19. yüzyıl başlarında itibaren keşfedilen manuka çiçeğinin polenlerini toplayıp bal yapan arıların ortaya çıkartıkları besinin güçlü bir doğal ilaç olduğu ortaya çıkarıldı. Ancak yerli halkın asırlardır bunu şifa amaçlı kullandığı tarih kitaplarında tespit edildi. Yeni Zelanda ve Güney Doğu Avustralya'nın dağlık alanlarında yetişen manuka çiçeğinin yaprakları yaraları hızlı iyileştirir. Alternatif tıpta ilaç yapımında kullanılan bu çiçek türü kokusu ve lezzetiyle arılarında ilgi alanında yer aldı. O bölgede sadece o çiçekler yetiştiğinden arıların polen olarak adresleri de sadece manuka çiçekleri olur. Bu yüzden civardaki arı kovanlarındaki ballara manuka balı denir.

Yerli halk Maorililer bu balı ve çiçeği hemen hemen her hastalıklarında kullanmıştır. Günümüzde ise araştırmalara konu olan manuka çiçeği ve balının güçlü antioksidan olduğu görülmüştür. Özellikle soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı etkili olan manuka balı Yeni Zelanda'dan tüm dünyaya ihraç edilir. 

en sağlıklı besin seçildi

en sağlıklı besin seçildi

MANUKA BALININ FAYDALARI NELERDİR?

  • Ünlü tenisçi Novak Djokovic ve oyuncu Scarlett Johansson'un da tüketimiyle popülerliği artan manuka balına dünya genelinde talep arttı. İlgi oladığı olan bu balı üreten arıların çalınması ise olay oldu. Koruma altına alınan manuka çiçekleri ve balı;
     
  • Viral enfeksiyonlar nedeniyle oluşan boğaz ağrılarına doğal ilaçtır. Sıcak suyun içine bir kaşık eklenip tüketildiğinde bronş yollarını temizler. Balgam söktürücü özelliği sayesinde boğazları enfeksiyondan arındırır. Virüslerin akciğere inmesini önler. 
     
  • Güçlü bir antibakteriyel etkiye sahip olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirme de etkilidir. Hastalıklara karşı adeta vücut direncini artıran manuka balı, aynı zamanda vücut içindeki mantarlı ve virüsleri de temizler.
     
  • İltihaba bağlı görülen eklem ağrıları da azaltır. Yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Bu yüzden askeri tedavi alanlarda bu bitkinin yaprakları ilaç olarak kullanılır.
     
  • Mide ve bağırsak hastalıklarını önler. Sindirimi rahatlatır. Fonksiyonlarını artırarak metabolizmanın iyileşmesini kolaylaştırır.
Editör: Haber Merkezi