Yediğimiz yiyeceklerin ve ruh halimizin birbirine bağlantısı olduğunu çok net bir şekilde biliyoruz. Son yıllarda yeni yeni gündeme gelen beslenme psikiyatrisi de bu konuyu baz almakta. Vücudumuza aldığımız besinler beynimizin çalışma şeklini etkiler. Bu konuyu araştıran ve birebir deneyimleyen bir beslenme uzmanı olarak, besinlerle; ruhsal durumumuzu iyileştirebilmeyi ve beynimizi güçlendirebilmeyi çok büyüleyici buluyorum. Yediğiniz yiyecekler; işinizden, üretkenliğinizden zihinsel durumunuzdan fiziksel sağlığınıza kadar her şeyi iyileştirebilir veya bozabilir. Ben de ruh halinizi ve beyin enerji seviyenizi artırmak için mutlaka tüketmeniz, günlük hayatınıza almanız gereken bazı besinleri listelemek istedim;

Kompleks karbonhidratlar, basit karbonhidratlardan daha fazla besin ögesi içerir. Daha yüksek lif içeriği nedeniyle de parçalanmaları daha uzun sürer. Ayrıca ruh halinizi düzenleyen kan şekeri seviyelerinin de dengelenmesine yardımcı olurlar. Kan şekerindeki dalgalanmalar ruh halinizin hızla değişmesine neden olarak sizi sinirli, yorgun veya düşük enerjili hale getirebilir. Bazı kompleks karbonhidrat örnekleri olarak; elma, bezelye, çilek, yulaf ezmesi.

Proteinler, sağlıklı enerji seviyeleri için gereklidir. Sindirimi karbonhidratlardan daha uzun sürer, kan şekerinizi dengede tutar ve kalıcı enerji sağlar. Aynı zamanda tokluğu kontrol eden hormonları da etkiler. Proteinin yapı taşları olan amino asitler, dokuların onarılmasına ve yenilenmesine de yardımcı olurlar. Bazı yağsız protein önekleri olarak; yumurta, yağsız et, tavuk, mercimek.

Sağlıklı yağlardan olan Omega-3, özellikle beyindeki hücre zarlarının bir parçasıdır ve yeterli omega-3 alımının depresyonu hafiflettiği ve ruh halini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Omega-3'lerden ayrı olarak; avokado, zeytin ve fındık gibi gıdalarda bulunan doymamış yağlar, iltihaplanmayı engellemeye ve beyin sağlığı için önemli olan kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Yeterince sağlıklı tüketimi, bağışıklık sisteminize de yardımcı olur.

Folik asit, dopamin üretiminde rol oynar ve ruh hali ile ilgili diğer sinir hücrelerini etkileyerek sakin kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca, özellikle yaşlandıkça, hücre büyümesini ve onarımını desteklemeye ve uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Folik asit seviyelerindeki bir eksiklik, bunama ve depresyon da dahil olmak üzere beyinsel sorunlara sebep olabilir. Bazı folik asit içeren yiyecekler; ıspanak, balık, nar, Brüksel lahanası.

C vitamini, ruh halini dengelemek için çalışan dopamin ve serotonini destekleyen bir antioksidandır.  Vücudunuzun tüm dokuları korumak ve onarmak için C vitaminine ihtiyacı vardır, bu nedenle yaraların ve kesiklerin iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca, adrenal bezleriniz kortizol gibi stres hormonları yapmak için C vitaminine ihtiyaç duyar. Yani ne kadar stresliysen, o kadar fazla kortizol üretirsin ve o kadar fazla C vitaminine ihtiyacın olur. Bazı güzel c vitamini kaynakları; portakal, kivi,yeşil biber,  limon, domates.

Bu besinler ruhumuza iyi gelen besinlerden sadece bir kısmı, düzenli bir beslenme rutini ve sağlıklı besinler tüketmek ruh halimizi her zaman iyi yönde etkileyecektir. Sağlıklı günler dilerim.