Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, eve kapanma dönemlerinde alınan kiloları vermek isteyenler sosyal medyadan edindikleri diyet listelerine yönelmesi ile birlikte Obezite’nin daha da arttığına dikkat çeken Gazetemiz Köşe Yazarlarından Diyetisyen Reyyan Günal, “Vücut Kitle İndeksi 30’u aşan Obez Sayılıyor” diyerek uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Reyyan Günal, toplumda diyetisyenlikle ilgili eğitim almamış, birikimi olmayan birçok kişinin diyetisyen rolüne girerek, insanları yanlış bilgilendirdiğini söyledi.

Obezite kişinin normalden fazla, aşırı miktarda kilo alması ve vücut yağ kütlesinin aşırı artması denebilir diyen Diyetisyen Reyyan Günal, “Vücut ağırlığının ve beslenme şeklinin yaşam süresini ve kalitesini etkilediği bilinmekte. Vücut ağırlığı olması gerekenin yüzde 20 üzerindeyse obezite ortaya çıkar ve hayat kalitesini ciddi anlamda etkiler. Obezite hesaplamasında vücut kütle indeksi (VKI) kullanılır. VKI hesabı için kg cinsinden kilonuzu metre cinsinden boyunuzun karesine bölerek kendiniz hesaplayabilirsiniz. Örneğin kilonuz 60 kg ve boyunuz 1.60 ise 60/ 1.6 x 1.6 şeklinde. Sonuç 30 üzerindeyse obezite var demektir. Vücut kütle indeksi 18-25 arası normal, 25-30 arası aşırı kilolu, 30 üstünde obezite ve 40 üstünde Morbid obezte yani hastalık olarak sınıflandırılır. Obezitede genetik faktör etkili fakat yaşam tarzını ve beslenme şeklini düzenleyerek bunu engellemek mümkün” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE YÜZDE 20’DEN FAZLAMIZ YA AŞIRI KİLOLU YA DA OBEZ KONUMUNDA”

 Türkiye’de son 10-15 yıldır kilolarda ciddi artış görüyoruz. Bu konuda neredeyse Avrupa birincisiyiz diyebilirim diyen Günal, “Neredeyse her üç kişiden birinde obezite problemiyle karşılaşıyoruz. Obeziteyi çoğunlukla yetişkinlerde ve ergenlerde görürken pandeminin de etkisiyle artık çocuklarda da görmeye başladık. Pandemide maalesef ki daha çok sağlıklı yaşama yönelmemiz gerekirken daha da hareketsiz ve sağlıksız bir yaşama yöneldik. Evde kalmaktan kaynaklanan sürekli atıştırma isteği, abur cubur yeme isteği ve bu dönemde kullanımı daha da çok artan telefonlarımızdaki yemek siparişi ve market siparişi uygulamalarıyla her şeye ulaşımımız hızlandı. Şu anda Türkiye’de yüzde 20’den fazlamız ya aşırı kilolu ya da obez konumuna geldi.

“SOSYAL MEDYADAN EDİNDİĞİNİZ DİYET LİSTELERİNE KANMAYIN!”

Eve kapanma dönemlerinde alınan kiloları vermek isteyenler sosyal medyadan edindikleri diyet listelerine yönelmesi ile birlikte Obezite’nin daha da arttığına dikkat çeken Diyetisyen Reyyan Günal, “Toplumda diyetisyenlikle ilgili eğitim almamış, birikimi olmayan birçok kişinin diyetisyen rolüne girerek, insanları yanlış bilgilendiriyor. Bizler bunun diplomasını almış Diyetisyenler olarak iş yerlerimizde Diplomamızı görebilirler. Biz bunun okulunu okuduk ve birçok testlere tabi tutulduk. Sosyal medyaya kanmayın, oturduğunuz yerden kilo veremezsiniz. Kilo vermenin farklı faktörleri vardır. Tabii ki bunlardan kaçınmak biraz daha zordur. Kişinin başkalarına nazaran daha çok dikkat etmesi gerekir. Diğeri de psikolojik sebepler var. Eğer sebep buysa tamamen bir psikolog eşliğinde kilo probleminin çözülmesi gerekir. Onun dışında, eğer doğumlardan sonra kilo problemi varsa kesinlikle bir diyetisyenden destek alarak kilo vermeli. Kişi zayıf da olsa kilolu da olsa daha önceden de söylediğim gibi yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeli. Böyle beslenirse zaten hiçbir zaman kilo problemi veya obezite problemi olmaz. Yapılacak en önemli şey yaşam tarzını değiştirmektir. Örneğin kişi güne kahvaltı yapmadan başlıyorsa kahvaltı alışkanlığını kazandırmamız lazım, gece çok atıştırmalık tüketiyorsa bunu bırakmasını sağlamamız lazım, bazen de kişi kendisini gün boyu çok aç bırakıp gece birden her şeye saldırabiliyor, bu durumda da beslenme düzenini oturtmamız lazım. Spor yapmasak da olabildiğince hareket ve yürüyüş çok önemlidir. Bu yürüyüş bir markete gidip gelmek bile olabilir. Kendimize günlük 10 bin adım hedefini koymalıyız” ifadelerini kullandı. HABER: YASEMİN YÜZBAŞIOĞLU

Editör: Haber Merkezi