenle tamamlanamayan müsabakaların sonuçlarını karara bağlama ve ilan etme hakkına sahip. Ki bu konuda da bazı kulüp başkanlarından açıklamalar gelmişti. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, insan sağlığını ön plana çıkarıp “Süreç uzarsa liglerin oynanmamış kabul edilmesi tercihim” ifadesini kullanmıştı.

SORU İŞARETİ

Avrupa’ya kim gidecek? TFF’nin ligi yok sayması halinde akla gelen en önemli soru; Avrupa kupaları konusunda... Eğer 2019-2020 sezonu mücbir sebeplere bağlı olarak yok sayılırsa Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’ne kimler katılacak? TFF bu kararını neye göre belirleyecek. Yok sayılan bir ligde mevcut puan tablosuna göre Avrupa kupalarına katılacak kulüpleri belirleme tartışmaları da beraberinde getirebilir.

Editör: Haber Merkezi