2020-2021 Sezonu BAL müsabakalarının statüsü belirlenmiş, gruplandırılması ve fikstür çekimi tamamlanmışken TFF Sağlık Kurulu, Covid-19 nedeniyle 09 Nisan 2021 tarihinde şartların elverişli olmamasından dolayı lig organizasyonunun yeni riskler taşıdığı konusunda görüş birliğine vararak ligin Mayıs ayının son haftasına kadar oynatılmaması kararı almıştı. Ayrıca, 30 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihlerini kapsayan 17 günlük tam kapanma kararı verilmesi ve bu dönemde takımların antrenman yapmalarının durdurulması BAL müsabakalarının başlama tarihini Haziran ayının 1. haftasına çekmişti.Gelinen süreçte, sezon sonunun yaklaşmış olması, sıcakların başlaması, Covid-19 riskinin devam etmesi nedeniyle bazı kulüplerin BAL'da oynama haklarını kaybetmeden bu sezon oynamama taleplerini, bazı kulüplerin de sıkıştırılmış bir takvim ile ligin yeni bir statüyle oynatılması taleplerini dikkate alan Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplerin lige katılıp katılmama kararını belirli kıstaslar koyarak kulüplere bırakmıştı. Bu doğrultusunda Kahramanmaraş Takımları kararını verdi. Andırın Ekibi hakkını önümüzdeki sezona bırakırken Türkoğlu Belediyespor ve Elbistan Belediyepor bütün zor şartlara rağmen oynamak istediklerini dilekçelerle TFF’ye bildirmesi ile Lige hazır olduklarını gösterdiler.

PCR TESTLERİNİN BAL KULÜPLERİNE MALİYETİ

Bölgesel Amatör Lig’de yer alacak kulüpler pandemi döneminde oynayacakları maçlarda PCR (Covid 19) test ücretlerini kendileri paylaşacak. Bu da kulüplere ekstra gider kalemi olarak yazılacak.

TFF Amatör Kulüp Başkanı Ali Düşmez’in de açıkladığı üzere her kulüp maçlar öncesi futbolcu ve diğer takım görevlilerinin PCR testi giderlerini kendisi karşılayacak. Ayrıca saha içi görevlileri, top toplayıcı ve sedyecilerin PCR testi de yine ev sahibi tarafından ödenecek.

Şu anda Türkiye’de de tüm profesyonel kulüpler kendi PCR testlerini ödemekte. Üçüncü Lig’de bu sezon birçok kulüp kişi başına 200 TL PCR ücreti ödedi. Lakin özel hastanelerle pazarlık yaparak bu rakamı 130-150 TL’ye düşüren kulüpler olduğu da belirtilmekte.

Her kulübün maç başına 25 kişiye test yaptıracağı düşünülürse (İç sahada 50, deplasmanda 35 kişiye test yaptıran kulüpler de mevcut ancak biz ortalama bir rakam alalım yine) bu da karşılaşma başına kulübün gider hanesinde 5000 TL daha olması demek.

BAL’da ilk açıklanan statüye göre dört takımlı gruplar üç devreli lig usulüne göre, 5 ve 6 takımlı gruplar çift devreli lig usulüne göre oynanacak. Altı takımlı bir grupta her takım sadece 50 bin TL PCR testine ödeyecek. Beşli bir grupta olan takım 8 maç için ortalama 40 bin TL harcayacak. Takım play-off'a kaldığında bu rakam artabilecek.

Elbette bu rakamlar farazi... Tam masraf bilançosu statünün kesinleşmesiyle ortaya çıkacak. Transfere yüksek bedeller harcayan kulüpler için PCR testleri masrafının sorun teşkil edeceği düşünülmezken bu rakamların daha düşük bütçeli kulüpleri zorlayacağı aşikar. (HABER: İLKER YİYEN)

Editör: Haber Merkezi