1 / 9

2 / 9

JAMA Neurology Journal’de yayımlanan araştırmada, Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden nörolog Bo Hu ve meslektaşları, ocak ayı ortasından şubat ortasına kadar, salgının ortaya çıktığı  Wuhan’da  214 Covid-19 hastasını inceledi.Hastaların tümü üniversiteye bağlı Union Hastanesi'ndeki özel bakım merkezlerinde tedavi edildi.

3 / 9

NÖROLOJİK SEMPTOMLAR 3 KATEGORİYE AYRILDI
Uzmanlar görülen nörolojik semptomları üç kategoriye ayırdı; bunlardan birincisi baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, akut serebrovasküler hastalık, atak ve nöbet dahil olmak üzere merkezi sinir sistemiyle ilişkili belirtiler olarak tanımlandı.

4 / 9

Diğer kategoriler ise periferik sinir sistemi belirtileri (tat bozukluğu, koku bozukluğu, görme bozukluğu ve sinir ağrısı) ile iskelet kası yaralanması olarak ikiye ayrıldı.

5 / 9

HASTALARINDA YÜZDE 36,4'ÜNDE GÖRÜLDÜ

Araştırmacılar, “Toplamda 78 hastanın (yüzde 36,4) nörolojik belirtileri vardı” ifadelerini kullanarak şiddetli enfeksiyonlarda nörolojik belirtilerin artış gösterdiğini söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

6 / 9

"NÖROLOJİK SEMPTOMLARDA COVİD-19'DAN ŞÜPHELENİLMELİ"

“Daha ciddi enfeksiyonu olan hastalarda akut serebrovasküler hastalıklar (5'te 1), bilinç bozukluğu (13'te 3) ve iskelet kası yaralanması (17'de 6) gibi nörolojik belirtiler görüldü. Doktorlar, Covid-19 salgını döneminde, nörolojik belirtileri olan hastaları değerlendiririken, ayırıcı tanı olarak yeni tip corona virüs enfeksiyonundan şüphelenmelidir."

7 / 9

Araştırmacılar, böylelikle sağlık uzmanlarının gecikmiş tanı veya yanlış tanıdan kaçınarak Covid-10 hastalarının tedavi edileceğini ve hastalığın daha fazla yayılmasını engelleyeceklerini ifade etti.

8 / 9

"ARAŞTIRMA YETERİNCE VERİ SAĞLAMIYOR"

Öte yandan, İngiltere’deki Reading Üniversitesi'nden Virolog Ian Jones, “Covid-19 hastalarının bir alt kümesinde nörolojik komplikasyonların bulunması kayda değer, ancak araştırmada açıklanan hastaların neredeyse yarısının farklı sağlık sorunları da bulunuyor” dedi.

9 / 9

Çin’de yapılan araştırmanın yeterli veri sağlamadığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi