Tuvalette geçirilen sürenin cep telefonu nedeniyle uzamasının hemoroit şikayetlerini artırdığına dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Fatih Kaya, “Uzun süre tuvalette oturmak, yaşam kalitesini çok düşüren bu hastalığa yol açan önemli nedenlerden biri. Bu nedenle cep telefonu ile tuvalete girmemek önemli” diyor. Hastalığın nedenleri ve belirtileri hakkında ayrıntılı bilgi veren Dr. Fatih Kaya, tedavi şeklinin de şikayetlerin şiddeti ve derecesi ile bağlantılı olarak merhemlerden cerrahi yöntemlere kadar bir dizi seçenek arasından belirlendiğini ifade ediyor.

Öğretmenler ve şoförler de risk altında

Vücudumuzda anal kanal olarak tanımlanan damarsal yapıların farklı nedenlerle genişlemesi, yapışık oldukları bölgeden sarkarak şikayetlere neden olması hemoroidal hastalıklara yol açıyor. Hastalığın kesin nedeninin bilinmemesine karşın kimi davranışların hemoroit oluşumuna ve büyümesine yol açtığını kaydeden Fatih Kaya, bu nedenler hakkında şunları söylüyor:

“Ailevi yatkınlık, kabızlık ve ishal, cep telefonu ya da kitap ile tuvalete girilmesinden dolayı tuvalette uzun süre kalmak ve ıkınmak, hamilelik, doğum, alkol ve mayalı içecekler, uzun süre ayakta durmak ya da oturmak, sınırlı sıvı tüketimi, posadan zayıf beslenme alışkanlığı, aşırı baharat tüketimi, bisiklet, halter, binicilik gibi spor etkinlikleri, hastalığın oluşumunda rol oynuyor. Ayrıca uzun süre ayakta kalınan öğretmenlik ya da oturmayı gerektiren şoförlük gibi mesleklerin mensupları da risk altında.”

Hastalık iki türe ayrılıyor

Hemoroidal hastalık yerleşim yerine göre iç ve dış olarak iki gruba ayrılıyor. Şiddetine göre de dört derecede seyreden hastalığın belirtilerinin “anüs bölgesinde ele gelen şişkinlik, iç kısımda dolgunluk hissi, kanama, ıslaklık hissi ve kaşıntı, tuvalet ihtiyacının tam giderilememesi, makat bölgesinde ağrı ve yanma” olduğunu dile getiren Dr. Fatih Kaya, tanının hasta hikayesi, fiziki muayene ve gerektiğinde ek tetkiklerle konulduğunu kaydediyor. “Hastalığın oluştuğu yer nedeniyle bazı hastalar muayene olmaktan çekinebiliyor” diye konuşan Dr. Fatih Kaya, şu tehlikelere dikkat çekiyor:

“Bu hastalarımız eş dost tavsiyesi ya da eczanelerden ilaç temini ile tedavilerini yapmaya çalışıyor. Ancak bu durum benzer belirtileri veren kalın bağırsak kanseri gibi bazı hastalıkların tanısını geciktiriyor. Dolayısı ile hemoroidal hastalık belirtileri olan hastalarımızın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene olarak tedavilerinin devamını öneriyoruz.”

Tedavi şekli, hastalığın şiddetine göre belirleniyor

Hemoridal hastalığın tedavisinde hastalığın evresi önem taşıyor. Ayrıca şiddetli kanama ve enfeksiyon oluşması gibi  acil durumlarda da birden çok tedavi yöntemi uygulandığını anlatan Dr. Fatih Kaya, şöyle devam ediyor:

“Hastalığın erken evrelerinde sağlıklı yaşam önerileri ve ilaç tedavileri önceliklidir. Özellikle gönde yaklaşık 2 litre kadar su tüketimi, lifli posalı gıdalar tüketilmesi, kuru meyveler kabuklu kuruyemişlerin öğünlerde bulunması, dışkılamanın ertelenmemesi, uzun süreler klozette oturularak dışkılamanın beklenmemesi gibi önerilerin uygulanması erken dönem hemoroidal hastalığın tedavisinde rol oynar. Bu önerilere hemoroidal hastalıktan korunmak için de uyulması öneriliyor. Yine erken dönemlerde bazı kremler ve oral ilaç tedavileri uygulanıyor. Bu tedaviler genel olarak belirtilerde iyileşme yapıyor, tam bir iyileşme sağlanamıyor.”  

Ameliyat sonrası ağrılı geçiyor

Hemoroidal hastalıkta kalıcı çözüm için pek çok müdahale bulunuyor. Bu müdahalelerin ortak amacını “sarkan hemoroid dokusunun bağırsak duvarına sabitlenmesi, pakelerin (varisleşmiş yan dalların şişlik halinde görüldüğü yerler) alınarak ya da damaklarının kapatılarak yok edilmesi” diye özetleyen Dr. Fatih Kaya, “Ek hastalıklarının varlığı, gebelik gibi faktörler de tedavi seçimini etkiler.

Hastalığın tedavisindeki en klasik yöntem cerrahidir ve ileri evrelerde uygulanır. Pakelerin kesilmesi işleminde, bistüri, makas, elektrokoter, lazer, ses dalgaları ile çalışan kesiciler gibi pek çok farklı alet kullanılabilir. Operasyon sonrası hastadan hastaya değişen farklı düzeylerde ağrılı bir iyileşme dönemi mevcuttur” diyor.

Bir hastanın tedavisinde birden fazla yöntem de kullanılabiliyor. Cerrahi olarak pakelerin çıkarılması dışında daha ağrısız ve hastane yatısı gerektirmeyen lastik band ligasyon (boğma yöntemi), infrared koagulasyon, hemoroidal arterleri bağlama yöntemi ve lazer tedavisi gibi cerrahi dışı müdahaleler de yapılabiliyor. Hemoroidal hastalık tedavisinde mümkün olduğunca cerrahi dışı yöntemler kullanılarak iyileşme döneminin rahat ve kısa sürmesi sağlanabiliyor.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi