Uzmanlar bu haber sonrası genel uyardı. Bazı besinlerin enfeksiyonu şiddetlendirerek geri dönüşü olmayan durumlara yol açtığını belirtti. Bağırsak enfeksiyonu neden olur? Bağırsak enfeksiyonunu tetikleyen besinler nelerdir? 

2/11

Vücudun en hassas organlarından biri olan bağırsaklar aynı zamanda sindirim sisteminin de en temel organıdır. Besinlerin enzimlenip vücuda karıştığı nokta olan bağırsaklarda çeşitli faydalı bakteriler vardır. Bunlar besinlerin ayrışmasını sağlar. 

3/11

Ancak tüketiken bazı besinler nedeniyle bağırsaklarda çeşitli bakteriler ve virüsler meydana gelir. Bu parazitler bağırsak enfeksiyonuna zemin hazırlar.  Mikrop oranı yükseldikçe bağırsak fonksiyonları biter. Karın ağrısı, tuvalete çıkamama, mide bulantııs, şişkinlik ve şiddetli bağırsak kramplarına sebebiyet verebilir.

4/11

 Zamanında müdahale edilmediğinde rektal kanamaya, kabızlığa ve ishal gibi şiddetli sağlık sorunşarına da zemin hazırlar. Bu durumları şiddetleyen ve tetikleyen başlı başına bazı besinler vardır. İşte uzmanların belirttiği o besinler;

5/11

ÇİĞ KÖFTE 

İçeriğğinde çiğ et barındıran çiğ köfte bakteri üretmeye müsaittir.

6/11

KONSERVE

Tam olarak ağzı kapatılmayan konserve kutularınd ahızla bakteri ürer. 

7/11

MİDYE, KARİDES GİBİ DENİZ ÜRÜNLERİ

Bu tarz deniz ürünleri canlı bakteri barındırır.

8/11

MAYONEZ

Mayonez, süt ve yumurta içerdiğinden çabuk bozulabilir. 

9/11

SOKAKTA SATILAN BESİNLER

Aynı yağın ya da suyun içinde pişirilen mısır ve patates gibi besinler mikrop biriktirir.

10/11

İŞLENMİŞ GIDALAR

İşlenmiş gıdaların içeriğinde çiğ et olduğundan tam pişirilmeden yendiğinde bakteri üretebilir. 

11/11

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

En sağlıklı besin olmalarına rağmen zamanında tüketilip gerekli yerde muhafaza edilmediğinde bakteri üretmeye en müsait besin olurlar. 

Editör: Haber Merkezi