Bu kentin insanı karşılaştıklarında; “Nasılsın, ya da ne var ne yok?” Sorusunu yöneltirler birbirlerine. 

Bu sorunun kapsam alanı çok geniştir. Aslında sıkıntın var mı, yardımcı olabilir miyim demek istenmiştir...

Hafta sonları vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor ve hep o soru ile karşılaşıyorum, onlar bana ben onların hal ve hatırlarını soruyorum, dinliyorum, dediğim gibi halkımızın düşünceleri bizim için önem arz ediyor.  Eğer bir fikir insanı iseniz veya olmaya çalışıyorsanız, halkınız gibi düşünmeniz gerekiyor.

Şu zaman da halkın en çok konuştuğu konu Covid ve Aşılar, okulların açılması ile birlikte öğretmen ile velilere aşı dayatması ilk gündem maddesi , hatta ana gündem maddesi olduğunu söyleyebilirim. Konuyu Memur Sen İl Başkanı ile konuştuk, bu işler zorlama ile olmaz, gerekeni yapacağız diyor.

Çünkü Cumhurbaşkanımız zorlamayacaksınız dedi, neden bu kadar zorlama yapılıyor? Anlayan varsa dinlemek isterdim diyen başkan; bundan olsa gerek, Memur Sen İl Yönetimi olarak hem basın açıklaması yapacakmış hem de hukuki haklarını arayacaklarını söyledi, bizde yakından takip edeceğiz.

EKONOMİ İKİNCİ SIRADA

İkinci sırada hayat pahalılığı var. Biliyorsunuz ekonomik veriler açıklandı, üretici maliyet fiyatları yüzde ellilere yaklaşmış, enflasyon yüzde yirmilerde (vatandaşa göre çok daha yüksek), memura yapılan zam v.s konuşuluyor. Bu konuda vatandaş diyor ki; “Türkiye’de piyasalara ve insanlara baktığınızda iki farklı dünya görüyorsunuz: Toplumun büyük bölümü ya geçinemiyor ya da borç harç idare ediyor. (Yani hızla kapitalizme koşuyoruz, orta direk yavaş yavaş ortadan kalkıyor…)

Halkın bir bölümü üst düzey bir harcama eğilimi içinde görünüyor. Konut fiyatları ve kiralar çok yüksek, otomobil satışları rekorlar kırıyor, kentlerdeki alışveriş merkezleri dolup taşıyor, trafik son derecede yoğun görünüyor, tatil yerlerinde yer bulunmuyor, salgın sonrası açılan lokantalar, kafeler dolmaya başlıyor, e-ticaret bütün zamanların en yüksek satışını yapıyor.

Bana göre işsizlik şu anda gençlerin konuştuğu 1. Madde, iş bulamadıkları için özellikle üniversite mezunları çok tepkili görünüyorlar.

Acilen fiyatların kontrol altına alınması ve hal yasasının çıkartılması bekleniyor, bizden söylemesi.

Sonra konut fiyatları uçmuş durumda, Müteahhit arkadaşım Akif Bey, bu artışı özellikle demir ve çimento fiyatlarındaki artışlara bağlıyor. Söylediğine göre demir bir yılda 4 katı, çimento 3 katı artış göstermiş! Diyor ki; “Geçen yıl 80 TL’ye aldığım beton bu yıl 350 TL...” Öyle olunca da ev almak artık orta direk dediğimiz kesim için hayal oldu...

SİYASET VAZ GEÇİLMEZ GÜNDEM MADDESİ

Türkiye de siyaset her zaman vazgeçilmez gündem maddesi içinde yerini almıştır. Halk arasında hem iktidara hem de muhalefete küskün büyük bir kitle gözlemliyorum. Siyasi bir arayış olduğunu söyleyebilirim. Hatta kimileri hiçbir partiye oy vermeyeceğini açıkça söylüyor. Bunun yanında iktidarın da muhalefetinde vaz geçilmesi mümkün olmayan taraftarları yok değil. Bir seçim olsa, bir anket yapılsa bir önceki seçime göre farklı sonuçlar çıkacağını söyleyebilirim.

Neyse, bence çok ama çok önemli bir konuya daha dikkat çekeyim, sessiz çoğunluğun bir çığlığı var, evlatlarımız elden gidiyor diyorlar.

Yani bir deriz ya; “Asımın Nesli!” İşte vatandaş böyle bir nesil beklentisinden çok uzaklaşmış, dediğim gibi sessiz çığlık atıyorlar. Manevi boşluktan yakınıyorlar, gençlik elden gidiyor. Evlenmek istemiyorlar, sorumluluk altına girmek zorlarına gidiyor v.s.

Aile müessesesini çökerten Tv programları galiba bunları tetikliyor, öyle ya şeytan ve şeytanın dostları boş durur mu? Peki RTÜK ne yapıyor, ceza ve kapatma öyle mi? Peki çözüm mü bunlar?

Neyse birazcık da olsa; “Ne var ne yok?” sorusunun cevabını bu köşemizden aktardık diye düşünüyorum.

İnşallah ilerde daha güzel gündem maddeleri yakalarız.

Kalın sağlıcakla.