Koronavirüsün neden olduğu pandemi sürecinde hazır tüketim şaşırtıcı oranda arttı. Uzmanlar ise bu tüketimin neden olacağı hastalıklar konusunda uyardı. Paketli ve hazır ürünlerde bulunan olestra yağının sağlığı olumsuz etkilediği ve pandemi de kilo artışının yanı sıra artan depresyon riskine de neden olduğu hatırlatıldı. Olestra yağı nedir? Olestra yağının zararları nelerdir? Olestra yağı hangi besinlerde bulunur?

2/8

OLESTRA YAĞI NEDİR?

Olestra maddesi hazır ve paketli ürünlerin kalorilerini azaltmak için kullanılır. Ancak bu madde aynı zamanda besinlerin vitamin değerlerini de azaltır. Özellikle papates cipsi gibi yüksek yağlı besinlerin yağını azaltmak için kullanılan bu madde sindirim sorunlarına yol açar. 

3/8

Hazır paketlere eklenen olestra maddesinin yan etkileri tespit edildikten sonra kullanımı bazı ülkeler tarafından yasaklanmıştır. İçerdiği ve kimyasını oluşturan yağ asitleri bakımından tehlikeli olduğu kabul edilen olestrali vitaminlerin çözümü ve emilimini engeller. 

4/8

OLESTRA YAĞININ ZARARLARI NELERDİR?

Pandemi sürecinde artan hazır gıda ve paketli besin tüketimiyle beraber olestra yağının zararları yeniden gün yüzüne çıktı. 

5/8

Özellikle dengesiz kilo alımına yol açan olestra maddesi aynı zamanda sindirim bozukluklarına zemin hazırlar. Pandemi de artan ülser, bağırsak düğümlenmesi gibi hastalıkların altında olestra olduğu düşünülüyor. 

6/8

Ayrıca olestra maddesi içeren besinler görme bozukluklarına da neden olur. Bunun yanı sıra uzun süreli tüketimi hücrelerde mutasyon bozukluklarına yol açarak kanserli hücrelerin oluşumununa zemin hazırlar.

7/8

ABD'deki obezite hasta sayısının fazla olmasının nedeni de bu maddeye bağlandı. Pandemide de en çok artan hastalık obezite oldu. Bu yüzden uzmanlar olestra içeren paketli gıdalardan uzak durulması konusunda uyarıyor. 

8/8

Patates cipsi, baharatlı çerezler ve krakerler gibi işlenmiş gıdalarda yüksek oranda bulunur. 

Editör: Haber Merkezi