Merhaba Sevgili Okurlarım,

Geçen hafta sınırlarımızın bozuk mu sağlam mı olduğundan söz etmiştik. Bugün sınırlarımızı nasıl oluşturup uygulayacağız ona bakacağız.

Sınırlarınızı tanımak için kendinize özel bir yer seçin. Kendi evinizde size ait küçük ferah bir alan olabilir.

Size uygun olan/olmayan şeyler listesi hazırlayacağız.

Aşk Hayatı. Yüzeysel ilişkiler mi yaşamak istiyorsunuz, yoksa kısa süreli, sırada ilişkiler mi yaşamak istiyorsunuz? İletişimde en çok yazışmayı seversiniz yoksa telefonla konuşmayı mı? Bir ilişkideyken problemleri nasıl çözmek istersiniz? Bir ilişki de ne kadar birlikte zaman geçirmek istersiniz?

Ev. Nasıl bir ortam tercih edersiniz? Aydınlığı, atmosferi, gürültüsü nasıl olmalı?

İş. Yaptığınız işi seviyor musunuz? İş yaşamınızın koşulları, kültürel, fiziksel ve çalışma ortamı ve kurumsallığı nasıl olmalı?

Para. Paranızı nasıl kazanmak istersiniz? Emek vererek mi kolay yoldan mı? Bütçenizi nasıl planlamak istersiniz?

Kişisel Alan. Kendinize dokunulmasından hoşlanır mısınız, hoşlanmaz mısınız? Kişisel alanınız yakın arkadaşlarınıza, sevgili ve yabancı kişilere göre nasıl farklılık yaratıyor?

Sosyal Hayat. Dışa dönük biri misiniz, yoksa evcimen mi? Tek başınıza mı vakit geçirmeyi seversiniz, toplu ortamlarda vakit geçireceğiniz etkinlikleri mi? Canlı müzik, sanatsal faaliyetler gibi durumlarla aranız nasıl?

Bu ve buna benzer konular hakkında düşünebilir ve kendinize uzun bir liste hazırlayabilirsiniz. Geçmişte koyamadığınız sınırları geliştirmek bizim elimizdedir. Birazcık çabayla ve üzerine düşünme ile yapılabilir. Sınırlarınızı oluşturduğunuzda ve yapmaya başladığınızda kendinizle olan bağlantınız artacaktır.

Adam Smith’in dediği gibi “ Tek bir hakiki benliğe bağlanıp kalmak zorunda değiliz. Yeni kimlikler deneyip sahiplenebiliriz. Kendimize karşı sadık olmamız gerekmez. Olmayı istediğimiz kişiye sadık olmayı tercih edebiliriz.”