Olayla ilgili içerdeki bir öğretim üyesinin ihbar mektubunda yer alan iddialara göre, R. D. isimli hasta COVID tanısı alarak anestezi yoğun bakımda yatırılarak takip edildi. Burada hastanın yoğun bakım ihtiyacı bitince Enfeksiyon Hastalıkları kliniğine sevk edildi. Hastayı takip eden D. Doktor S.N hastaya anlaşılamayan bir şekilde Esmeron isimli solunumu felç eden bir ilaç yazdı. Bu kayıtların hastane bilgisayar sistemine geçtiği belirtiliyor. Yine iddiaya göre, hastaya Esmeron yapılır yapılmaz saniyeler içinde solunum durmasına girerek gözü açık şekilde boğulmaya başladı. Yapılan müdahale ve çağrılan mavi kod ekibi ile hasta hayata döndürüldü ve oksijensiz kaldığı süre dolayısı ile tekrar yoğun bakıma alındı. İddiaya göre Esmeron isimli ilaç bir şekilde eczaneye sistem üzerinden iade edilmiş ve bu olayın daha önce nöromuskuler blokaj yaptığı gösterilmeyen vankomisin isimli başka bir ilaç suçlanmıştır. Olayın vankomisin alerjisi yüzünden gerçekleştiğini bildirir bir yazı hazırlanmıştır. Farmakovijilans sorumlusu hocaya bilgi verilmemiş ve olay tutanağı tutulmamıştır. Hasta tekrar yoğun bakıma alınmış ve aylar süren yatışı ardına midesine atılan bir hortum ile beslenmeye başlanmıştır. Hasta R.D. nin başına gelenlerle ilgili sorular şöyle sıralanmaktadır:

1) Esmeron neden reçete edilme ihtiyacı duyulmuştur?

2) Bu olayda suçlanan vankomisin 10 gündür kullanılmaktadır. Dünya üzerinde uygulanan yüzmilyarlarca doza rağmen literatürde solunum felci bildirilen bir olgu bile yoktur. O halde burada evrakta sahtecilik iddiaları var mıdır? Sahtecilikle olayın boyutu mu değiştirildi veya değiştirilmek mi istendi?

3) Sahtecilik saptanması halinde ilgili mercilere evrak sahteciliği suç bildirimi yapılması gerekmez mi? 4) Uzmanlara göre bu hastaya vankomisin alerji testi yapılırsa burada gerçekler ortaya çıkacaktır. KSÜ tıp fakültesi şehrimizin biricik fakültesi ve gözbebeğidir. Fakat ihmallerin bir türlü ardı arkası kesilmediği gibi olayların da üzeri örtülmek istenmektedir. Bu iddialar üzerine Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi olarak beklentimiz Rektörlüğün ve başhekimliğin bu olayın ciddiyetle üzerine gidip hızla suçluları ortaya çıkarmasıdır. HABER: YAŞAR ERİKLİ

Editör: Haber Merkezi